IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Торонто излиза начело в глобална класация за ръст на наемите на луксозни жилища

Найроби и Хонконг са градовете с най-силен спад на наемите на първокласните апартаменти

12:25 | 04.07.16 г.
<p>
	Торонто. <em>Снимка: Pixabay</em></p>

Торонто. Снимка: Pixabay

Торонто е лидер по ръст на наемите на първокласни жилища в глобален мащаб през първото тримесечие, сочат данните на консултантската компания Knight Frank. Наемите на луксозните жилища в града отчитат ръст от почти 9% за периода януари-март 2016 г. спрямо същия период на миналата година. За тримесечието увеличението е малко над 6%, а за шестмесечен период – 6%.

Втори по ръст на наемите на първокласните жилища в света е китайският град Гуанджоу – 5,3% на годишна база и 0,1% за тримесечието. На трето място е Кейптаун с 1,5% годишно увеличение.

Топ пет се допълва от Шанхай и Виена, а топ 10 – от Тел Авив, Тайпе, Токио, Москва и Пекин.

На другия полюс е столицата на Кения Найроби, която допреди няколко тримесечия редовно присъстваше в челото на класацията. Годишният спад на наемите на луксозните жилища там достига почти 8% през първото тримесечие.

На второ място е Хонконг, където продължава корекцията на пазара на жилища на фона на усилията на местното правителство да подобри достъпността на пазара на имоти. Третото място е за Женева, след като в Швейцария също започна процес по корекция на цените.

Сред пазарите със спад на наемите на първокласните жилища се нареждат още Сингапур, Ню Йорк, Цюрих, Лондон, Пекин и други.

В глобален план индексът, който отразява динамиката на наемите на луксозните жилища, се понижава за трето поредно тримесечие. За периода януари – март спадът достига 0,5%, отчитат експертите.

Най-добре представящият се регионален пазар е Северна Америка с ръст от средно 3,3%. Същевременно Африка замества Европа като най-слабо представящия се регионален пазар със среден спад от 3,2%. Понижението се обяснява със срива на цените на петрола, които прекроиха плановете на добивните компании и те започнаха да изтеглят персонал. В някои от африканските държави сериозен проблем са и терористичните атаки, заради които международните компании преосмислят присъствието си.

Като цяло глобалният спад се обяснява от компанията с несигурността на пазарите заради предстоящото излизане на Великобритания от Европейския съюз, изборите в САЩ и точното време за повишаването на лихвите в Страната на неограничените възможности. Много от международните компании, чиито служители са основни наематели на първокласни жилища по света, в момента изчакват, за да преценят как да продължат с плановете си за глобално развитие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още