IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Детройт е пред фалит

Започват преговори с профсъюзите и кредиторите, като до края на юни ще стане ясно дали финансите на града могат да бъдат поправени

12:12 | 15.05.13 г.
<p>
	Кевин Ор. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Кевин Ор. Снимка: Ройтерс

Детройт очевидно е неплатежоспособен и би могъл да изпадне и във фалит, ако преговорите със синдикатите и кредиторите не постигнат значителен напредък по облекчаването на недостига на средства в града. Това съобщи извънредният му финансов управител Кевин Ор, цитиран от Ройтерс.

В официалния си доклад Ор, който бе назначен от губернатора на щата Мичиган Кевин Снайдър през март, представя една мрачна картина на проблемите на Детройт. Градът е изправен пред дефицит в размер на 162 млн. долара поради пенсионни сделки, които надхвърлят финансовите му възможности, както и оперативен дефицит от 60 млн. долара.

Всичко това се случва на фона на пейзажа от изоставени домове и офиси, счупени улични лампи и разнебитени обществени сгради, посочва се в документа.

Според Ор ще започнат бързи преговори с профсъюзите и кредиторите, като до края на юни ще стане ясно дали финансите на града могат да бъдат поправени без подаване на заявление за фалит.

Към 26 април Детройт е разполагал със 64 млн. долара, но само благодарение на отлагането на плащания на пенсии, заеми и други задължения за 226 млн. долара. Кевин Ор прогнозира, че с наличните средства градът може да изкара до края на декември.

В същото време той отбелязва, че Детройт продължава да прави разходи, надхвърлящи приходите, въпреки предприетите мерки за ограничаване на харчовете и постъпленията от емитране на нови дългове.

Според юристи обявяването на неплатежоспособност от страна на Ор е важна стъпка, тъй като градът не може да обяви фалит без преди това официално да е обявил неплатежоспособност.

Все пак някои експерти са на мнение, че Детройт може да избегне фалита, ако Ор работи с държавата и другите засегнати страни по справянето с дълбоките проблеми.

В миналото Ню Йорк, Филаделфия и Кливланд успяха да избегнат фалит със спасителни заеми и грантове, съчетани с дългосрочни планове за възстановяване.

Оперативните разходи на Детройт надхвърлят приходите му с около 100 млн. долара годишно от 2008 г. насам, поради което в момента градът е натрупал дефицит от 326,6 млн. долара. Плащанията по дългосрочните задължения пък изяждат близо 20% от градския бюджет. Ор търси начин да преструктурира или предоговори дългосорочни дългове за 8,65 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още