IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Семков: Доверието в строителите на жилища се връща

Опасно е, ако цените на жилищата наберат бързо скорост, както преди кризата, коментира управителят на "Ирис имоти"

08:11 | 26.05.16 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Иван Семков: Доверието в строителите на жилища се връща

Наблюдавате ли появата на нови играчи в строителния сектор, които се опитват отново да “яхнат вълната” на пазара?

Честно казано, нямам такива наблюдения. Ние работим с фирми с история. Прави ми впечатление обаче, че фирми, които са работили в други градове, идват в София. Има такива случаи, но все пак говорим за фирми, които имат реализирани проекти и история.

Купувачите се притесняват най-вече, когато строителят ползва кредит за изграждането на обекта. Такива случаи са рядкост. Повечето строители, с които ние работим в момента, строят със собствени средства. Това позволява и по-либерални схеми на плащане в сравнение с 2007-2008 г. Тогава на практика нищо не оставаше след Акт 16 или се гледаше поне 70% от цената да се вземе до грубия строеж. Сега строителите са по-свободни и остават по-голям процент от цената за плащане при Акт 16.

Дайте една примерна схема за плащане!

Схемите зависят в голяма степен и от договорката между строителните фирми и купувачите. Реално обаче, по мои наблюдения, строителите искат да получат около половината пари до грубия строеж, друга част на завършени шпакловки, замазки и изградени инсталации, друга част на Акт 15 и останалото – на Акт 16, около 10 или 20%. За клиентите, които ползват ипотечен кредит, винаги се прави изключение обаче, защото те не могат да си позволят такава схема. При тях по-голямата част от сумата се изплаща при разрешението за ползване.

В момента ниските лихви по депозитите на банките изключително много благоприятстват развитието на пазара. Доходността от депозитите сега е минимална и като се отчете инфлацията реално се търпят загуби. При инвестиция в имот може да се постигне годишна доходност от около 4-5%.

Предвид ръста на инвестициите в имоти с цел отдаване под наем и очакваното засилено предлагане как смятате, че ще се развие този пазар?

По мои наблюдения има голямо търсене за жилища под наем. Когато излезе едно жилище, веднага има кандидати, цените също се повишиха. В момента двустайно жилище ново строителство може да се отдаде и за около 300 евро. Преди цените достигаха 200-250 евро.

Според мен пазарът на наеми ще продължи да се развива добре, защото към София има постоянен поток от хора и има увеличаваща се нужда от имоти под наем. Повечето млади и работещи хора искат да живеят в хубаво жилище – ново, ремонтирано, обзаведено добре, като цяло да е в добро състояние. Това означава, че собствениците на по-стари жилища в един момент ще се наложи да се съобразят с нарастващите изисквания на наемателите и да направят хубав ремонт, за да могат да реализират жилищата си.

Какви са най-търсените жилища за собствено ползване и най-търсените с цел отдаване под наем?

За отдаване под наем най-търсеният тип е двустайно жилище ново строителство – дневна с кухненски бокс и една спалня. Тези жилища са по-конвертируеми – реално и цената им е по-ниска, а и човек по-лесно може да се освободи от тях при нужда. След това и по-лесно се отдават под наем. Постига се и по-добра възвръщаемост на инвестицията. Още повече, че и по-голямата част от инвеститорите са с бюджет, който им позволява да купят двустайно жилище.

Що се отнася до лично ползване, най-търсени са тристайните апартаменти. Търсят основно семейства, които с ниските нива на лихвите вече могат да си позволят да изтеглят кредит. Новото строителство също е най-търсено.

Каква е Вашата прогноза за пазара през следващата година?

Според мен цените ще продължат да се увеличават с умерени темпове, без резки движения. Тъй като сградите, които в момента се строят, няма да бъдат завършени през следващата година, ситуацията с предлагането и търсенето ще остане идентична с тази в момента. Накратко казано, прогнозата ми е положителна, ще има повече сделки и ръст на цените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
крас
преди 7 години
В изказването на г-н СЕМКОВ прозира вопиюща НЕКОМПЕТЕНТНОСТ !!За какъв АКТ 16 ми говориш бе Семков??Такова животно в ГРАЖДАНСКОТО строителство НЯМА бе неграмотнико!ДА БЕШЕ ПРОЧЕЛ закона и разпоредбите на чл. 177, 178 от ЗУТ бе Семков!!Щеше да разбереш, че СГРАДАТА се приема за завършена когато е издадено не РАЗРЕШЕНИЕТО ЗА ПОЛЗВАНЕ, а издаденото от КМЕТСТВОТОУДОСТОВЕРЕНИЕ ЗА ВЪВЕЖДАНЕ В ЕКСПЛОАТАЦИЯ /УВЕ/!!!!!При новото строителство ОБЕКТИТЕ се предават без УВЕ и при липсващ СЪРТИФИКАТ ЗА ЕНЕРГИЙНА ХАРАКТЕРИСТИКА!!Това прави пребиваването в сградата НЕЗАКОННО!!За такива ОБЕКТИ /не сгради/ КМЕТА на общината е в право да приложи разпоредбите на гл.178 от ЗУТ и да изхвърли обитателите спирайки тока и водата които ползват!!ВИЖТЕ СЪДЕБНАТА ПРАКТИКА КАСАЕЩА ПРИЛАГАНЕТО НА ЧЛ 178 ОТ ЗУТ!НЕ ПОДВЕЖДАЙТЕ И НЕ ЗАБЛУЖДАВАЙТЕ КЛИЕНТИТЕ С ВАШИТЕ РАЗРЕШЕНИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
крас
преди 7 години
В изказването на г-н СЕМКОВ прозира вопиюща НЕКОМПЕТЕНТНОСТ !!За какъв АКТ 16 ми говориш бе Семков??Такова животно в ГРАЖДАНСКОТО строителство НЯМА бе неграмотнико!ДА БЕШЕ ПРОЧЕЛ закона и разпоредбите на чл. 177, 178 от ЗУТ бе Семков!!Щеше да разбереш, че СГРАДАТА се приема за завършена когато е издадено не РАЗРЕШЕНИЕТО ЗА ПОЛЗВАНЕ, а издаденото от КМЕТСТВОТО
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
pepince
преди 7 години
Хехееееееее, "по-голямата част от сделките са с ново строителство, на предварителни договори, които ще се финализират след една или две години в зависимост от това за колко време ще бъдат довършени сградите...хехехееееееее, човека взе парите ииииииииииииииии...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още