IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пак се предлага затвор за работодатели, които не плащат осигуровки

Бизнесът се противопоставя на предложението, залегнало в проекта за нов Наказателен кодекс

10:05 | 14.01.14 г. 80
Пак се предлага затвор за работодатели, които не плащат осигуровки

След като през миналата година парламентът отхвърли предложенията за промени в Наказателния кодекс, с които да се криминализира неплащането на осигуровки от страна на работодателите, темата пак излиза на дневен ред. Подобни предложения за поправки са заложени в проекта за нов Наказателен кодекс, чието обществено обсъждане тече в момента.

Предлага се работодател, който не плати задължителните здравни и пенсионни осигурителни вноски, като наема работна сила без договор, обяви възнаграждение в по-малък размер от действително изплащаното на осигурено лице или състави документи с невярно съдържание, да се наказва с лишаване от свобода до шест години и лишаване от право да заема определена длъжност и да упражнява определена професия или дейност.

По-леки наказания се предлагат за работодателите, които внесат дължимите осигурителни вноски до приключване на съдебното следствие в първоинстанционния съд.

Не се предвижда осигуряваните лица да носят наказателна отговорност в тези случаи.

Бизнесът отново се противопоставя на тези предложения за законодателни промени. Българската стопанска камара (БСК) е изпратила позиция по предложенията за поправки до министър-председателя Пламен Орешарски, с копие до министрите на правосъдието и на труда и социалната политика, в която посочва, че проектът за нов Наказателен кодекс вменява синдикални функции на съдебната система.

Организацията настоява също така проектозаконът да бъде обсъден в Националния съвет за тристранно сътрудничество, тъй като засяга трудовите и осигурителни отношения.

„Проектът на нов Наказателен кодекс поставя в общ режим на наказателна отговорност неплащането на осигуровки и на данъци и такси. Подобно аналогично третиране е в противоречие с Конституцията, която постановява, че общественото и здравно осигуряване е право, докато плащането на данъци е задължение“, посочват от камарата.

Отделно БСК настоява и осигурените лица да носят отговорност в случаите за неплащане на осигуровки, тъй като вноските са разпределени 60% за работодателя и 40% за работника или служителя.

Законопроектът не дава определение на понятието „работодател“ и не третира случаите на неплащане на осигурителни вноски от самоосигуряващи се лица и други осигурители, посочват още от организацията. Държавата също е работодател и задължено лице по Кодекса за социално осигуряване, което означава, че законопроектът би поставило под заплаха от наказателно преследване високопоставени длъжностни лица, в т.ч. ключови за стабилността и развитието на страната фигури, като министър-председателя, министъра на финансите, министъра на правосъдието и т.н., посочва се в позицията на камарата.

Според бизнеса изплащането на възнаграждението няма отношение към заплащането на осигурителните вноски, тъй като в много случаи осигуряваните лица получават заплати, които са по-ниски от минималния осигурителен доход за професията или пък надвишават максималния осигурителен доход.

В законопроекта освен това не се разграничават малките, средните и големите предприятия, което ги поставя в неравностойно положение, посочват от БСК. „Подобни наказателни мерки и репресивни текстове срещу бизнеса няма в нито една европейска страна“, заключават от организацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

