IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пак се предлага затвор за работодатели, които не плащат осигуровки

Бизнесът се противопоставя на предложението, залегнало в проекта за нов Наказателен кодекс

10:05 | 14.01.14 г. 80
Пак се предлага затвор за работодатели, които не плащат осигуровки

След като през миналата година парламентът отхвърли предложенията за промени в Наказателния кодекс, с които да се криминализира неплащането на осигуровки от страна на работодателите, темата пак излиза на дневен ред. Подобни предложения за поправки са заложени в проекта за нов Наказателен кодекс, чието обществено обсъждане тече в момента.

Предлага се работодател, който не плати задължителните здравни и пенсионни осигурителни вноски, като наема работна сила без договор, обяви възнаграждение в по-малък размер от действително изплащаното на осигурено лице или състави документи с невярно съдържание, да се наказва с лишаване от свобода до шест години и лишаване от право да заема определена длъжност и да упражнява определена професия или дейност.

По-леки наказания се предлагат за работодателите, които внесат дължимите осигурителни вноски до приключване на съдебното следствие в първоинстанционния съд.

Не се предвижда осигуряваните лица да носят наказателна отговорност в тези случаи.

Бизнесът отново се противопоставя на тези предложения за законодателни промени. Българската стопанска камара (БСК) е изпратила позиция по предложенията за поправки до министър-председателя Пламен Орешарски, с копие до министрите на правосъдието и на труда и социалната политика, в която посочва, че проектът за нов Наказателен кодекс вменява синдикални функции на съдебната система.

Организацията настоява също така проектозаконът да бъде обсъден в Националния съвет за тристранно сътрудничество, тъй като засяга трудовите и осигурителни отношения.

„Проектът на нов Наказателен кодекс поставя в общ режим на наказателна отговорност неплащането на осигуровки и на данъци и такси. Подобно аналогично третиране е в противоречие с Конституцията, която постановява, че общественото и здравно осигуряване е право, докато плащането на данъци е задължение“, посочват от камарата.

Отделно БСК настоява и осигурените лица да носят отговорност в случаите за неплащане на осигуровки, тъй като вноските са разпределени 60% за работодателя и 40% за работника или служителя.

Законопроектът не дава определение на понятието „работодател“ и не третира случаите на неплащане на осигурителни вноски от самоосигуряващи се лица и други осигурители, посочват още от организацията. Държавата също е работодател и задължено лице по Кодекса за социално осигуряване, което означава, че законопроектът би поставило под заплаха от наказателно преследване високопоставени длъжностни лица, в т.ч. ключови за стабилността и развитието на страната фигури, като министър-председателя, министъра на финансите, министъра на правосъдието и т.н., посочва се в позицията на камарата.

Според бизнеса изплащането на възнаграждението няма отношение към заплащането на осигурителните вноски, тъй като в много случаи осигуряваните лица получават заплати, които са по-ниски от минималния осигурителен доход за професията или пък надвишават максималния осигурителен доход.

В законопроекта освен това не се разграничават малките, средните и големите предприятия, което ги поставя в неравностойно положение, посочват от БСК. „Подобни наказателни мерки и репресивни текстове срещу бизнеса няма в нито една европейска страна“, заключават от организацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

