IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продавачите на жилища във Велико Търново и София свалили най-много офертите

Най-често търсените жилища в по-големите градове на страната са в ценовия диапазон от 45 хил. до 55 хил. евро за двустайни жилища, а за тристайни до 85 хил. евро

12:30 | 12.07.10 г. 1
Продавачите на жилища във Велико Търново и София свалили най-много офертите

Продажните цени на жилищните имоти в страната продължават да спадат, макар и с по-бавни темпове, като в някои райони на страната те достигат нива от 2007 г., сочат данни от анализ на агенцията за имоти Форос.

Сред големите градове, за които от компанията предоставят данни, най-съществено понижение на цените през първото полугодие на 2010 спрямо предходното се наблюдава във Велико Търново -10,84% и в София – 7,55%.

Същевременно обаче в някои райони на страната цените се запазват стабилни като в Стара Загора, където жилищата са поскъпнали средно с малко над 1%, докато в Бургас е регистрирано минимално средно понижение от 0,58 на сто.

Изменение на офертните цени за продажба на апартаменти през периода декември 2009 - юни 2010 


Монолит Панел Ново строителство Средни
София -11,33% -4,26% -7,06% -7,55%
Варна -6,97% -1,95% -1,74% -3,55%
Бургас -4,89% 0,26% 2,99% -0,58%
Стара Загора 3,25% 0,22% -0,19% 1,09%
Велико Търново -7,68% -19,73% -5,10% -10,84%
Благоевград -4,39% -1,93% -2,66% -2,99%

Важно уточнение е, че посочените изменения са на база офертни цени. Реалното изменение е в рамките на 7-10%, тъй като почти всички сделки се осъществяват след допълнително договаряне на цената, което е в размер на 3 до 10%, обясняват от агенцията. Забелязва се тенденция на намаление на този процент, който през 2009 г. достигаше до 20%.

Миналата седмица от друга агенция – Адрес, отчетоха средно повишение от 1,46% на цените в столицата за първите шест месеца на 2010 г. спрямо предходното полугодие.

Средната доходност на жилищните имоти в страната към юни тази година е в размер на 5,9% и спрямо декември миналата година регистрира понижение от 0,8 пр. пункта, отчитат още от Форос. Най-висока е доходността във Велико Търново – 9,03%, в София е 5,45%, във Варна – 5,7%, в Бургас – 4,55% и в Стара Загора – 6,06%.

Предлагане

На вторичния пазар основно се предлагат имоти, закупени за инвестиция през 2007 – 2008 година с цел да се реализира печалба в бъдещ момент, отчитат брокерите. Голяма част от тези имоти са закупени с кредит и чрез отдаването им под наем техните собственици покриват вноските по ипотеката. Влошената икономическа ситуация и ниските наемни нива водят до невъзможност за обслужване на кредита и принуждават някои от собствениците даприбегнат до продажба.

Не е малък и делът на притежателите на имоти, пожелали да се освободят от тях заради затруднения в личния бизнес или семейния бюджет. Тези имоти съставляват около 10-20% от общия брой предлагани имоти за продажба. До края на годината от агенцията очакват техният процент да нарасне.

Останалата част от пазара се разпределя сравнително равномерно между наследствени жилища и основни жилища на собственици, които прибягват до продажбата им с цел закупуване на по-голямо такова, на изгодна цена.

Забелязва се тенденция на увеличаване броя на имотите, иззети от длъжници. Намалените заплати и загубата на работа са основна причина много от собствениците на жилищни имоти, които са закупени с кредит, да нямат възможността да го обслужват, което води до обявяването на имота на публичен търг. Трябва да се отбележи обаче, че делът на тази група имоти е много малък – между 1 и 2,5% от всички продавани жилища на пазара и не оказва влияние върху пазара на жилищни имоти.

При новопостроените жилищни имоти се запазва тенденцията на намаляващо предлагане, макар и с по-бавни темпове. Някои от инвеститорите, които изпитват затруднения от различен характер, намалят цените на предлаганите от тях жилища с цел бърза реализация на своите проекти. За повишаване атрактивността на офертата се предлагат и различни схеми на разсрочено плащане, безплатни гаражи, паркоместа и други.

Търсене

Търсенето на жилищни имоти през изминалите шест месеца остава на по-ниско ниво от предходните години. Реално търсещите клиенти са добре ориентирани в пазарната ситуация и знаят какво търсят, като цената остава основният фактор при вземането на решение за покупка, обясняват от компанията.

Най-търсени за периода оставаха двустайните и тристайните апартаменти, предимно от семейства за основно жилище, като това са 70% от реално търсещите клиенти. Най-често търсените жилища в по-големите градове на страната са в ценовия диапазон от 45 хил. до 55 хил. евро за двустайни жилища, а за тристайни до 85 хил. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още