IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Идва ли времето на инвестиционните сделки с офиси на пазара на бизнес имоти в България?

Нивата на инвестициите, отчетени през миналата година, не се очаква да се повторят и тази

16:51 | 25.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

През 2018 г. на пазара се очаква да излязат близо 180 000 кв. м нови офиси, чието строителство е започнало или е подновено през последните две години. Няма изгледи за пренасищане на пазара, тъй като около 40% от тези площи вече са договорени с наематели или са за собствено ползване.

За следващите три години в строеж или проект са около 440 хил. кв.м. Това предлагане се очаква да удовлетвори новото търсене, като плавно ще увеличи дела на незаетите площи (в момента под 10% за пазара в София) и ще постави под натиск и наемните нива, коментира изпълнителният директор на консултантската компания Михаела Лашова на среща с медиите.

За момента обаче пазарът е стабилен. Към края на 2017 г. средният дял на свободните площи в София е 9,6%, а офертните наеми в първокласни проекти са 13,5 евро/кв. м, като отбелязват 4% ръст през годината, допълни Лашова.

Очаква се да се задържи и тенденцията за висок дял на предварително отдадените площи, т.е. на сгради на етап проект или строеж, защото банките се ангажират с финансиране при поне 30% отдадени на наематели офиси, каза още Лашова.

На пазара на молове – затишие?

През миналата година няколко мола смениха собствениците си, като се постигна и рекордна за българския пазар на бизнес имоти като цяло сделка – тази за Paradise Center, който беше купен от южноафриканския фонд NEPI. Така фондът стана най-крупният участник на пазара на търговски площи в София, което поражда определени притеснения у конкурентите, както се видя и от изпратените до антимонополния регулатор становища във връзка със сделката.

2017 г. отново приключи без нито един завършен мол или ритейл парк. Тази година обаче се очакват около 75 хил. кв.м нови площи. През втората половина на годината се очаква да отворят Delta Planet Mall във Варна – бившият Галерия Варна, и Plovdiv Plaza в Пловдив, който е в ремонт от повече от една година.

И в двата града вече има по два работещи мола и откриването на трети ще е предизвикателство въпреки нарастващото потребление и желанието на търговците да затвърдят пазарните си позиции с нови обекти, смята Иван Граматиков от Forton.

За момента в София се работи активно по проектите на Garanti Koza, но нови търговски площи тази година не се очакват. Пазарът остава стабилен, като фокусът е върху подобряването на търговските миксове на работещите проекти, както и запълването на освободените след затварянето на Carrefour и Piccadilly площи.

От веригите за бързооборотни стоки по отношение на експанзията най-активна е Billа. Повишава се активността и на дрогериите, аптеките, търговците на спортни стоки и други подобни, коментира Граматиков.

Последна актуализация: 21:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

Финанси виж още