IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще дойде ли времето на офисите без хартия?

Обемът на хартията, използвана от компаниите, се свива с 1 до 2% годишно

13:08 | 09.10.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Всяка година служителите в американските офиси принтират или копират около 1 трлн. листа хартия. Ако към това добавите цялата друга хартия, която компаниите ползват – сметките за комунални услуги, фактури, банкови отчети и други подобни, цифрата нараства до 1,6 трлн. Ако подредите тази хартия на купчина, тя ще бъде 18 хил. пъти по-висока от Еверест и ще достигне почти половината път до Луната, пише в свой анализ Wall Street Journal.

Ето защо придобиването на бизнеса на Samsung Electronics за устройства за принтиране и копиране от страна на HP има смисъл. По думите на говорителя на HP фирмата има под 5% дял на пазара на големи, високопроизводителни копирни офис машини. Компанията твърди, че придобиването ще помогне за внедряването на технологията на Samsung в нови устройства, което ще създаде голяма възможност за растеж.

И все пак този бизнес не би трябвало да съществува. Преди поне 40 години беше обещано, че ще се появят офиси без хартия. В статия в BusinessWeek от 1975 г. анализатор на Arthur D. Little Inc. прогнозира, че хартията ще намалее значително до 1980 г., а до 1990 г. ще изчезне напълно.

В действителност през 2007 г. беше отбелязан рекорд за най-голям брой принтирани в офиси страници, точно преди рецесията, твърди Джон Шейн, анализатор на InfoTrends.

Това, че не сме стигнали до офисите без хартия до момента, не означава, че никога няма да го направим. Винаги е опасно да заявим „този път е различно“, но този път наистина може би е така. За първи път в историята има стабилен спад от около 1 до 2% в използваната в офисите хартия. Добавете към това и спада от последната рецесия насам, така към 2016 г. вече имаме 10% под пиковата бройка от страници, принтирани и копирани в офиси през 2007 г.

Тази тенденция показва промените, идващи от технологични еднорози (стартъпите, подкрепяни с рисков капитал, които имат оценки от над 1 млрд. долара – бел. ред.) като DocuSign – най-големият играч на пазара на електронни подписи, както и от други тенденции като възхода на таблетите и мобилните устройства. Още по-важното е, че представлява промяна, която отнема много повече време, отколкото някой очакваше.

Наличието на хартия на работното място показва, че част от бизнес процесите се променят бавно, ако изобщо го правят. Малките и средните предприятия са най-бавни в отказването от хартията – казано с с други думи, в дигитализирането на своите работни процеси.

Налице е и фактът, че хартията е страхотна. Почти не тежи, не струва много и може да се чете на всякаква светлина. Освен това не изисква връзка с интернет. Тя е въплъщение на лесно преносимите и дълготрайни неща.

Последна актуализация: 19:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още