IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Детройт отказа плащания по част от задълженията си

Финансовият управител на града наложи мораториум върху всички плащания по негарантиран дълг

22:54 | 14.06.13 г. 9
<p>
	Кевин Ор. Снимка: Ройтерс</p>

Кевин Ор. Снимка: Ройтерс

Детройт незабавно ще спре да плаща дългове, е заявил финансовият управител на града Кевин Ор, докато е излагал предложението си към кредиторите, в което ги призовава за драстично свиване на средствата, които са заели, съобщи BBC.

Ор е обявил мораториум върху всички плащания на Детройт по негарантиран дълг. Вместо това парите ще бъдат използвани за поддръжка на оперативните дейности в града, а 1,25 млрд. долара ще бъдат реинвестирани в публични услуги през следващите 10 години, е посочил той.

Преди изявлението си той се е срещнал със 150 представители на банки, застрахователни компании и притежатели на дългови книжа на Детройт, като е изложил подробно предложението си. Кредиторите са били помолени да приемат по 10 цента на всеки долар, който им се дължи.

През миналия месец Ор заяви, че Детройт има задължения от „най-малко“ 15 млрд. долара, макар че различни съобщения предполагаха, че истинската сума вероятно наближава 20 млрд. долара.

Останалите мерки в предложения от управителя план включват отделянето на департамента за водоснабдяване и канализация и поверяването на ръководството му на независим орган, както и свиване на осигуряваните от града здравни грижи за пенсионерите.

Ор бе назначен през март като извънреден управител, който да поеме финансите на града, и бе натоварен със задачата да осъществи обрат в описваната като „кризисна“ ситуация.

„Възстановяването на Детройт започва днес“, категоричен бе той. „Лошо финансово ръководство, топящо се население, свиваща се данъчна база и други фактори през последните 45 години доведоха Детройт до ръба на финансова и оперативна разруха“, добави финансовият управител.

Той вече бе заявявал, че шансовете Детройт да подаде молба за защита от фалит са 50 на 50, макар че се надява да избегне този сценарий.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
"""""""Нали и малките деца знаят, че държавите и общините са лоши стопани! """"""Незная защо, това се учи толкова настоятелно по такива важни институти, като икономическите.Искаш да кажеш, че аз в мини план, съм лош сопанин на дома си и ми трябва световна организация, за да го подредя.Всъщност, факт е, че в Америка, стаите се подреждат според това, къде е телевизора.Така, че сме дошли до времето, наистина някой да ни казва, как да си подреждаме дори личния дом.Искаш да кажеш, че световната организация е по-добра от всяка една държава.Но не е ли световната единица също една държава, но на земни начала.Щото. във вселенски план, излиза, че марсианците, нямат шанс да си оправят икономиката, ако го няма Фед.Аз лично, много се ядосвам на идеята за свободни пазари.Свободните пазари са най-сигурния начин "свободно" да бъдеш поробен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
Никой на никого не дава пари.Например Дунав мост 2 е направен със заеми. Не може да си изплаща заема, какво става? Ами, банката нищо не губи, става собственик на моста.Толкова е просто.На банките им трябват фирми, които да строят, да правят нещо, а после банките са си чист собственик.Така, че тук идеята за даване или хвърляне на пари не става, защото никой никога никому не е дал кеш пари. Има транзакция на числа, чек, или кредитна карта. Но който вземе заем, ВРЪЩА реални пари.Така, се изземват от пазара парите, хората с пръст в устата, банките господари на света!Между другото, колко от банките в България са "клонове" на банки майки извън България.Смятай, оттам може да се види, доколко България е на българите.И така е по целия свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 1
Ricco
преди 10 години
А не смяташ ли, че всеки, който е дал заем на държава или община заслужава подобна участ?! Нали и малките деца знаят, че държавите и общините са лоши стопани! Следователно, който им дава пари все едно ги хвърля на вятъра. Поне такава е дяснополитическата логика. Е, излиза, че който дава такива заеми, вярва на държавата и общините и следователно е (да се изразя популярно) социалист. От което пък следва, че си заслужава една хубава "подстрижка". За урок!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 3
hagan
преди 10 години
това чака Америка в близката годинавсички които са и дали кредит 10 % за тях губят 90%пък кипърския план бил лош той е направо социален
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
ABBA
преди 10 години
Споко ве, Детройт фалирал!Още утре журналята че си чешат клавиатурите за видите ли надеждите ФЕД, икономиката, трудовата заетост и каквото там как ще цъфнат и завържат.Sancta simplicitas!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 1
Ricco
преди 10 години
...Кредитополучателите също.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
Ricco
преди 10 години
Полезно е за системата отвреме на време да има такива случки. Иначе (ако всеки фалит бъде предотвратяван) кредиторите съвсем ще му олабят края.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
За да се свие "човешката експанзия" - времето за което ще ни стане тясно е 20-ина годинки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
deant
преди 10 години
ФЕД май е насочил паричките в грешната посока? Що не изпечата няколко мегабайта - опа - милиарда долара за фалиралите щати?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още