IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Виктор Орбан оттегля проекта за данък върху интернет

Когато народът не само не харесва нещо, но и го смята за неразумно, то не трябва да се случва, заяви унгарският премиер

16:02 | 31.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Законопроектът предизвика масово недоволство в Будапеща. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Законопроектът предизвика масово недоволство в Будапеща. Снимка: Ройтерс

След масови протести унгарският министър-председател Виктор Орбан заяви, че спорният проект за данък върху интернет "не може да бъде приет в сегашната му форма", и обеща "общонационално допитване" през януари, предаде Ройтерс.

„Когато народът не само не харесва нещо, но и го смята за неразумно, то не трябва да се случва“, заяви Орбан в интервю за държавното радио. 

След първия протест в края на миналата седмица няколко десетки хиляди души протестираха на 27 октомври в Будапеща срещу проекта за данък върху ползването на интернет, който според опозицията потъпква свободите. Сегашните протести са най-големите от идването на консерватора Орбан на власт през 2010 г.

Противниците на проекта обявиха, че тази вечер свикват демонстрация за отпразнуване на победата си.

Самият Орбан обяви, че през следващата година ще направи нов опит за облагане на онлайн генерираното съдържание. Правителството се е опитало да увеличи данъците за телекомите, но това се е възприело като интернет данък. „Те поставят под въпрос смислеността на всичко това, а така не може да се направи нищо“.

Преди Орбан да огласи оттеглянето на проекта, неговата партия Фидес се опита безуспешно да успокои протестиращите, обещавайки данъкът да бъде сведен до равностойността на около 2 евро на месец за частни потребители. 



Новият налог, който трябваше да се гласува в парламента на 17 ноември, беше остро критикуван и от Европейската комисия.

„Едностранните данъци върху интернет не са умна идея. Те ще повишат цените за достъп до интернет за потребителите“, коментира по-рано през седмицата еврокомисарят за цифровите технологии Нели Крус, отбелязвайки, че Унгария се класира под средното ниво на потребление на интернет в ЕС, както и по отношение на широколентовия достъп и дигиталната регулация.

Според данни на консултантската компания Enet обемът на фиксирания интернет трафик в Унгария възлиза на над 1 милиард гигабайта през миналата година. Мобилният трафик добавя още 18 млн. гигабайта. Ако целият този трафик се обложи, в хазната ще постъпят 175 млрд. форинта (над 571 млн. евро).

Данъкът е поредният от серията спорни данъци и финансови санкции, които правителството на Орбан предлага през последните години в опит да възстанови публичните финанси, а според критиците и да накаже опонентите си.

По-рано през тази година правителството принуди банките да компенсират кредитополучателите за „несправедливите“ условия по кредитите в чуждестранна валута, отпуснати преди сриването на унгарския форинт по време на финансовата криза през 2008 г.

Правителството наложи и нов данък върху приходите от реклама. Това се случи през август и предизвика обвинения в медийна цензура. Независимата телевизионна станция RTL Klub подаде жалба през миналата година до Европейската комисия, в която посочва, че данъкът е създаден, за да дискриминира оператора.

Брюксел нееднократно е влизал в конфликт с правителството на Фидес. Нели Крус осъди данъка върху медийната реклама като опит „да се заглушат активните дебати“ и „да се атакува унгарската демокрация“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:17 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още