IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пак се предлага затвор за работодатели, които не плащат осигуровки

Бизнесът се противопоставя на предложението, залегнало в проекта за нов Наказателен кодекс

10:05 | 14.01.14 г. 80
Пак се предлага затвор за работодатели, които не плащат осигуровки

След като през миналата година парламентът отхвърли предложенията за промени в Наказателния кодекс, с които да се криминализира неплащането на осигуровки от страна на работодателите, темата пак излиза на дневен ред. Подобни предложения за поправки са заложени в проекта за нов Наказателен кодекс, чието обществено обсъждане тече в момента.

Предлага се работодател, който не плати задължителните здравни и пенсионни осигурителни вноски, като наема работна сила без договор, обяви възнаграждение в по-малък размер от действително изплащаното на осигурено лице или състави документи с невярно съдържание, да се наказва с лишаване от свобода до шест години и лишаване от право да заема определена длъжност и да упражнява определена професия или дейност.

По-леки наказания се предлагат за работодателите, които внесат дължимите осигурителни вноски до приключване на съдебното следствие в първоинстанционния съд.

Не се предвижда осигуряваните лица да носят наказателна отговорност в тези случаи.

Бизнесът отново се противопоставя на тези предложения за законодателни промени. Българската стопанска камара (БСК) е изпратила позиция по предложенията за поправки до министър-председателя Пламен Орешарски, с копие до министрите на правосъдието и на труда и социалната политика, в която посочва, че проектът за нов Наказателен кодекс вменява синдикални функции на съдебната система.

Организацията настоява също така проектозаконът да бъде обсъден в Националния съвет за тристранно сътрудничество, тъй като засяга трудовите и осигурителни отношения.

„Проектът на нов Наказателен кодекс поставя в общ режим на наказателна отговорност неплащането на осигуровки и на данъци и такси. Подобно аналогично третиране е в противоречие с Конституцията, която постановява, че общественото и здравно осигуряване е право, докато плащането на данъци е задължение“, посочват от камарата.

Отделно БСК настоява и осигурените лица да носят отговорност в случаите за неплащане на осигуровки, тъй като вноските са разпределени 60% за работодателя и 40% за работника или служителя.

Законопроектът не дава определение на понятието „работодател“ и не третира случаите на неплащане на осигурителни вноски от самоосигуряващи се лица и други осигурители, посочват още от организацията. Държавата също е работодател и задължено лице по Кодекса за социално осигуряване, което означава, че законопроектът би поставило под заплаха от наказателно преследване високопоставени длъжностни лица, в т.ч. ключови за стабилността и развитието на страната фигури, като министър-председателя, министъра на финансите, министъра на правосъдието и т.н., посочва се в позицията на камарата.

Според бизнеса изплащането на възнаграждението няма отношение към заплащането на осигурителните вноски, тъй като в много случаи осигуряваните лица получават заплати, които са по-ниски от минималния осигурителен доход за професията или пък надвишават максималния осигурителен доход.

В законопроекта освен това не се разграничават малките, средните и големите предприятия, което ги поставя в неравностойно положение, посочват от БСК. „Подобни наказателни мерки и репресивни текстове срещу бизнеса няма в нито една европейска страна“, заключават от организацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

