IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българите пазаруват най-вече технологични продукти и облекло онлайн

Броят на онлайн магазините у нас е нараснал с близо 10% за 6 месеца

17:01 | 20.08.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: www.pixabay.com</em></p>

Снимка: www.pixabay.com

Технологичните продукти и облеклото са най-често пазаруваните в България стоки по интернет, сочат данни от проучване на българска хостинг компания, цитирани от БТА.

Информацията съответства на възходящия тренд в бранша, който отчита Ecommerce Europe.

Международната организация твърди, че ръстът в онлайн търговията в България през 2014 г. е 27%. Същевременно страната запазва четвърто място по онлайн продажби в Източна Европа.

През миналата година делът на интернет икономиката от БВП на страните от Европейския съюз достигна 2,45%. Очаква се през 2015 г. потребителите в Европа, които пазаруват онлайн, да увеличат броя си с 25%, в сравнение с предходната година.

Според Ecommerce Europe съществува бизнес модел, който съвместява онлайн и традиционни магазини, защото все повече потребители проучват в интернет продуктите, които търсят, а след това посещават обикновени магазини, за да извършат покупката.

Българската хостинг компания твърди още, че българите стават все по-предприемчиви в създаването на реално работещи бизнес модели.  Според проучването за шестмесечен период – от февруари до юли, онлайн магазините в България са се увеличили с близо 10 на сто. 

Хостинг компанията се позовава на данни за типовете онлайн платформи, които са инсталирани от нейни клиенти.

OpenCart, най-популярната система за онлайн търговия, се радва на 10,94% ръст в инсталациите. Малко по-малък е ръстът при системата Magento – 10,1%, докато при Prestashop е с 8,5%.

Цели 25% ръст има използването на платформата за онлайн магазини от типа SааS – Shopiko.

В момента изграждането на онлайн магазин е лесно, а SaaS платформите като Shopiko свалят летвата по отношение на цена и технически познания, които са необходими за стартирането на онлайн бизнес, коментират от хостинг компанията.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:42 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 8 години
то и англичаните пазаруват предимно това онлайн, хахахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още