IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Идва ли времето на инвестиционните сделки с офиси на пазара на бизнес имоти в България?

Нивата на инвестициите, отчетени през миналата година, не се очаква да се повторят и тази

16:51 | 25.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Той подчерта, че се наблюдава тенденция за засилване на интереса към областни градове като Ямбол, Сливен, Хасково, Велико Търново и т.н., след като веригите вече изградиха мрежа от обекти в най-големите градове.

Заетостта в софийските молове през последното тримесечие на 2017 г. остава около 90%. Наемите на първокласни площи се задържат на нива около 31 евро на кв. м, но промените в собствеността на водещи проекти и добрия наемен пазар се очаква да доведат до лек ръст на цените през следващите месеци.

По-осезаем ръст отбелязват наемите на търговските улици (главно бул. „Витоша“ в София), като за магазин за мода с добра локация и площ между 100 и 200 кв. м средният наем е 48 евро на кв. м. Има единични сделки и на по-високи цени, като има и случай на сделка от 70 евро на кв.м за площ от 200 кв.м предвид и слабото предлагане на „Витошка“, каза Граматиков.

Индустрия и логистика – собствени проекти на хоризонта

Ограниченото предлагане на качествени площи за складиране и логистика е причина за относително малкия обем наемни сделки в София през 2017 г. Годината приключва с 20 600 кв. м отдадени площи в с толицата, като в това число влизат само сделки над 1000 кв. м. Сред по-големите наемни договори през последното тримесечие е разширяването на TNT с 1 070 кв. м в района на летището. Сред по-мащабните завършени проекти през тримесечието е новата база на „Луфтханза Техник“, също в близост до летището.

През 2018 г. в София се очаква завършването на 50 000 кв. м нови логистични площи под наем, които ще раздвижат наемния пазар. Общо в строеж са над 220 000 кв. м, но по-голямата част от тези имоти са за собствено ползване или строителство по поръчка (built to suit).

Заради ограниченото предлагане и засиленото търсене делът на свободните качествени площи под наем остава под 1% за второ поредно тримесечие. Наемите на първокласни имоти остават стабилни около 4.5 евро/кв. м за столицата и близките индустриални зони.

Доста по-активен е обаче пазарът на парцели за строителство – на жилищни и бизнес сгради, както и хотели, коментира Владимир Гюрджиев от Forton. Интересът е и от международни, и от местни инвеститори, като фокусът е насочен основно към София и Пловдив, посочи той.

В София терени за строителство се търсят навсякъде, където има добри комуникации. Все по-често се реализират проекти в квартали като „Люлин“, „Надежда“, „Дружба“, които са и на по-достъпни цени в сравнение с луксозните сгради, които излизаха в предходните години на възстановяване след кризата, допълни той.

Що се отнася до терените за индустриално строителство, все повече фирми гледат към Плевен и региона, Русе, Шумен, където могат да намерят и работна ръка. Затвърждава се като водещ за индустрията районът около Димитровград, Сливен и Ямбол, Стара Загора.

Най-активни остават компаниите от автомобилния сектор – производители на компоненти, но все повече запитвания има и от инвеститори в химическата промишленост, авиосектора, електрониката и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

Финанси виж още