IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лукан Луканов: Има чисто българска криза, която спъва родното производство

Правителството ще си е свършило работата, когато създаде условия за наемане на нови работници и повишение на заплатите, смята мажоритарният собственик на Арома

08:35 | 11.10.13 г. 15
<p>
	Председателят на Съюз &quot;Произведено в България&quot; и собственик на Арома АД Лукан Луканов Снимка: <em>Investor.bg</em></p>

Председателят на Съюз "Произведено в България" и собственик на Арома АД Лукан Луканов Снимка: Investor.bg

- А какво е вашето мнение за предложението големите хипермаркети през уикенда да не работят?

Това е опит да се пренесе механично практика, която е използвана в западните страни от години. Аз съм живял в Австрия. През съботите за мен беше почти невъзможно да успея да си намеря хляб. Не знам дали механичното пренасяне би било полезно. То би навредило на българските производители, защото ще намали реализацията на техните продукти.

- Намерихте ли някаква промяна по отношение на нелоялните практики на търговските вериги спрямо доставчиците им?

Намирам такава промяна и я оценявам като положителна. Тя се състои в това, че започнахме директни разговори с

тях. Поставихме въпроса на колегиално ниво, на ниво обсъждане, за да бъдат взети взаимно приемливи решения. Считам, че част от надменността и високомерието, с което те подхождаха към българските предприятия, вече е в миналото. И то благодарение на факта, че българските производители се обединиха в съюза . Така те виждат срещу себе си една сериозна сила, с която вече не може да се преговаря, нито високомерно, нито с неуважение. Освен това големите вериги разбраха, че сме в една лодка.

Потреблението постоянно пада в България. Така падат и техните обороти, падат и техните резултати. От това губят и те. Те вече разбраха, че натискът върху родните производители като бумеранг се връща в потреблението в страната и техните обороти.

- Смятате ли, че новото правителство помогна за подобряване на работата и диалога между веригите и доставчиците?

Не, все още не. Те имат желанието да помогнат, но не знам как ще го направят. Ние нямаме времето и желанието да ги чакаме, затова действаме. Големите вериги твърдят, че българските продукти по щандовете им са близо 60-65% от всички стоки. Нашите наблюдения са малко по-различни. В различните вериги е различно, като например в Lidl количествата са нищожни. В Kaufland пък има значително повече.

- Как гледате на идеята да бъде създадено Министерство на малкия и среден бизнес?

Категорично съм „за“ създаването на такова министерство. Не защото трябва да увеличаваме администрацията и да товарим бюджета. А защото с него ще бъде осигурен повече фокус върху проблемите на малкия и среден бизнес.

Свързани компании:

Арома АД(AROM)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 11 rate down comment 0
d333
преди 10 години
Само 6 години ли?.... Че то се виждаше от много повече години, не само от началото на кризата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 5
iivanoff
преди 10 години
(-) Моля *** да не ме четат! - има достатъчно статии за четене... убеден съм, че там истината за ВАС е повече, отколкото можете да научите от мен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 7
iivanoff
преди 10 години
правилно мислиш, ама защо трябваше да минат 6г за да се сетиш?...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 29 rate down comment 2
albobo76
преди 10 години
Ситуацията в България е толкова абсурдна, че си мисля че не е просто некомпетентност, а малкият и среден бизнес се задушава преднамерено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още