59
rate up comment 4 rate down comment 3
cokrat1
преди 10 години
Казваш няма приходи.......Викаш защитата е важна - за мен по важен е размера на ФРЗ а той е ограничен от ПРИХОДИТЕ !..Ето ги приходите "брато".в селски магазин за хр.стоки, данъчните копират на dvd цялата програма Детелина Лайт, собственикът си крие оборот, нищо не е трил /доставки, продажби.../ от програмата, ЕТ на патент е...а бе пипнаха го както майка го е родила направо. Дали и на него 1 dvd, донесе ми го , нямах време да го гледам цялото, но само за 2013 оборота е 130х.лв-по програмата,а в касовата книга 25х., а за годините от 2009г. насам картинката е ...нямам думи предполагам. Човека не е дружество, че да шътне капитала на някой ром, а ЕТ-пфууу. Хайде дайте някоя идея....Въпрос на време е, и те ще бъдат изсветлени...бъди сигурен. България има хиляди села с магазини като горепосочения...тъй, че не се кахъри за приходите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
58
rate up comment 5 rate down comment 0
data
преди 10 години
до минусчето - може би трябваше да уточня - тези който са започнали от зелена поляна !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
57
rate up comment 10 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Точно, това е поредния пушек който вдигат. То не бяха самолети, измислени дела, театри на оня сидеров.. изобщо пак всичко си е по старото - пусни на хората малко зрелища и остави сами да се избият по форумите да спорят за глупости. Точно като онова за ББД, което представиха за минимална заплата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 11 rate down comment 1
data
преди 10 години
Единственият елит в момента е в частният бизнес ( предприемачите ) - от там ще излязат и водачите . Въпрос на време е !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 13 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
Там е трагедията ни ! Нямаме ЕЛИТ на нацията. Аз затова много се дразня когато разни мучовци по телевизиите си се самонаричат "представители на елита" "КЛАСА" и прочие. Имаме умни хора в държавата разбира се, но те със сигурност не работят за България. Поне не са НАШИЯ ЕЛИТ ! Слабите прослойки на обществото ни са без водачи. По дефиниция водачите трябва да са от бизнес-средите. Те са инициативната част от обществото. Те в по голяма степен трябва да са чувствителни към упадъка на страната им тъй като имат най много за губене. Без лидерството им масата се разпада. Точно това става в момента у нас. Топим се, изчезваме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 6 rate down comment 0
data
преди 10 години
да ти дам ли пример : кават кризата е виновна . Да тя срина строителството и свързаните с него сектори , но това съвпадна с навлизането на веригите у нас и те сринаха целия сектор за производство на храни - от малките производители , дистрибуторите им до магазините . Аз не съм сигурен кое нанесе по големи щети от двете . Но както казах за важните неща в БГ не се говори . Сега пак ни подхвърлят темички като АБВ-та , БСП-та и други подобни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 8 rate down comment 1
Ironhorse
преди 10 години
Затвор за неплащане на каквото и да било няма да стане, защото:1. Ако го приемат, моментално всички работници, ако искат да работят ще бъдат принудени да си отворят ЕТ, и тогава работодателя сключва с ЕТ договор.2. Това безумие буквално ще фалира, ама наистина ще фалира дребния бизнес.3. Не ми се мисли какво ще стане ако в един момент безработицата стане 3,5 милиона поради поредните глупости на БСП/ДПС/Атака
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 7 rate down comment 1
data
преди 10 години
Хъм - много усложняваш нещата . Хората са *** - подхвърлят им темички и те се ловят (докато има балъци ще има и тарикати) - важните теми като доходи , бизнес и т.н. не се коментират ! Казваш КАСТАТА е виновна - но кой е виновен за това че хората не могат да си определят кой са важните за тях неща а се ловят на темички като БЕЛЕНЕ и там подобни тъпотии ? Прекалено много неграмотни хора останаха тук !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 9 rate down comment 1
deant
преди 10 години
И още нещо - да се предложи и затвор за всеки, който не си е платил в срок парите по договор по частна поръчка. Защото нали се сещате, че заплатите зависят от приходите по договорите. Разбира се може да съдиш човека и да му пратиш съдия изпълнител. Но затова отиват няколко месеца а парите остават затворени. Става още по сложно ако си работил за износ. Абе направо всички по веригата - ЗАТВОР. И нека да се почне с управляващите моля.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 8 rate down comment 3
deant
преди 10 години
Нямах нерви да прочета всички коментари, но ще си дам мнението. Наказването със затвор е престъпление. То е за правене или неправене нещо определено със закон. Затова, работодателите са ДЛЪЖНИ да дават заплатите по закон. ПРЕДЛАГАМ следното : Работодателите да са длъжни да изплащат БРУТО заплатите в брой или по банков път ДИРЕКТНО на работника! Работника по точно този предложен закон (закон за невнасяне на осигуровки) ДА БЪДЕ ДЛЪЖЕН да си внесе сам всички осигуровки и данъци! Точно както си плаща сам месечните сметки. В модерен свят живеем всичко може да се плаща по интернет. Така НИКОЙ няма да се чуде работодателя превежда ли му или не му превежда парите, ще носи сам отговорност според която може да влезе в затвора ако се издъни. И не на последно място - огромно административно облекчение за бизнеса. Затовора е отговорност за престъпление от личен характер! Ако някой работник няма достатъчно умствен капацитет да се справи с това - има счетоводни бюра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още