IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пак се предлага затвор за работодатели, които не плащат осигуровки

Бизнесът се противопоставя на предложението, залегнало в проекта за нов Наказателен кодекс

10:05 | 14.01.14 г. 80
Пак се предлага затвор за работодатели, които не плащат осигуровки

След като през миналата година парламентът отхвърли предложенията за промени в Наказателния кодекс, с които да се криминализира неплащането на осигуровки от страна на работодателите, темата пак излиза на дневен ред. Подобни предложения за поправки са заложени в проекта за нов Наказателен кодекс, чието обществено обсъждане тече в момента.

Предлага се работодател, който не плати задължителните здравни и пенсионни осигурителни вноски, като наема работна сила без договор, обяви възнаграждение в по-малък размер от действително изплащаното на осигурено лице или състави документи с невярно съдържание, да се наказва с лишаване от свобода до шест години и лишаване от право да заема определена длъжност и да упражнява определена професия или дейност.

По-леки наказания се предлагат за работодателите, които внесат дължимите осигурителни вноски до приключване на съдебното следствие в първоинстанционния съд.

Не се предвижда осигуряваните лица да носят наказателна отговорност в тези случаи.

Бизнесът отново се противопоставя на тези предложения за законодателни промени. Българската стопанска камара (БСК) е изпратила позиция по предложенията за поправки до министър-председателя Пламен Орешарски, с копие до министрите на правосъдието и на труда и социалната политика, в която посочва, че проектът за нов Наказателен кодекс вменява синдикални функции на съдебната система.

Организацията настоява също така проектозаконът да бъде обсъден в Националния съвет за тристранно сътрудничество, тъй като засяга трудовите и осигурителни отношения.

„Проектът на нов Наказателен кодекс поставя в общ режим на наказателна отговорност неплащането на осигуровки и на данъци и такси. Подобно аналогично третиране е в противоречие с Конституцията, която постановява, че общественото и здравно осигуряване е право, докато плащането на данъци е задължение“, посочват от камарата.

Отделно БСК настоява и осигурените лица да носят отговорност в случаите за неплащане на осигуровки, тъй като вноските са разпределени 60% за работодателя и 40% за работника или служителя.

Законопроектът не дава определение на понятието „работодател“ и не третира случаите на неплащане на осигурителни вноски от самоосигуряващи се лица и други осигурители, посочват още от организацията. Държавата също е работодател и задължено лице по Кодекса за социално осигуряване, което означава, че законопроектът би поставило под заплаха от наказателно преследване високопоставени длъжностни лица, в т.ч. ключови за стабилността и развитието на страната фигури, като министър-председателя, министъра на финансите, министъра на правосъдието и т.н., посочва се в позицията на камарата.

Според бизнеса изплащането на възнаграждението няма отношение към заплащането на осигурителните вноски, тъй като в много случаи осигуряваните лица получават заплати, които са по-ниски от минималния осигурителен доход за професията или пък надвишават максималния осигурителен доход.

В законопроекта освен това не се разграничават малките, средните и големите предприятия, което ги поставя в неравностойно положение, посочват от БСК. „Подобни наказателни мерки и репресивни текстове срещу бизнеса няма в нито една европейска страна“, заключават от организацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

19
rate up comment 4 rate down comment 0
data
преди 10 години
ъ , за делата у страсбург не казваш :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 6 rate down comment 10
cokrat1
преди 10 години
Работника сам не може....но с консултант като мен ...ще ти разгони фамилията за нула време...Това предстои...това очаквай в близко бъдеще!!!!Междувременно можеш нарцистично да си се венцехвалиш...нема лошо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 16 rate down comment 2
Ironhorse
преди 10 години
Ами ще ти кажа какво ще направят босовете ..Ще се промени кой е задължен да внася осигуровките, работодателя изплаща бруто, а работника си плаща дължимите данъци, такси и .Ако не си платиш осигуровките, адйе в затвора !Работник НИКОГА не може да надделее над работодател, защото по принцип за да си собственик на бизнес си по-умен, по-находчив, по-смел, от оня дето си го взема под мишница в пет без пет и не му пука дали ще изгори фабриката !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 7
cokrat1
преди 10 години
"Номера" все пак някога ще мине така да се каже....сега ако не в бъдеще ще мине със сигурност...Тогава ще видим какво ще правят "босовете" като влязат няколко от "събратята" им в затвора...Опитите не трябва да спират...това е най-важното. Все някога ще мине!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 18 rate down comment 3
Ironhorse
преди 10 години
Алекс, има ОГРОМНА разлика между данъци, такси и осигуровки !!!Съгласно Конституцията гражданите са задължени да заплащат данъци и такси установени със закон. Нито дума, вопъл, стон за осигуровки.Нещо повече, държавата в противоречие на Конституцията е направила незаконен застрахователен монопол относно услуги по здравно осигуряване, пенсионен фонд и фондове за обезщетение при злополука и майчинство.Именно и за това аз не плащам осигуровки и даже съм завел дела срещу плащането на ЗО, ДЗПО и ДОО. Иначе ДДС плащам но с огромно закъснение, на пук на БСП/.ДПС/Атака
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
тук пак исках да ти кажа друго... - не мисли, че Там те очакват други, различни от тези от които искаш да избягаш Физически тук! Просто параметрите на средата са различни и съответно, би намерил друго решение като комбинация от тях спрямо това тук, но принципно е аналогично!...П.С. люспите не са параметър на хората (човек със своите "люспи" ), а на реалността! ТВ-реалността е люспа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 15 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Като средностатистически средноограничен човек със своите "люспи" (както ги наричаш) когато казах "нормален успял човек" имах предвид повечето си съученици. Няколко от тях са в щатите, един е представител на голяма френска компания в Шанхай, друг в Австралия, друг в Нова Зеландия, няколко са из европата.... но всички имат частен бизнес и са добре, въпреки "кризата". След 14 години като сравня мен с тях (при положение, че през цялото ни обучение аз бях с най-висок успех от целия випуск през всичките години) намирам че съм бил ***, че останах тук с надеждата да помогна България да се освободи от робството и от мафията и да се развива с нормални темпове като всички останали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
аз ти казах друго, ама карай ;)))...а решението ти е грешно агейн -> за "нормален успял човек" ;)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 20 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Умните отдавна не плащат нито данъци, нито осигуровки в тази толкова корумпирана държава управлявана от мафиоти, ДС генерали и масони.И аз съм *** че имах илюзии и посветих 20 години от активния си живот на страната си, вместо да имигрирам и сега да живея като нормален успял човек.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 1
data
преди 10 години
Само се чудя колко глупости ще натворят преди да изплюят камъчето : 65 г. възраст за пенсиониране и за мъжете и за жените . Или с други думи казано - край на пенсионния модел !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още