IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спасението на Детройт минава през разрухата

Ако изоставените и полуразрушени жилищни сгради бъдат съборени, кварталите на града ще станат по-атрактивни

12:28 | 31.05.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Спасението на Детройт минава през разрухата

Събарянето на изоставените жилища е единственият начин Детройт да бъде спасен и пазарът на имоти в града отново да заработи нормално, посочва Уилям Пулти, основател на PulteGroup Inc., цитиран от Bloomberg.

Компанията в момента участва в проект на неправителствена организация за събарянето на 10 многофамилни жилищни сгради в югоизточната част на града. „Опитваме се да елиминираме напълно лошото влияние на старите и разрушени сгради“, коментира той. „Може да се събарят къщи тук и там, но ако се събори всичко изоставено в един квартал, ето това вече ще има значение“, допълва експертът.

Жилищните пазари в Детройт и други градове в САЩ със затихващи функции, като Кливланд и Бъфало, страдат отдавна заради изоставените и полуразрушени сгради, които отблъскват потенциалните купувачи.

Същевременно заради изоставените имоти се намалява и данъчната база, което свива приходите в хазната, а разходите за всички комунални услуги, за полицията, пожарната и за поддръжка в най-добрия случай остават същите.

Освен с недостига на приходи, местните власти се сблъскват и разрастващата се престъпност в кварталите с огромно струпване на изоставени жилища. В някои квартали в момента се обитават само по една или две къщи, а останалите са или унищожени от пожари, или от крадци.

От Pulte Capital Partners LLC изчисляват, че е необходимо да бъдат съборяни по13 хил. жилищни сгради в Детройт годишно и да се работи по „разчистването“ на няколко квартала едновременно. „Така ще се повишат оценките на обитаваните имоти. Трудно е да накараш хората да инвестират на място, което изглежда сякаш като преминало през война“, коментират от фонда.

През подобен процес премина предградието на Филаделфия Ню Кенсингтън, както и районът на Южен Бронкс в Ню Йорк, отбелязва информационната агенция. За някои обезлюдаващи се градове събарянето на изоставените имоти дори се е превърнало в традиционна практика за „прочистване“, а все повече бизнес групи усилено лобират за политики в тази посока.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още