IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как се отразява Доналд Тръмп на туристическия сектор в САЩ

Редица представители на туризма в страната очакват спад на сектора през следващите месеци

18:36 | 10.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Trump Tower New York Facebook Page</em></p>

Снимка: Trump Tower New York Facebook Page

Кулата Trump Tower в центъра на Манхатън днес се е превърнала в съвременен Маунт Върнън, дома-музей на Джордж Вашингтон и едно от популярните места сред туристите. Днес обаче те преминават през месинговите врати на Trump Tower, за да разгледат украсата – всичко „е толкова позлатено“, казва германски тийнейджър, стоящ до водопада в лоби бара – или да си купят сувенири, разказва The Economist. Южнокорейско семейство, например, се разхожда из мраморните зали с новите си шапки с лозунга „Да направим Америка велика отново“, трите на обща цена от 50 долара.

Въпросът пред американските хотелиери и самолетни компании днес е дали такива посетители са аномалия. Силният долар е една от причините чужденците да отбягват да идват в САЩ. Доналд Тръмп може да се окаже друга, показват нови данни. Въпреки това е трудно да бъде измерено колко точно е влиянието на Тръмп като президент върху туристическите пътувания.

В допълнение към валутния ефект много от пътуванията до САЩ в момента са били резервирани преди изборите. Веригата хотели Marriott, например, отчита ръст на чуждестранните резервации в САЩ през февруари спрямо същия период на предишната година.

Шефът на Marriott Арне Соренсон обаче изрази опасения за потенциален срив на туризма. През февруари компанията за туристически данни ForwardKeys съобщи, че през седмицата след първия опит на Тръмп да забрани пътуванията на граждани на седем предимно мюсюлмански страни до САЩ международните резервации са спаднали с 6,5% спрямо същия период на 2016 г.

Туристическото приложение Hopper открива, че броят на търсенията на полети до САЩ средно на ден е спаднал в 99 страни, след като Тръмп се опита да издаде забраната за пътувания, спрямо последните седмици от мандата на Барак Обама. Русия е едно от малкото места, където търсенето е нараснало. Консултантската компания Tourism Economics очаква с 2 млн. по-малко международни визити до САЩ тази година, което представлява спад от 1% спрямо 2016 г. Ако не беше Тръмп, очакванията са били за скок от 3%.

Известно понижение не би било изненадващо. На 6 март Тръмп издаде нова, ревизирана забрана за пътувания на граждани от шест предимно мюсюлмански страни. Срещу мярката вече има редица съдебни дела, но това не успокоява особено посетителите от засегнатите страни. На 17 март държавният секретар Рекс Тилърсън разпространи подробни инструкции сред консулствата, за да се идентифицират „гражданите, които дават основание за засилен контрол“ и процедурите за издаване на визи да се адаптират съгласно това. Подобно проучване ще покрие много по-голяма част от света от сегашната забрана. А след това САЩ издаде забрана пътниците от някои летища в Близкия изток и Северна Африка да носят компютри на борда на самолети до САЩ.

Забраната за лаптопи просто накара някои бизнес пътници, които работят в Близкия изток, да резервират полети със смяна в Европа, за да могат да използват устройствата на борда, казва Грийли Кох от Association of Corporate Travel Executives. Но по-внимателното проучване на молбите за виза вероятно ще доведе до забавяния и по-малки издадени визи. Туристите, които се противопоставят на политиките на Тръмп, може да се насочат към други места. Миналата седмица дубайската авиокомпания Emirates съобщи, че ще намали полетите си до пет американски града от май заради по-слабото търсене.

Индустрията вече е била в подобна ситуация. Международният туризъм в САЩ отчита спад от около 3% годишно от 2000 до 2006 г. Повечето анализатори обясняват понижението не само с терористичните атаки от 2001 г., но с по-стриктните визови правила и антиамериканските настроения в чужбина. Според проучванията от този период страните с най-негативна позиция спрямо САЩ отчитат по-малко туристи към страната, казва Адам Сакс от Tourism Economics.

“Изправени сме пред потенциално повторение“ на ситуацията, казва той. Дара Косровшахи, ръководител на сайта за онлайн резервации Expedia, отбелязва, че американските хотели и авиолинии вече понижават цените, за да се опитат да привлекат туристите.

Основното туристическо лоби в САЩ сега призовава Тръмп, който уж изпитва известна симпатия към останалите хотелиери, да покаже ясно, че страната продължава да бъде отворена за чуждите туристи въпреки всички нови мерки по сигурността. Туристическата агенция за Ню Йорк – NYC & Company, се опитва да се бори с негативната реторика от Вашингтон в рекламите си, насочени към Великобритания, Германия, Мексико и Испания.

В самата столица всеки спад на броя на посетителите от чужбина може да бъде компенсиран от ръст на ядосаните американци. След определянето на датите за женското шествие като протест срещу встъпването в длъжност на Тръмп хотелските резервации са се вдигнали. Елиът Фъргюсън, ръководител на организацията на туристическите компании в града, очаква подобно повишение за тазгодишния парад в подкрепа на LGBT правата, който е насрочен за 10 юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:25 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още