IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евгени Ангелов: Няма да връщаме средства по програма Конкурентоспособност

Пренасочваме 150 млн. евро предимно от държавни бенефициенти към значително по-евтино кредитиране за малкия бизнес, обяви зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Евгени Ангелов

08:07 | 22.11.11 г.
<p>
	Евгени Ангелов, зам.-министър на икономиката, енергетиката и туризма Снимка: БТА</p>

Евгени Ангелов, зам.-министър на икономиката, енергетиката и туризма Снимка: БТА

 

Отворените схеми, заедно с одобрените и изплатени проекти съставляват 63% от общия ресурс на програмата.

Специално искам да отбележа големия интерес към проектите за качествено управление на фирмите, известно като „quality management sistems” (QMS).

По тази схема сме получили 1 200 предложения, което не се е случвало нито веднъж от началото на програмата през 2007 г. досега. По нея се подпомагат компании, които искат да внедрят софтуер за вътрешно управление на фирмите, така че във всеки момент да имат информация за броя на поръчките и етапа на изпълнението на продуктите, за доставките и новите оферти, с други думи - да програмират производствения си процес, така че да постигнат максимална ефективност.

Големият интерес по схемата е доказателство за интереса на бизнеса към оперативната програма и яснотата на новите правила и процедури. За схемата бяхме заделили 25 млн. евро, а депозираните проекти са за над 100 млн. евро. Затова търсим начин да пренасочим средства от други мерки.

Това и ще предложа на комитета за наблюдение на програмата, а именно да се финансират възможно най-голям брой проекти. Хубавото е, че колкото повече схемите се фокусират към дейности, които интересуват бизнеса и колкото повече се опростяват правилата за кандидатстване, толкова интересът към програмата расте, на практика се получава лавионообразен ефект.

От друга страна, през последната година, във фирмите влязоха немалко средства по програмата и това затвърждава мнението на хората, че има смисъл да разработват подобни проекти и да инвестират.

- Ще успеете ли в оставащите две години да разгледате постъпилите проекти и да организирате новите направления за подпомагане по оперативната програма?

Очакваме още от началото на следващата година да приключим преговорите с Европейския инвестиционен фонд, така че да започне реално да действа новият механизъм за нисколихвено кредитиране на малкия и средния бизнес.

За целта са отделени 150 млн. евро от програмата, а още 150 млн. евро трябва да бъдат осигурени от банките, които ще участват в схемата. Идеята е лихвата за бизнеса да бъде намалена наполовина – вероятно до около 5%, което е доста амбициозно решение.

За да се реализира тази схема, е важно да получим разрешение от Европейската комисия, тъй като трябва да се прехвърлят средства от една ос на оперативната програма към друга. Ще вземем пари от мерки, към които на този етап има слаб интерес, както и от институционални бенефициенти.

Очакваме да получим одобрението от Европейската комисия в началото на 2012 г. Така на практика увеличаваме парите за бизнеса в програмата.

В напреднал етап е и още една схема – за енергийната ефективност в малките и средните предпрrиятия, която разработваме съвместно с ЕБВР. По тази схема грантът за фирмите, които искат да си повишат енергийната ефективност на производство, е от 30 до 50%.

Средствата са за покупка на нискоенергоемко оборудване, както и за други мерки, свързани с намаляване на консумацията на ток и парно – тук влизат инсталации за когенерация, покупка на икономични уреди, изолиращи материали и др.

В момента ЕБВР избира между седем и десет банки, които да участват в схемата. От оперативната програма ще бъдат отпуснати 150 млн. евро грант, а ЕБВР ще осигури между 50 и 150 млн. евро заеми на банките.

Така се постигат едновременно няколко ефекта – същинската оценка на проектите е изнесена извън администрацията и заедно с гранта се осигурява и необходимото съфинансиране на проекта. Това е уникална схема, която по всяка вероятност ЕБВР ще приложи в бъдеще и с други европейски държави. В администрацията ще се проверява само дали одобреният проект отговаря на изискванията, разписани в нормативите за прилагане на програма „Конкурентоспособност“. Това ще отнема буквално няколко дни, а не месеци.

Последна актуализация: 23:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още