49
rate up comment 10 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
Проблема както писах е системен. Малка група хора, буквално изсмукват ресурса ни. Резултата е непрестанно нарастване на вътрешно политическото и обществено напрежение във всички посоки. Борба за остатъчния ресурс.Глупаво е да се противопоставят работници на работодатели, тъй като болшинството от работодателите са на хала на работниците си /това не значи че няма нужда от тунинговане на отношенията помежду им/! Ако успеем да решим проблема с изземването на ресурса ни, нещата ще потръгнат и доходите рязко ще скочат. Всички ще са доволни с изключение на тази *** КАСТА която ни дои! Тези хора умишлено противопоставят отделните групи, прослойки и институции /до голяма степен чрез хаоса в съдебната и правоохранителна системи, имунните системи на обществото/ за да печелят. Предимството им е, че са малко и като следствие по добре организирани. Както знаем голямата маса иска повече време да се организира, постигне съгласие и премине в действие
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 11 rate down comment 1
Ironhorse
преди 10 години
До Дата:Взех писмата от ЕСПЧ.Двете дела са прекратени на основание чл. 34 и 35 от Конвенцията.Върховния административен съд не ми даде и не ми изпрати обявление за окончателното си определение за прекратяване на делата, с което съм пропуснал преклузивният срок от 6 месеца !!!Всеки съд след като излезе с решение или определение те уведомява, но понеже знаеха че ще се обърна към ЕСПЧ, ме прецакаха като не ми изпратиха уведомление.Мамка им, в последния момент видях в информационната им система, че пет членен състав окончателно са прекратили делата ми срещу наредби, но нямах време да изискам заверено копие на определенията.Ето как работи съдебната система !!!Нищо, аз сега знам и имам още дела, сега ме прецакаха, но за следващите да го духат !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 7 rate down comment 3
iivanoff
преди 10 години
"Но това не означава, че ЕС са в комбина с престъпността в България" - Нищо не си разбрал! - съжалявам че ще го кажа , но... прочети ми пак последните 3 поста!Нали няма да се почустваш удобно да ти обяснявам като на първолак, конкретно какво става в ЕС?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 10 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Всички знаем че трябва да се случи, но както видяхме никой няма да дойде да ни го направи и просто да ни го подари.Сами като нация трябва да узреем и да отсвирим безкомпромисно целият политически модел заедно с конституцията и всички *** крепящи статуквото и престъпността.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 8 rate down comment 0
data
преди 10 години
Нещата са далеч по прости - просто вътрешния пазар е много слаб и не позволява развитието на устойчив бизнес модел . Всички успешни бизнес модели в България в момента са свързани ВЪНШНИ пазари . Просто много малко фирми у нас имат знанията, уменията и самочувствието да работят на тези ВЪНШНИ пазари
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 8 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
Проблема е системен. По голямата част от работодателите просто нямат изход освен да следват заложения от една шепа хора в България модел. Трансформирането му, няма как да не предизвика сътресения и партньорите ни от Евро съюза добре разбират това. Затова и писах че натиска ще е бавен но силен. Каквито и да са трудностите обаче трансформацията към нормалност трябва да се случи! От това ще имаме полза всички. Дано издържим като държава дотогава. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 7 rate down comment 5
bgMan
преди 10 години
Точно така е.Но това не означава, че ЕС са в комбина с престъпността в България и ако гражданите възстанат срещу българската мафия ЕК автоматично ще затегне смъртната кредитна хватка и открито ще се противопостави срещу желанието на всички българи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 5 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
Разбирам проблема ти. Пиша принципно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 8 rate down comment 1
STRAHO
преди 10 години
Не става въпрос някой над някого да надделява. Става въпрос за относителна справедливост и баланс в отношенията в обществото. Само така се върви към прогрес. Когато липсват наблюдаваме това което става в момента в държавата. Всички губят. И тъй като сме си най несправедливи помежду си в Европа сме си и най БЕДНИ вкупом! Проста зависимост и ОЧЕВАДНА в нашия случай!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 15 rate down comment 1
data
преди 10 години
Не е проблема в защитата на работниците а в това че нашия (моя) бизнес е много слабо рентабилен . малък пазар от там малки обеми и съответно нисък ФРЗ . ФРЗ включва заплата+данъци+осигуровки - за работодателя НЯМА никакво значение съотношенирто ВЪТРЕ във ВФРЗ-то на отделните компоненти . Ако затегнат контрола за осигуряването ПЪРВОТО което ще се случи е да бъде НАМАЛЕНА разполагаемата заплата на работника . Викаш защитата е важна - за мен по важен е размера на ФРЗ а той е ограничен от ПРИХОДИТЕ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още