IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безос се доближава до болезнената граница

Резултатите на Amazon зависят от едно поделение, а на Wall Street това не се харесва

08:24 | 28.07.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Едва в продължение на няколко часа основателят и главен изпълнителен директор на Amazon.Com Джеф Безос можеше да се наслаждава на триумфа си. В четвъртък сутрин нюйоркско време той стана най-богатият човек в света с богатство от 90 млрд. долара. Още в следобедните часове основателят на  Microsoft Бил Гейтс отново пое лидерството в  класацията, след като акциите на Amazon се обезцениха и отнеха 540 млн. долара от богатството на Безос.

След като онлайн търговецът представи финансовите си резултати за второто тримесечие, акциите продължиха да се обезценяват, а в следборсовата сесия книжата загубиха още 3,14 на сто от стойността си (33 долара) до 1 012 долара за брой. Безос държи 80 млн. акции от компанията си.

Ако стойността от следборсовата сесия се потвърди в началото на борсовата сесия в петък, то Безос ще загуби още 2,6 млрд. долара. Акциите на Microsoft също поеха надолу в четвъртък, но само с 1,2 на сто. 

Преди всичко отчитането на драстичен срив на печалбата и обявяването на възможна загуба за текущото тримесечие изненадаха неприятно инвеститорите. Нетната печалба през второто тримесечие се срина със 77 на сто до едва 197 млн. долара, след като преди година възлезе на 857 млн. долара.

Оперативният резултат за текущото тримесечие се очаква да е в границите между загуба от 400 млн. долара до печалба от 300 млн. долара. Това изглежда като ново навлизане в зоната на загубите и буди у анализаторите лоши спомени. Приходите се очаква да продължат да се покачват – с между 20 и 28 на сто, но това успокоява малцина. Всички очакваха стабилна нетна печалба. 

Традиционно Безос предпочита увеличаването на пазарните дялове и на приходите пред финансовата печалба. През миналите три тримесечия Amazon отчиташе стабилна печалба. Сега обаче Безос очевидно се връща към обичайната максима.

Компанията му не само придоби веригата за био хранителни стоки Whole Foods за 13,7 млрд. долара, но освен това и купи на лизинг нови товарни самолети – 25-ият вече влезе в употреба, строи магазини и огромни центрове за данни в целия свят и произвежда филми и сериали за своята услуга Amazon Prime. А всичко това струва много средства.

Разходите за маркетинг се покачват с 44 на сто до 2,2 млрд. долара. Разходите за оперативна дейност, като например  за опаковки и транспорт, скачат с 33 на сто до 5,2 млрд. долара. С всички свои дейности, като например продажба на електроника и книги, таблети и наемане на филми, Amazon отчита оперативна загуба от 288 млн. долара. 

И този път основателят на компанията можеше да се осланя на едно поделение – облачния бизнес. Дъщерното дружество AWS, което предоставя облачни услуги за корпоративни и обществени клиенти, отчита скок от 42% на приходите до 4,1 млрд. долара и оперативна печалба от 916 млн. долара. Това стига за малка нетна печалба в общата сметка. 

Въпреки това от три тримесечия насам оперативният резултат при AWS практически не расте въпреки стабилното нарастване на приходите. Причината може да е натискът от страна на конкурентите, като например Microsoft и Google, които за това тримесечие се похвалиха с ръстове в облачния си бизнес от по 90%.

Докато AWS функционира като печатница на пари, Безос едва ли ще смени бизнес модела си, за да се прицели изведнъж в печалбата. Той отново ще инвестира до болезнената граница, както го правеше от 1994 г. насам. Това стана ясно и в разговора с анализаторите. На инвеститорите, които се изнервят от това, им предстоят тежки времена. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Hahoto
преди 6 години
"да се наслаждава на триумфа си" /подигравателно/и отнеха 540 млн. долара от богатството на Безос. /отнеха хихи, то тия 540 милиона ги изкара за последните 10 дни/45 процента ръст от 1 първи януари до вчера, то се и наложително техническа кореция, най-малко доста народ ще кешира ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още