IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в бизнес имоти в България ще достигнат 130 млн. евро тази година

Страната ни остава интересна за фирми от ИТ сектора и аутсорсинг индустрията, както и от електрониката и леката индустрия

14:32 | 08.07.14 г.
Инвестициите в бизнес имоти в България ще достигнат 130 млн. евро тази година

Същевременно ново предлагане почти няма, заради което делът на незаетите площи е паднал до 28,5% като цяло и до малко над 6% в топ 10 офис сградите от клас А в София.

Наемите остават стабилни на фона на засиленото търсене от страна най-вече на фирми от ИТ и аутсорсинг сектора. За офисите клас А наемите варират около 12,5 евро за кв. м площ в сграда в центъра на София и в интервала 10-12 евро в първокласни сгради извън центъра на столицата.

Пашова посочи, че се разширява интересът на наемателите и към други локации в София, освен по протежението на “Цариградско шосе” и бул. “България”, където заетостта вече е относително висока. Като дестинация с огромен потенциал се очертава районът на летището заради предстоящото пускане на метрото през следващата година.

Компаниите от ИТ и аутсорсинг сектора вече поглеждат и към Варна и Пловдив, освен София, допълни Пашова. Основно предимство на двата града е наличието на качествени офиси, които задоволяват изискванията на бизнеса, при конкурентни наемни равнища, както и работна ръка, която също е по-конкурентна в сравнение със София.

Интересни за тези компании са също Бургас и Велико Търново, но проблем за навлизането им там е основно недостигът на подходящи пространства за наемане.

Търговски площи

Преструктурирането на търговски центрове с проблеми ще се превърне в следващия съществен източник на предлагане на нови локации на пазара, коментира Росен Генев, мениджър “Търговски площи” в консултантската компания.  

Данните на компанията показват, че от над 750 хил. кв. м модерни търговски площи в шопинг центрове 135 хил. кв. м работят при много ниска заетост, а още 83 хил. кв. м са замразени на различни етапи на строеж. Тези неуспешни проекти могат да бъдат потенциална цел за нови инвеститори при определени условия – най-вече атрактивна концепция и професионално управление, посочи Генев.

Успешен пример за подобни сделки са “Панорама мол” в Плевен и Central Mall във Велико Търново. Вероятно това ще се случи и със City Center Sofia – препозициониране и привличане на нови наематели.

Последна актуализация: 18:46 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още