IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Симеон Присадашки: Време е животновъдството да стане приоритет в агросектора

Без гаранционни схеми за кредитиране дребните стопанства не могат да модернизират фермите си, смята собственикът на млекопреработвателното предприятие "Жоси"

07:41 | 14.10.11 г.
<p>
	Симеон Присадашки. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Симеон Присадашки. Снимка: Личен архив

- Като нова организация какви предложения имате за развитието на животновъдството?

Целта ни е да започнем активен диалог с държавните институции за подпомагане на този сектор, тъй като той се оказва значително по-труден за развитие от останалите сектори на селското стопанство.

Ще дам пример с начина на подпомагане по програмата за развитие на селските райони, който не отчита спецификата на животновъдството. По мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства“ се отпускат пари за земеделска техника, но докато заетите в растениевъдството се нуждаят само от един вид техника, животновъдите имат нужда освен от техника за отглеждането на необходимите им фуражи също и от средстства за реконструкция на оборите, за покупка на хладилни и друг вид инсталации. Да не говорим за техниката, необходима да покрием екологичните норми.

Следователно на животновъдите им трябва два пъти повече инвестиции, за да бъдат на ниво. Защото няма животновъдна ферма, която да постина ниска себестойност на млякото, ако успоредно с отглеждането на животни не развива и зърнопроизводство за фуражите.

В същото време изискванията за инвестиции са огромни. Практиката показва, че във ферма, която трябва да покрие евронормите за производство на качествено мляко, инвестицията за едно животно излиза около 4 хиляди лева - тя включва освен модернизация на сградния фонд и оборудването, също и необходимите средства за изграждане на модерни торища, които отговарят на екологичните изисквания.

Знаете, че от 2012 г. всяка ферма, която не разполага с подобни торища, трябва да бъде закрита. Затова и намеренията ни са да потърсим начин животновъдите да получат по-лесен достъп до еврофинансиране.

- Смятате ли, че министерството ще успее да предоговори исканите от вас преференции за бранша?

- Животновъдството трябва да стане приоритетен отрасъл, ако искаме да осигуряваме необходимата суровина за производството на млечни продукти. От досегашните разговори с министерството оставаме с надеждата, че има възможност за промяна в условията за кандидатстване по програмата за селските райони.

За разлика от предприсъединителните програми сегашните програми са много по-гъвкави и се надяваме със съответната нотификация България да успее да договори нови условия, които да променят „инфраструктурата“ в млечния сектор.

За нас е важно по 121-а мярка за модернизация на земеделските стопанства таванът на субсидията да бъде не 1,5 млн. евро, а да бъде поне 4 млн. евро, както е по 123 мярка за добавяне на стойност към земеделски и горски продукти.

Ниските тавани бяха заложени с цел дребните животновъди да могат да кандидатстват. Но ако имаше гаранционни фондове, които да ги насърчат, те щяха да участват с проекти. Това обаче не стана и резултатът е, че до днес този ресурс по мярка 121 за подкрепа в сектор „мляко“ почти не е усвоен, а в същото време фермите от първа категория като нашата не могат да кандидатстват по тази мярка, защото сме постигнали показателите за качество на млякото и нормативите ни забраняват да участваме.

Затова като организация предлагаме да се махне ограничението за големите ферми, така че субсидията да бъде усвоена, защото имаме нужда от техника. Искането е разписано в предложението за изменението на програмата за селските райони, надяваме се Европейската комисия да го одобри.

Последна актуализация: 13:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още