IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Симеон Присадашки: Време е животновъдството да стане приоритет в агросектора

Без гаранционни схеми за кредитиране дребните стопанства не могат да модернизират фермите си, смята собственикът на млекопреработвателното предприятие "Жоси"

07:41 | 14.10.11 г.
<p>
	Симеон Присадашки. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Симеон Присадашки. Снимка: Личен архив

- Каква част от суровината в страната не достига за производството на млечни продукти и продължава ли да се използва сухо мляко и концентрати?

Нямам наблюдение върху пазара на киселите и пресни млека, защото моята фирма е специализирана в производството на сирена и кашкавали. Но от колеги зная, че суровото мляко не достига и влагат сухи и кондензирани продукти от Европа.

Колкото до трайните млечни продукти като сирената и кашкавалите, според мен там се влага сухо мляко само в нискоценовия сегмент, не и в скъпите продукти, които не могат да се получат качествени, ако се произвеждат от сухо мляко. Ако ползвате качествено българско мляко за суровина, сиренето не може да струва под 5-6 лв.

Специално в нашата фирма сме капсуловали производството и винаги използваме само сурово краве мляко, защото от години работим с постоянни доставчици. Но ако говорим в национален мащаб, там нещата не зная как ще се развият, защото от първи януари приключва срокът за дерогация, извоюван за фермите, които не са постигнали евростандартите за качество.

Разбрахме, че България ще поиска да се удължи срокът за продажба на неотговарящо мляко за вътрешния пазар от фермите от втора и трета категория с още 18 месеца. От една страна, това не изглежда добре, защото точно там има много ферми от сивия сектор. Но от друга страна, ако неотговарящите стопанства спрат да работят от първи януари 2012 г., това означава сериозен вакуум на пазара на мляко, тъй като сега те осигуряват близо 35% от суровината.

Още повече, че за последните два-три месеца се наблюдава сериозно покачване на цените на млякото в международен мащаб. В Европа например, млечният концентрат е поскъпнал от 700 до над 900 евро за тон. И ако България затвори малките стопанства, това ще бъде фатално за много мандри.

- Следователно вие одобрявате поредното искане за дерогация за постигане на качественото мляко, така ли?

- Да, но не искаме това да бъде самоцелно, без да се прилагат съответните насърчения към дребните животновъди. Наскоро заработи гаранционната схема на фонд „Земеделие“, но тя подпомага само производители с одобрени проекти по програмата за селски райони.

Ако държавата не подкрепи по-сериозно дребните животновъди, колкото и дерогации да постигаме, положението с дребните ферми няма да се промени.

Последна актуализация: 13:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още