IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евгени Ангелов: Няма да връщаме средства по програма Конкурентоспособност

Пренасочваме 150 млн. евро предимно от държавни бенефициенти към значително по-евтино кредитиране за малкия бизнес, обяви зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Евгени Ангелов

08:07 | 22.11.11 г.
<p>
	Евгени Ангелов, зам.-министър на икономиката, енергетиката и туризма Снимка: БТА</p>

Евгени Ангелов, зам.-министър на икономиката, енергетиката и туризма Снимка: БТА

- Значи искате да ускорите процеса от излишните процедури, като аутсорствате работата на администрацията?

Да, затова ни отне толкова време да подготвим процедурата като правила и документи. Отдавна говорим, че искаме да прехвърлим част от административната работа към частния бизнес и неправителствените организации и с тези проекти, както и тези по JEREMIE, на практика правим сериозната крачка в тази посока.

Интересното е, че по тази схема финансиране ще получат тези компании, които първи са готови с проектите си и те бъдат одобрени от банките, няма да има конкурентен подход като досега. Който идва, той получава и така до изчерпване на ресурса. Ако схемата се окаже ефективна, може догодина да добавим още пари в нея.

Останалият ресурс от 123 млн. евро, съставляващ 10% от програмата, е предназначен основно за изграждането на технологичен парк и газовата връзка със Сърбия.

По отношение на технологичния парк работим в посока наистина да преодолеем проблема със скъсаната връзка между науката и производството, за което говорим от 20 години в България. Вместо да опитваме да правим 10 незначителни технологични парка, в които парите биха отишли основно за покупката на терени, решихме да съсредоточим ресурса на едно място.

За да успее подобна инициатива, тя трябва да има образователен елемент. Затова проведохме редица срещи с представители на водещи български и американски университети, които предлагат партньорство с наши висши училища.

Огромна част от иновациите и новите идеи в световен мащаб минават през 15-20 големи университета. Знаете, че Стандфордският университет е своеобразен център (hub) за иновации в областта на информационните и биотехнологиите и те са много добре информирани за това къде какво се случва. За нас е важно ние да имаме мост до тези институции и да сме част от тази глобална мрежа.

Вторият елемент е на т.нар. инкубатор – в парка ще има стартиращи фирми, които търсят помощ в началния етап на развитието си. Те ще получават консултации, свързани с маркетинга, финансирането, тук ще бъде мястото на фондовете за рисково финансиране, които създадохме по европейската инициатива JEREMIE. Техните представители ще са близко до бизнеса, който иска да получи подобно финансиране.

Възнамеряваме на територията на този парк да има и постоянни представителства на различни световни гиганти от областта на информационните технологии. Вече говорим с някои от тях като IBM, CISCO и HP. Целта е да се получи една екосистема в парка и там да се раждат и реализират нови идеи. Правим списък на партньори от България и чужбина, които са в състояние да предостяват и необходимата подкрепа за реализацията на тези идеи.

Проектът е много сложен, защото искаме да създадем работеща структура, а не просто да се излеят едни пари в построяването на нови сгради. В технологичния парк на едно място трябва да се съберат науката, която разработва нови идеи с пазарен потенциал, компаниите, които имат нужда от тях, и структурите, които могат да ги финансират,  така че те да получат широка пазарна реализация.

Ако успеем с проекта, той ще може да стане основа и за бъдещото финансиране на науката, което залагаме в програмния период от 2014 г. до 2020 г. Крайната ни цел с програмата „Конкурентоспособност“ е всички мерки да си взаимодействат, за да има по-голям общ ефект.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още