IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Идва ли време на промени в Christie's?

Назначаването на ново ръководство на аукционната къща доведе до редица спекулации за възможното ѝ преструктуриране

13:23 | 13.12.14 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

През 1994 г. френският милиардер Франсоа Пино се появява в седалището на аукционната къща Christie’s в Лондон, за да види няколко произведения на изкуството. Придружава го една от служителките на фирмата - Патриция Барбизе.

Миналата седмица Пино смая света на изкуството, обявявайки, че Барбизе застава начело на Christie’s - компанията, която той купува през 1998 г.

“Нямах представа колко далече ще стигне тя”, посочва Брет Горви, председател и ръководител на международния отдел за следвоенно и съвременно изкуство. 

Този ход предизвика вихър от спекулации за бъдещето на 248-годишната аукционна къща, включително за възможностите за преструктурирането ѝ. 59-годишната Барбизе нито потвърди, нито отрече тази възможност по време на срещата на новото ръководство на Christie’s.

Не се очаква Барбизе да направи публично изявление преди излизането на финансовите резултати на компанията през януари. Аукционната къща е част от частния холдинг на Пино - Groupe Artemis, на който тя е главен изпълнителен директор.

Барбизе работи с Пино от 1989 г., но не е добре позната в света на изкуството. Въпреки спокойния си маниер на работа тя има репутацията на жена, която сключва важни сделки за своя взискателен шеф. През 1999 г. тя помага за сделка с Gucci и стабилизирането на брандовете за парфюми за по-малко от месец.

Като председател на Christie's тя контролира одобряването на бюджетите, големите сделки и бонусите, твърдят служители на компанията.

Въпреки растящите продажби на световния пазар на изкуство печалбата на аукционната къща намалява. Миналата година Christie's продаде произведения на изкуството и такива с колекционерска стойност на търгове за рекордните 5,9 млрд. долара. За сравнение, през 2012 г. продажбите ѝ достигнаха 5,3 млрд. долара.

Но печалбата спадна до 122,6 млн. долара през 2013 г. от 153 млн. през 2012 г. Общият марж на печалбата от продажбите на изкуство намаля до 10,7% от 15,2%. За разлика от това, конкурентът Sotheby's подсили своя марж на печалбата до 15,2% от 14,1% през 2013 г., продавайки произведения за 5,1 млрд. долара.

"Christie's свърши чудесна работа за напредъка на отдела за съвременно изкуство, но новият ѝ главен изпълнителен директор ще трябва да бъде по-фокусиран върху рентабилността", коментира Джордж Сътън, анализатор на Craig-Hallum.

От своя страна, говорителят на аукционната къща заяви, че последните четири години са били най-печелившите за компанията досега.

Christie's влезе в историята с един от търговете си през 2013 г., на който продаде съвременно изкуство за 692 млн. долара само за една вечер. Компанията обаче спечели само 10 млн. долара от продажбата, твърди източник, запознат с въпроса.

Служителите се опасяват от възможността за съкращаването на работни места. Christie's има около 2000 работници, докато Sotheby's има значително по-малко - 1500.

Джо Бейкър Лейрд, адвокат в Patterson Belknap Webb & Tyler, който е работил за Christie's, смята, че Барбизе има уменията да промени аукционната къща, докато се грижи за добрите резултати.

"Госпожа Барбизе е умна и изискана и познава тази индустрия отвътре и отвън", категоричен е той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:54 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Style виж още

Коментари

Финанси виж още