IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Детройт започва акция срещу изоставените жилища

По специална програма ще се рефинансират ипотеки, ще се препродават имоти под възбрана и ще се разрушават изоставени жилища

10:39 | 14.05.14 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Една от хилядите изоставени къщи в Детройт. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Една от хилядите изоставени къщи в Детройт. Снимка: Ройтерс

Федералното правителство ще се опита да се справи с един от символите на икономическата катастрофа в Детройт – изоставените жилища, пише Ройтерс.

Регулаторът на контролираните от държавата ипотечни агенции Fannie Mae и Fredie Mac обяви пилотна програма, която ще започне да се изпълнява през следващите седмици. Предвижда се да се преструктурират ипотечните кредити на домакинства, така че семействата да останат в домовете си, да се набележат проблемни имоти, които биха могли да бъдат препродадени, както и да се съборят отдавна изоставени жилищни сгради.

Директорът на Федералната агенция за жилищно финансиране Мел Уат коментира, че кредитополучателите, които дължат на банките повече, отколкото струва жилището им, ще получат възможност да рефинасират кредитите си по линия на специална програма, гарантирана от Fannie Mae и Fredie Mac.

Една част от просрочените ипотеки ще бъдат прехвърлени на неправителствени организации, които да търсят алтернативи на възбраните. Неправителствени организации ще могат също така да купуват при облекчени условия имоти под възбрана или да ги придобиват чрез дарение.

Отделно общината ще пуска на онлайн аукциони почти три пъти повече изоставени от поне 3 години жилища, отколкото досега. Първият подобен търг се проведе през миналата седмица и към него имаше огромен интерес, а цените достигаха от 30 до малко над 42 хил. долара за имот.

От години заетостта в Детройт, както и броят на населението, намаляват. В комбинация с ипотечната криза градът почти се превърна в призрачен и буквално е осеян с празни къщи, някои от тях полуразрушени и разграбени.

Голяма част от собствениците на жилища в Детройт дължат на банките много повече, отколкото струват имотите им. Близо 30 на сто от собствениците, които обитават домовете си, дължат на банките по-голяма сума в сравнение с пазарната цена на жилищата, сочат данни на Zillow. За сравнение, средно за САЩ този дял достига 19 на сто.

Междувременно местните власти поискаха защита от кредиторите и се подготвят да излязат от най-големия общински фалит в историята на САЩ, припомня информационната агенция.

Според Haas Institute към Университета в Бъркли, щата Калифорния, в момента в Лас Вегас, Джаксънвил, Орландо, Чикаго и Тампа делът на кредитополучателите, които дължат на банките повече, отколкото струва жилището им, е по-висок, отколкото в Детройт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

Финанси виж още