IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уволнение заплашва руските чиновници, неспазващи правилата за работа с Google

Проучване показва, че руснаците се отнасят спокойно към цензурата в интернет

09:28 | 27.08.15 г.
Уволнение заплашва руските чиновници, неспазващи правилата за работа с Google

Тежки глоби или дори уволнение заплашват руските държавни служители, които не спазват правилата за работа с Google. Това предвижда законопроект, който в момента се разработва, коментира пред руската информационна агенция ТАСС членът на комисията по безопасност и борба с корупцията към руската Дума Иля Костунов.

Освен световната търсачка под прицела на депутатите са и услуги от типа на WhatsApp или пощата Yahoo, допълва още агенцията.

Костунов посочва, че всяко ведомство има свои правила за работа със социалните мрежи и услуги, както и като цяло за използването на различни устройства в работно време. По отношение на държавните служители обаче е необходимо специално законодателство, смята още той.

През последните три години „силовите“ ведомства значително са затегнали правилата при използването на електронни джаджи, особено по време на специални мероприятия. Това е допълнителна мярка срещу изтичане на информация в интернет.

ТАСС посочва още оценка на Freedom House, според която в последните години Русия затяга контрола върху интернет и позицията на страната в класацията, която организацията изготвя, непрекъснато пада.

Проучване в Русия обаче показва, че 54% от гражданите всъщност одобряват цензурата в интернет, заради множеството опасни сайтове и материали, които циркулират в мрежата. 31% от руснаците определят въвеждането на цензура в интернет за недопустимо. 38% от респондентите пък биха приели спокойно закон, който ограничава достъпа им до чужди сайтове.

По данни на руските власти интернет активно ползват 62% от руснаците. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още