IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анкета: Трябва ли да премахнем плоския данък?

Дебатът за бъдещето на данъчната система отново завладя социалните мрежи

08:20 | 12.02.14 г. 13
Анкета: Трябва ли да премахнем плоския данък?

Дебатът за бъдещето на данъчната система у нас се завърна с гръм и трясък в социалните мрежи. Причината бе телевизионен спор в ефира на БНТ, който противопостави привърженици и противници на премахването на плоския данък.

Разговорът по един от традиционно най-обсъжданите въпроси в обществото ни изправи едни срещу други от една страна проф. Гарабед Минасян, проф. Боян Дуранкев и проф. Духомир Минев, и от друга – Владимир Каролев, Георги Ангелов и Георги Ганев.

Спорът бе инспириран от изявлението на премиера Пламен Орешарски, който по-рано по време на националния форум "Правителство – бизнес. Рестарт на икономиката" заяви, че ниските нива на корпоративните данъци и единна ставката на ДДС от 20% ще останат в сила.

Министър-председателят бе категоричен, че в условията на силна конкуренция за инвестиции, особено между страните от региона, ниските данъци са "съществено наше преимущество, от което не можем да се лишим поне в обозрим хоризонт". Той допълни, че диференцираните ставки на ДДС имат много негативи.

Експертните мнения провокираха множество коментари в социалните мрежи, като и двете страни намериха поддръжници. Събрахме мнения, публикувани от различни потребители непосредствено след края на спора между икономистите.

Според Борислав Найденов съживяването на българската икономика не минава през данъчната система, а през съдебната. "Събрали са се умници хора и разсъждават как корабът да тръгне по-бързо. Дали като му махнат греблата и му сложат платна или като му монтират направо дизелов двигател. Умували, спорили и не видяли, че той бил в блатото“, коментира лаконично той.

Трябва ли да премахнем плоския данък?

Да
Не
Нямам мнение
Общо 3587 гласа
Иво Донев отбелязва, че "България е единствената държава в света където се прилага плосък данък без да има необлагаем минимум. Така, че въпроса е полвинчато зададен".

По думите на Маги Георгиева в България са едни от най-ниските данъци. "Това би трябвало да стимулира външни инвеститори да идват при нас. За съжаление днешната политическа ситуация не позволява подобно нещо", посочи тя.

Основен въпрос в дискусията е това, дали смяна на данъчната система ще доведе до рестарт на икономиката. В тази връзка ви предлагаме интересен коментар на Станислав Тодоров - “Напълно обратното – ще се увеличи сивата страна на икономиката. В една държава с нереформирана държавна администрация няма как да се увеличи качеството на административните услуги, които получава всеки гражданин, дори да увеличат плащанията от страна на хората с по-добро социално състояние. Събраните средства отново ще потънат в нереформираната ни администрация, без тя да произведе нищо по-различно. Няма как чрез преструктуриране на данъчното бреме на гражданите да се съживи икономиката на държава, която произвежда некачествени административни услуги. Просто една част от плащанията ще преминат в сивия сектор“, отбеляза той.

Какво е Вашето мнение - нужна ли е промяна на данъчната система? Гласувайте в нашата анкета, а ако имате повече аргументи - изпратете ни коментарите си на info@investor.bg. Най-интересните от тях ще съберем и публикуваме в продължение на дебата. Очакваме Ви!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:46 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 5
LuckyYou
преди 10 години
Обърках с :D:D :D Става въпрос за Иво ДОНЕВ:__________________________________________________________Иво Донев отбелязва, че "България е единствената държава в света където се прилага плосък данък без да има необлагаем минимум. Така, че въпроса е полвинчато зададен".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 4
LuckyYou
преди 10 години
По думите на Маги Георгиева в България са едни от най-ниските данъци. "Това би трябвало да стимулира външни инвеститори да идват при нас. За съжаление днешната политическа ситуация не позволява подобно нещо", посочи тя.__________________________________________________________Не я знам тази Маги Георгиева, но този човек е изключително некомпетентен. От тази година в България ИМА ОБЛАГАЕМ МИНИМУМ. И той се изразява в това, че догодина ДОД на минималната работна заплата ще бъде възстановяван!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 1
data
преди 10 години
Гледах Референдума по БНТ и не ми хареса че спора се превърна в теологичен на тема : за и против пропорционалните данъци априори .Проблема е : каква данъчна система е подходяща за България при тези нива на корупция , сива икономика и ефективност на държавните разходи . Личното ми мнение е , че в тази обстановка работят най-простите и брутални правила или с думи прости правилата на плоския данък са подходящи за икономическата , политическата и социалната обстановка в България .Би трябвало тези правила да се разпространят и върху другите данъци в страната !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още