IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Залезът на Детройт го приближава до фалита

Някогашният център на автомобилната индустрия на САЩ се обезлюдява, но проблемите му не намаляват

08:30 | 01.02.13 г. 24
<p>
	Поредица изоставени сгради в предградие на Детройт. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Поредица изоставени сгради в предградие на Детройт. Снимка: Ройтерс

На автомобилното изложение в Детройт, проведено през януари, луксът бе навсякъде. Скъпите нови коли Bentley и Maserati блестяха, включително Maserati 2014 Quattroporte с цена от 132 000 долара, американски министри и сановници си общуваха, а мнозина от по-заможните присъстващи платиха до 300 долара за участие в благотворителния бал.

Но в града, който бавно умира, тази показност не се простира много по-далеч от изложбената зала Cobo Center, пише в свой анализ Ройтерс.

General Motors Co и Chrysler, които заедно с Ford Motor Co съдават идентичността на града, едва оцеляват, след като подадоха документи за защите от фалит по време на финансовата криза. Сега самият Детройт се приближава все-повече до подобна бездна, само че за разлика от автопроизводителите неговите шансове за получаване на спасителна помощ от държавата са почти никакви.

Историята на западането на Детройт се пише от десетилетия. Данъчните приходи и населението му намаляват, а разходите за труд остават неефективни. Но бюджетните проблеми на града са се задълбочили до такава степен, че той може да остане без средства до няколко седмици или месеци и в края на краищата да бъде принуден да подаде документи за защита от фалит, който би бил най-големият по рода си в историята на САЩ.

Разочарован от липсата на конкретен напредък, републиканският губернатор на щата Мичиган Рик Снайдър през миналия месец назначи екип за преглед на градското счетоводство. Одитът може да се отрази в поемане на финансите на Детройт от страна на щата чрез назначаването на извънреден финансов мениджър, който да поеме контрола върху сметките. Впоследствие обаче той може да препоръча и подаване на документи за защита от фалит като най-приемлива възможност.

Снайдър, който определи положението като „криза по отношение на финансовите въпроси“, заяви, че назначеният одитен екип ще представи своя доклад през февруари.

„Детройт залита на ръба на фалита, след като градският съвет не успя да направи необходимите съкращения за обслужване на намалялото население“, твърди Рик Джоунс, председател на фракцията на републиканското мнозинство в щатския Сенат.

Джоунс, който намекна, че не е привърженик на фалита, каза, че би искал да види назначаването на мениджър за извънредни ситуации, който да разреши проблемите на града. Ако този начин се провали, ще се наложи да се търси начин за свиване на градската зона, смята той.

Последна актуализация: 10:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

21
rate up comment 0 rate down comment 0
ПИЧ
преди 11 години
И аз съм доста изненадан - Детройт само 700 хил.жители. То по-малко от СофияАма какво да се чудим - гледам Маями (Флорида) - ми те колкото Пловдив.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
"от къде ти хрумна нелепата идея, че до сега е имало дългови кризи? Дълговете в особено големи размери са изобретение на съвременния свят."--------Исках да кажа, че откакто има банкиране с частичен резерв (т.е. от няколко века) има и кредитни кризи (балони). Голямата депресия преди 80 години си е типичен кредитен балон. Точно както и сегашната. Икономическите цикли всъщност се дължат на кредитирането, но като цяло кредитната система досега е оцеляла няколко века защото е имало накъде да се разширява. Което не е задължително лошо. Лошото е, че не може да продължава вечно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
Опссс... изчезна ми един коментар. А и май не за пръв път. На вниманието на *** - струва ми се, че има бъг в сайта в това отношение - изчезват коментари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
...Обаче земята все пак не е безкрайна и разширението не може да продължава вечно. Затова и наближава краят на кредитната система в сегашния й вид.Но защо искаш да се сбогуваме? Да не съм те обидил с нещо? Ако е така, моля приеми моите извинения - никога не съм целял да обидя никого. Не и лично. Но ако все пак се е случило, то не е било умишлено. Затова, отново - моля да ме извиниш ако е така!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 0
deant
преди 11 години
То може и да се каже, че Хитлер добре е направил като е изгонил евреите от банките, а и след това ги е преследвал. Само, че някой така е направил изторията, че ако го кажеш можеш да влзеш в затвора. Иначе само се замисли, кой наистина управлява САЩ, и кой е най великия печатар на фалшиви пари при това легално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Ама виж как хубаво всичко си знаеш. Да ти се не начуди човек защо въобще ти трябва за нещо да ме питаш? Пропусна да отбележиш само как са били решени дълговите проблеми на Германия след първата световна война, защото тя, като победена страна е трябвало да плаща абсолютно непосилни репарации. Това го е казал ДАЖЕ самия Чърчил. Ако смяташ да вървиш напред е хубаво да си спомниш как са били изплатени всички тези дългове. И интересно от къде ти хрумна нелепата идея, че до сега е имало дългови кризи? Дълговете в особено големи размери са изобретение на съвременния свят. Щатите, до преди едно - две десетилетия са били най-големият КРЕДИТОР в света. Къде им отидоха парите, които те с такъв успех печатат? За да ти обясня всичко това ще трябва да започна съвсем, ама съвсем отначало. А просто нямам толкова време. Така че чао за сега, а в последствие сбогом.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 1
Ricco
преди 11 години
А иначе, досегашните (по-сериозни) кредитни кризи са разрешавани по един единствен начин - чрез разширение. То е било три вида:1. Растеж на населението;2. Географско разширение (напр. на ЕС, а сега към Африка);3. Разширение във времето (чрез дългове);Сега обаче, всеки от тези начини започва да има повече минуси отколкото плюсове, а и са поизчерпани. Затова е нужен нов модел за функциониране на световната икономика. А какъв ще е той ще разбереш след около година :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
О, не, не ме мен слагай в кюпа с Бен, Марио, Ангела или Обама - аз знам нещо, което те все още не знаят :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
На въпросите, които ми задаваш би следвало и сам да им знаеш отговора. Нека и аз да ти задам един въпрос. Как е излизало човечеството от икономическите кризи до сега. Както казва една моя позната - кризи винаги е имало. Преди втората война е имало голяма депресия - след нея - следвоенен бум. Нека приемем, че аз не съм прав и войната няма нищо общо с излизането от депресията. Тогава как? Финансистите би трябвало да го знаят. Но очевидно не го знаят, щом не го знаете нито ти, нито Бен, нито Марио, нито Ангела, нито Обама. Наскоро започна да си пробива път една трета версия - че човечеството е излязло от депресията ВЪПРЕКИ усилията на финансистите и че причина за кризите са именно те. Май и аз започвам да мисля така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
...Или пък може би Германия и сега си го прилага този (или подобен) модел и затова е световен икономически лидер? Ами тогава значи на който мрънка срещу стрина Меркел и това, което тя предлага, трябва просто да му бъде показан (или поне разказан) успеха на този модел. Ама не виждам това да се случва (а мрънкачи много)?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още