IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в бизнес имоти в България ще достигнат 130 млн. евро тази година

Страната ни остава интересна за фирми от ИТ сектора и аутсорсинг индустрията, както и от електрониката и леката индустрия

14:32 | 08.07.14 г.
Инвестициите в бизнес имоти в България ще достигнат 130 млн. евро тази година

До края на годината се очаква да отворят врати два нови проекта – Sofia Ring Mall на Околовръстното шосе на София и Mega Mall в столичния кв. “Люлин”. През 2015 г. се очаква да заработи Plaza West също в “Люлин”.

И докато новото строителство на модерни търговски площи е съсредоточено в София, веригите вече имат интерес и към други градове в страната. Това, според Генев, е фактор, който може да доведе до възстановяване на някои проекти за търговски центрове, но в условията на силен конкурентен натиск.

Що се отнася до водещата търговска улица – бул. “Витоша” в София, наблюдава се засилена конкуренция за атрактивните места по нея. За полугодието е отчетен 10 на сто ръст на наемите до средните 44 евро за кв. м месечно за магазините с площ 100 – 150 кв. м.

Индустриални и логистични площи

Активността на пазара е съсредоточена в покупката на парцели и строителство за конкретни наематели заради липсата на спекулативни проекти, коментира Владимир Гюрджиев, мениджър “Индустриални площи и парцели” в компанията.

Свободните площи вече са намалели под 3%, което е ясен сигнал, че място за спекулативни проекти има. Строителните компании обаче не желаят да рискуват по различни причини – било липса на финансиране, било липса на “твърд” наемател. Затова и спекулативните проекти са все още твърде малко.

Цените остават стабилни, въпреки свитото предлагане и засиленото търсене – около 3,5 евро за кв. м. Според Гюрджиев обаче има основание да се очаква повишение заради липсата на площи и натрупващото се търсене.

България продължава да е интересна за инвеститорите в автомобилната и леката промишленост, както и за логистичните оператори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:46 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още