IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След рекордната 2017 г. имотният пазар у нас върви към още по-голям просперитет

След силната година за инвестициите в търговски площи офисите, индустриалните и логистични площи и хотелите ще започнат да наваксват изоставането през 2018 г.

10:50 | 02.04.18 г. 16
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Пазарът на недвижими имоти в България постигна напредък миналата година, регистрирайки рекордни нива в редица основни сегменти. Индикаторите показват, че растежът ще продължи, пише Иглика Йорданова, изпълнителен директор на Colliers International в България, в свой анализ за сайта Emerging-Europe.com.

В областта на инвестициите и офис площите бяха постигнати изключителни резултати, като аутсорсинг и автомобилната индустрия допринесоха за процъфтяващия пазар. Инвестиционният пазар отбеляза рекордна година през 2017 г., като общият обем на продажбите по данни на Colliers е достигнал 957 млн. евро за първи път през последните десет години.

Засилена бе и активността на международните купувачи, които взеха превес над местните, което се случва за първи път от 2012 г., пише Йорданова. Южноафриканските фондове поеха лидерството, като допринесоха за 71% от общия обем трансакции, привлечени главно от търговските центрове, следвани от офисите. За годината се вижда и свиване на доходността вследствие на положителното развитие и големия брой мащабни сделки с висококачествени активи, генериращи доходи.

Прогнозите са, че след силната година за инвестициите в търговски площи офисите, индустриалните и логистичните площи и хотелите вероятно ще започнат да наваксват изоставането през 2018 г. Силното търсене от крайни потребители остава сред предимствата на страната ни, което може да засили още повече интереса на инвеститорите.

Пазарът на офисни площи също е имал рекордна 2017 г., като общият обем на усвоените площи надхвърля 200 хил. кв. м, което представлява годишен растеж от 55%. Сегментът не е постигал такъв ръст от десет години. Като специфика на пазара се отбелязва големият брой трансакции с имоти на етап в строеж заради недостига на налични модерни офис площи. През 2017 г. равнището на свободните площи е било 9%.

IT и аутсорсинг компаниите са били основните двигатели на търсенето в последните няколко години. Приносът на аутсорсинг сектора в общия брой трансакции е очевиден с дела му от 53% при сделките през втората половина на миналата година. Освен това секторът явно се превръща в приоритетен за икономиката на страната като цяло и сега оформя дял от 3,6% от БВП.

Друг сектор със сходен дял от БВП (4%) и нарастващо значение за страната и конкретно за имотния пазар е автомобилният. Според последното проучване на Colliers International, Аутомотив клъстер България и PwC, проведено миналата година, автомобилните компании в страната, произвеждащи компоненти за водещи международни автомобилни марки, са 130 и в тях работят над 37 хил. души.

Това са предимно доставчици от първо, второ и трето ниво, включително производители, които обслужват и други индустрии. Произвежданите в България компоненти са предназначени за водещи марки като Tesla, Audi, Mercedes-Benz, BMW, Mini Cooper, Porsche, Bentley, Lamborghini, Ford, Nissan, Seat, Alfa Romeo, Volkswagen, Volvo, Renault, Mitsubishi, Skoda, Fiat. 90% от сензорите за отваряне на въздушната възглавница в европейските автомобили например са произведени в България.

Безспорните предимства на страната, установени от изследването, включват стратегическото географско положение, членството в ЕС, данъчните стимули, ниските данъци и оперативни разходи, валутния борд, разнообразието от образователни институции. Всичко това, наред с едни от най-ниските корпоративни данъци в ЕС от 10%, което е доста под равнището от 16% в Румъния, 19% в Полша и 21% в Словакия, превръщат България в предпочитана локация за автомобилната индустрия.

Другите големи сегменти на имотния пазар в страната – търговските площи и индустриалните и логистични площи, макар че не подобриха рекорди, продължават стабилното си развитие нагоре. Сегментът на търговските площи, който беше най-привлекателен за инвеститорите през 2017 г., вероятно ще преживее по-висока динамика – промени в микса на наемателите, трансформации и реконструкции, резултат от промяната на собствеността на някои от търговските центрове. Привлекателността на търговските площи ще расте пропорционално с продължаващото разнообразяване на микса от наемател.

