IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговските ограничения в света намаляват през първото полугодие

От идването на Тръмп на власт са направени повече стимулиращи, отколкото ограничващи търговията стъпки в световен мащаб

21:45 | 24.07.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Повече стъпки за освобождаване на търговията в световен мащаб са предприети, откакто Доналд Тръмп бе избран за президент на САЩ, отколкото мерки за ограничаването й. Това констатира Световната търговска организация (СТО) въпреки опасенията, че администрацията на Тръмп ще въведе поредица от наказателни правила, за да защити работните места в САЩ, предаде Ройтерс.

Глобалният мониторингов доклад на СТО, който бе обсъден днес при преглед на търговската политика, обхваща периода от октомври 2016 година до май 2017 година.

„Докладът показва окуражаващо намаляване на темповете на въвеждане на нови мерки за ограничаване на търговията, които са достигнали най-ниското си средномесечно равнище след финансовата криза“, посочи в изявление генералният директор на СТО Роберто Азевадо.

Полугодишният доклад, до голяма степен съвпадащ с периода след избирането на президента на САЩ Доналд Тръмп, показа, че 164-те страни-членки на СТО са въвели 74 нови ограничителни мерки, включително тарифи, митнически разпоредби и количествени ограничения за търговия и др., оказвайки въздействие на търговия за 49 млрд. долара.

В същото време страните са предприели 80 стъпки, за да помогнат на търговията, като например намаляване на тарифите или опростяване на митническите процедури, подпомагайки търговията със 183 млрд. долара.

Решенията за ограничаване на търговията достигнаха 22 на месец през 2011 г., което е приблизително два пъти повече в сравнение с периода на последния отчет.

През разглеждания период Съединените щати въведоха нови ограничения, включващи временно мито върху канадския дървен материал от иглолистна дървесина.

Китай от своя страна, най-често обвиняван за несправедливо ценообразуване и незаконни субсидии, въведе нови ограничения при закона за киберсигурността, изискващ данни, генерирани в Китай да бъдат съхранявани в Китай. Страната въведе и закон за филмовото производство, според който 2/3 от прожекциите в китайските кина ще бъдат китайски. Но също така Пекин понижи изискванията за одобрение на чуждестранни банки, които да инвестират в китайски банки и да предоставят инвестиционни банкови услуги в Китай, посочват от СТО.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 4
aldy
преди 6 години
"...Търговските ограничения в света намаляват през първото полугодие..."Намаляват, грънци. Санкциите срещу Русия какво са, ако не ТЪРГОВСКА и не само ВОЙНА? Опитите за спирането на "Северен поток 2" по насилствен път са опити за отваряне на европейските газови пазари за шистовия газ.Чичо Сам винаги е ползвал силови методи за завоюване на предимства и финансови изгоди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още