IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пак се предлага затвор за работодатели, които не плащат осигуровки

Бизнесът се противопоставя на предложението, залегнало в проекта за нов Наказателен кодекс

10:05 | 14.01.14 г. 80
Пак се предлага затвор за работодатели, които не плащат осигуровки

След като през миналата година парламентът отхвърли предложенията за промени в Наказателния кодекс, с които да се криминализира неплащането на осигуровки от страна на работодателите, темата пак излиза на дневен ред. Подобни предложения за поправки са заложени в проекта за нов Наказателен кодекс, чието обществено обсъждане тече в момента.

Предлага се работодател, който не плати задължителните здравни и пенсионни осигурителни вноски, като наема работна сила без договор, обяви възнаграждение в по-малък размер от действително изплащаното на осигурено лице или състави документи с невярно съдържание, да се наказва с лишаване от свобода до шест години и лишаване от право да заема определена длъжност и да упражнява определена професия или дейност.

По-леки наказания се предлагат за работодателите, които внесат дължимите осигурителни вноски до приключване на съдебното следствие в първоинстанционния съд.

Не се предвижда осигуряваните лица да носят наказателна отговорност в тези случаи.

Бизнесът отново се противопоставя на тези предложения за законодателни промени. Българската стопанска камара (БСК) е изпратила позиция по предложенията за поправки до министър-председателя Пламен Орешарски, с копие до министрите на правосъдието и на труда и социалната политика, в която посочва, че проектът за нов Наказателен кодекс вменява синдикални функции на съдебната система.

Организацията настоява също така проектозаконът да бъде обсъден в Националния съвет за тристранно сътрудничество, тъй като засяга трудовите и осигурителни отношения.

„Проектът на нов Наказателен кодекс поставя в общ режим на наказателна отговорност неплащането на осигуровки и на данъци и такси. Подобно аналогично третиране е в противоречие с Конституцията, която постановява, че общественото и здравно осигуряване е право, докато плащането на данъци е задължение“, посочват от камарата.

Отделно БСК настоява и осигурените лица да носят отговорност в случаите за неплащане на осигуровки, тъй като вноските са разпределени 60% за работодателя и 40% за работника или служителя.

Законопроектът не дава определение на понятието „работодател“ и не третира случаите на неплащане на осигурителни вноски от самоосигуряващи се лица и други осигурители, посочват още от организацията. Държавата също е работодател и задължено лице по Кодекса за социално осигуряване, което означава, че законопроектът би поставило под заплаха от наказателно преследване високопоставени длъжностни лица, в т.ч. ключови за стабилността и развитието на страната фигури, като министър-председателя, министъра на финансите, министъра на правосъдието и т.н., посочва се в позицията на камарата.

Според бизнеса изплащането на възнаграждението няма отношение към заплащането на осигурителните вноски, тъй като в много случаи осигуряваните лица получават заплати, които са по-ниски от минималния осигурителен доход за професията или пък надвишават максималния осигурителен доход.

В законопроекта освен това не се разграничават малките, средните и големите предприятия, което ги поставя в неравностойно положение, посочват от БСК. „Подобни наказателни мерки и репресивни текстове срещу бизнеса няма в нито една европейска страна“, заключават от организацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

29
rate up comment 7 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
А защо някой трябва да осигури нещо, което съществува, в обращение в и се използва от всички граждани?Питаш така все едно си сигурен, че ако някога подобна промяна стане ВСИЧКИ дружно ще скочат и ще ни нулират откъм пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 7 rate down comment 4
iivanoff
преди 10 години
хайде пак отначало! - кой осигурява парите - хората ли? :)))))))))))))))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 13 rate down comment 6
bgMan
преди 10 години
Парите са там където винаги са си били - в бюджета, в хората, в банките......Този път обаче трябва да се попречи на някои хора да ги присвоят и да ги изнесат в суматохата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 9 rate down comment 5
iivanoff
преди 10 години
да те питам нещо простичко, че си ми на чалъм ;)))) - а парите откъде ще ги взимаТЕ - в новата държава де... от ЕЦБ ли? или преди това ще по-излезете от ЕС - нещо като Северна Кореа ли си представяш, но без нейните плюсове?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 4 rate down comment 8
cokrat1
преди 10 години
Ето още една кокошка която просо сънува ... ха ха ха!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 16 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
Поздравления за ентусиазма, енергията и каузата.И аз от известно време съм на мнение, че това жалко подобие на държава трябва да се закрие, разпусне, унищожи и след това на ново да се почне да се прави както трябва.Нова конституция, нови закони, нова администрация и пълна лустрация за всички ченгета, масони и мафиоти.Мафията и престъпниците са взели всичко в държавата и държат за заложници целият съвкупен български народ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 8
cokrat1
преди 10 години
Получа ли 100 хил евра, вярвай ми ще впрегна армия да бутна цялата подзаконова н....Гладна кокошка просо сънува!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 15 rate down comment 0
Ironhorse
преди 10 години
Консултанте ... !!!!Тя държавата с репресивната си мощ не може да накара работодателите да заплащат, а той баш консултантин ще накара ?!Проблемът не е в неплащането, а какво става с платеното ...Дааа краде се, следователно пак не се плаща !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 13 rate down comment 1
Ironhorse
преди 10 години
Днес имам две писма от ЕСПЧ, още не съм си ги взел.По принцип не уведомяват ако не искат да ти гледат делата, така че в мен има лъч надежда да обруля държавата България и да използвам парите за по-добър живот на всички в родината България, като подпукам администрацията с няколкостотин дела.Получа ли 100 хил евра, вярвай ми ще впрегна армия да бутна цялата подзаконова нормативна уредба, след което дела по ЗОДОВ за обезщетение.И така докато не стане ясно, че трябва да се управлява законно.Дали ще си изкарам част от парите чрез бизнес или от дела срещу държавата ми е все едно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 10 rate down comment 2
data
преди 10 години
я , разкажи за това разгонване ? Можеш ли да ми кажеш с прости думички с какво е ощетен в момента работника от това че аз не плащам навреме социалните ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още