69
rate up comment 5 rate down comment 0
data
преди 10 години
И мислиш че това е проблем ? Да те успокоя - от доста отдавна в бг има асиметрично облагане с превес на коственото облагане - демек и да криеш данъци и да не криеш държавата си взема своето през акцизите и ддс-то . Направи си справка България в ПЪРВЕНЕЦ по облагане на оборота с ДДС в ЕС . Тук надминава 80 % от оборота в икономиката . Така че ти държавата не я мисли :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
68
rate up comment 4 rate down comment 0
edimi
преди 10 години
...Истинска държава няма тука окло 600 години...Само заради опитd да сме по-точни...... отпреди около 700-720 години. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
67
rate up comment 2 rate down comment 2
cokrat1
преди 10 години
Апропо....примера със селския Бос е взет от счетоводен интернет форум ...аз нямам нищо общо със селския Бос "***"....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
66
rate up comment 4 rate down comment 2
cokrat1
преди 10 години
Казвам по принцип и глобално за БГ бизнеса...А, проблем с приходите има в БГ и той е огромен....затова дадох пример с Лукойл и селския магазин....и двете фирми се опитват да крият/или намаляват - Лукойл/ приходи/селския магазин/ а, Лукойл го прави пък като си надува разходите до там, че вече пета година е на загуба. Номера разбира се се прави чрез транссферно ценообразуване чрез офшорки ...Ще дойде време държавата да "прочете" правилно трансферното ценообразуване на Лукойл и такива като него ...това предстои...Ще бъде интересно тогава...искам да бъда на първия ред така да се каже образно...За сведение ...у БГ има хиляди села....а, сега умножи посочения от мен селски хитрец по хиляди и т.н...Някой били много добре, те нямали проблем с парите....абе "***"...не става въпрос за теб и такива като теб...тук става въпрос за БГ икономиката, за БГ бизнеса...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
65
rate up comment 11 rate down comment 1
data
преди 10 години
Гълабе бял , това ще ти го каже всеки който се занимава с бизнес в бг : платиш ли всичко на държавата за теб остава един гол к*ур , пък и той най вероятно ще е отрицателен ! п.п.Коре чи : че си консултант ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
64
rate up comment 8 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Истинска държава няма тука окло 600 години. Няма и да има. А човека със селския магазин дето го сравни с Лукоил ме разби. Това показа нивото ти на мислене и че то всъщност е доста ограничено. Незнам точно с какво се занимаваш, че на тебе ти донесъл DVD, ама явно не го е донесъл на правилния човек. Що не го посъветва човека да не се занимава с глупости, европа ще му снася по 400 евро месечно и няма нужда да крие оборот за да може да си плати сметките на село. Егати "братото" си ми ти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
63
rate up comment 11 rate down comment 1
rover
преди 10 години
в селски магазин за хр.стоки, данъчните копират на dvd цялата програма Детелина Лайт, собственикът си крие оборот, нищо не е трил =========================================================================Това го беше написал и преди няколко дни. Е оттогава не намери ли време да го огледаш? Щом си стигнал от селските магазини да чакаш пари, има много да чакаш.Диск казваш... С оборота...А извади ли от него сумите от тетрадката с несъбираемите вересии?Спокойно браточка. Ние вече сме зарязали работата. Само печем на барбекюто и ядем. Имаме как да изкараме няколко години. А кого ще пометат гладните, тепърва ще видим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
62
rate up comment 14 rate down comment 1
Ricco
преди 10 години
В такъв случай, ако държавата иска пълна отчетност и прозрачност от бизнеса и обществото, е редно и самата държава да предостави такава от своя страна. Всички държавни дела трябва да са напълно прозрачни, качени в интернет и видими от всички. В реално време и до най-малката подробност. Иначе се получава чисто репресивна схема, от която нищо добро не може да се очаква. bgMan добре го каза - докато държавата разхищава и прахосва събираните данъци, въпрос на оцеляване (а и на достойнство) на всеки по-можещ човек е да се защити по всеки възможен начин. А начинът държавата да докаже, че НЕ разхищава и НЕ прахосва, е като покаже на всички как си върши работата. Което става с прозрачност. Пълна, безусловна и в реално време!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
61
rate up comment 5 rate down comment 8
cokrat1
преди 10 години
Лесно е да се правиш на ударен с мокър ***. Аз ти показах, че няма никакъв проблем за пари след исветляване на приходите...Криенето на приходите с всякакви възможни хватки е много масов спорт у БГ...като се почне и от най-големия по приходи в БГ...това е Лукойл...2012 има 8.3 милиарда приходи...на загуба е горкия...не е внесъл нито лев в бюджета...даже е изнесъл над 500 милиона през 2012 година....Спокойно "браточка" ще дойде видов ден за истинските приходи на БГ бизнеса...тогава гледай да не попаднеш в пандиза...щото една истинска държава /сега я няма/ ще направи всичко възможно да си събере всички приходи...е поне 95%...и толкова ще стигнат да има добри пари за всички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
60
rate up comment 13 rate down comment 0
data
преди 10 години
хахах и колко е брутния дохода на тия 130 хил ? 10-15-20 % Айде сваляй разходи , търси печалба и т.н. 10-хил на месец приход и това в търговията ? Ти на това бизнес ли му викаш , щот за мене е прехрана ! На тия 10 хил на месец 20 % му е брутната печалба , я остават 600-1000 лв, на месец чисто я не . Ако няма имоти на негово име го боли фара че е ЕТ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още