IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чуждите инвеститори се завръщат на българския пазар на бизнес имоти

Играчите на пазара са привлечени от по-високата доходност у нас и вече търсят добре работещи активи

17:03 | 21.01.16 г.
Чуждите инвеститори се завръщат на българския пазар на бизнес имоти

Вълната чужди инвестиции в бизнес имоти, която от няколко години се разпространява извън ключовите пазари в Европа, вече достига и България. Изминалата година е втората поредна с обем на инвестициите над 200 млн. евро, като броят чуждестранни инвеститори се е изравнил с българските, отчита консултантската компания Forton, стратегически партньор на Cushman&Wakеfield за България и Македония.

Броят на инвестиционните сделки, реализирани през миналата година, отчита ръст от 20 на сто, а общият обем достига 236 млн. евро, сочат данните на компанията.

Основен двигател на активността не е бил интересът към подценените активи, както беше през предходната 2014 г., а към парцелите за строителство и връщането на предприемачите на пазара. Ръстът на сделките пък се дължи на навлизането на нови чуждестранни инвеститори в страната.

Предвид, че продължават да се водят преговори и с други компании, които проявяват интерес към страната, очакванията са и през тази година да продължат да навлизат нови чуждестранни инвеститори. За инвеститорите в бизнес имоти страната ни е привлекателна от гледна точка на по-високата доходност, която достига 8-9% за търговските и офис площи спрямо около 7% за Румъния и Унгария и около и под 4% за водещите европейски пазари. Те ще се насочват към добре работещи активи в търговския и офис сегмента от пазара на бизнес имоти, тъй като възможностите за подценени активи се изчерпват.

Същевременно инвеститорите в логистика и производство са привлечени от данъчната среда и по-ниските разходи за осъществяване на дейността. Активни се очаква да останат и сделките в логистичния сегмент, както и с хотелите.

Сделките през миналата година

Турската компания Garanti Koza ще реализира още един мащабен проект в София, след като стартира този в столичния кв. “Младост”. В една от най-мащабните сделки на годината групата придоби терена на завод "Балканкар - Средец", където също ще строи небостъргачи.

Имотното дружество на испанската Banco Sabadell придоби терена на строителната група Riofisa зад Централна гара в София, където също се планираше строителството на небостъргач. Очакванията на бизнеса са, че банката ще продаде терена, най-вероятно през следващата година.

Друг парцел с потенциал да раздвижи пазара и да привлече чужди инвеститори е теренът на металургичния комбинат “Кремиковци”, който беше придобит от Първа инвестиционна банка. Купувачът вече преговаря с потенциални инвеститори.

След като преди няколко години "Каменица" продаде фабриката си за малц в Плевен на френската Malteries Soufflet, същата компания купи и парцел на пивоварната в града. Договорена беше и продажбата на незавършения мол Plaza West в столичния кв. “Люлин” на гръцкия фонд за имоти NBG Pangаea с условие да бъде завършен и да заработи.

Сред по-големите сделки от миналата година е и тази за парцела на новия жилищен комплекс на естонската Arco Vara, за терени на община Елин Пелин за строителството на мащабния хазартен център на Стивън Ло край Мусачево, за мола “Галерия Варна”, който стана частна болница от веригата “Сити клиник”, мола “Марково тепе” в Пловдив, придобит от “Джи Пи Груп” и други.

Пазарът на офиси

Пазарът на офис площи продължава да набира скорост, тласкан напред основно от компаниите от сектора на информационните технологии и бизнес услугите. Заради интереса към офисите през миналата година стартираха някои нови, макар и по-малки, проекти, както и беше “размразено” строителството на някои от “замразените” по време на кризата строежи.

Заради недостатъчното предлагане на първокласни площи се затвърждава тенденцията за наемане на офиси в сгради в строеж, някои от които са планирани за въвеждане в експлоатация през 2017 г.

Общо през годината са завършени над 105 хил. кв. м офиси, но голяма част от тях са усвоени още преди сградите да получат разрешение за ползване, показват данните на Forton. Средната площ на нает офис през 2015 г. е малко над 1 200 кв. м., като тенденцията е да се наемат по-големи площи в резултат на разрастването на бизнеса на компаниите в IT и BPO сектора.

С 29 хил. кв. м се увеличават наличните офиси през последното тримесечие на годината, като общият обем достига 1,79 млн. кв. м., сочат още данните на консултанта. Около 200 хил. кв. м нови офиси са в процес на изграждане. От тях през тази година се очаква да излязат около 70 хил. кв.м.

Едва след завършването на по-големите проекти през и след 2017 г. се очаква пазарът да постигне равновесие, коментира Станимира Пашова, мениджър „Офис площи“ в компанията. В тази връзка не се очакват резки движения при цените в столицата, тъй като пазарът няма да страда нито от толкова тежък недостиг, нито от свръхпредлагане.

В София за първокласни сгради с отлична локация в центъра или по големите булеварди наемните равнища се движат в диапазона 11-12,5/евро за кв. м. В Пловдив обаче цените вече достигат 8 евро, което е ръст от 30% и той се определя основно от все още свитото предлагане на модерни, нови офиси в града въпреки засиленото търсене. Очаква се постепенно пазарът да се балансира и цените да се стабилизират заради постепенно нарастващото предлагане.

Последна актуализация: 19:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още