Потенциалът на пазара на индустриални и логистични площи може да се развие, повлиян до голяма степен от разрастването на автомобилния сектор. Държавните индустриални зони вероятно ще се радват на нарастваща популярност благодарение на стратегическата си локация, бърз достъп до големи пътни артерии и техническа инфраструктура. Изграждането на спекулативни площи също ще продължи, като се очаква 55 хил. кв. м да бъдат завършени през 2018 г.

Заради ускоряването на растежа в повечето големи имотни сегменти през 2017 г. очаква се лайтмотивът на 2018 г. да бъде още по-голям просперитет на пазара, завършва Йорданова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

16
rate up comment 12 rate down comment 1
deant
преди 5 години
дъщеря ми (6г.) може да осъзнае че имотите са нереално скъпи в северна България. град русе за 30 години е на 1/3 та от населението си. няма инфраструктура имотите хвърчат. не пукане а черна дупка ще стане.имплозия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 11 rate down comment 0
Веск
преди 5 години
Оптимист съм. В Североизточна България опустяха селата, малките градове и по-малките областни центрове. Само тоталното изнасяне на последното младо население от селата и малките нас. места спасява нещата. Спасява нещата засега в София, Варна, донякъде в Русе, вече трудно забавя истината в Шумен и Добрич. По-малките за съжаление не стоят добре. Да не ти казвам как си удрят *** в тавана на нотариалните кантори от кеф кога успеят да продадат. Ама няма кой да се изнася вече, няма. Чисто мигрантски, екстензивни бих казал фактори удържат нещата. Всички хора в село знаят истината и гледат да купят нещо в областен център. Заблуда, ама го правят. Всичко е въпрос на време. Набори от 60 - 65 хиляди деца ще заменят набори от 120 до 140 хиляди в бъдеще. Да бъдем позитивни...... Само Африка може да докара 10 милиона климатични мигранти в БГ, а може и повече ако пожелаем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 17 rate down comment 1
Веск
преди 5 години
Още по-голям просперитет. Дрън, дрън. Наистина има оживление в икономиката, от там и в имотния пазар. Спор няма. Това оживление у нас е без чужди инвестиции , което е жив абсурд, а и бих казал позакъсня. Нали ви е ясно - въртим се в общ цикъл с ЕС, ама те дръпнаха преди нас след кризата, а в следващата криза влизаме заедно. Това не е добре. За сметка на новото строителство е зарязана инфраструктурата, а старите жилища са зле отвсякъде. Не се поддържат. Дано поне санирането не се окаже голяма беля заради качество и материали. Населението от 2008ма до 2018та е намаляло с поне 400 000 души, а при това е и застаряло. Кой да купува бе. Набори от соца по 120-140 хиляди души отдавна си купихме. Младите набори са наполовина. Ето набор 97 рекорден с 63 хил. деца вече е на 21 - демек скоро завършват висше и ще се женят, ще купуват. Кой? Поне 1/4 са в чужбина, завинаги. Какво остана. А сега махнете от него тъмнокожите или както там е разрешено да ги наричам. Е те това ви е бъдещия пазар. София има 15 000 родени деца - население в бъдеще малко над 1 милион. Сега уж е 2, реално все пак е 1.5, но не и 1 милион. Ко прайм с освободените жилища? Леко с оптимизма. Лихви под 3 процента от банки у нас - а стига бе? Ама докога? РАждаемостта в областите с по-малки областни центрове е пази-боже. Вещае спад наполовина на населението спрямо сегашните нива. Леко с бутането на фитили да не гръмне кацата с меда на брокерите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 30 rate down comment 3
mrynmryn
преди 5 години
Точно статия по-рано се обяснява, как в Испания, Хърватска и още кои държави (цитирам по памет), имотите са с 20% надолу от нивата им преди 2008, а тук бележат някакви нечувани ръстове. Да отбележа само - от 1988г. населението намалява, като през последните 15 години, повечето родени не купуват имоти, те дори ток и вода не плащат (по-популярни като oрки). Заплатите на фона на имотите са доста смешни, във Варна масово се строй, а виждам сгради, които стоят празни от 2-3 години насам, а са напълно завършени от поне 5. На теб не ти ли се струва цялото това нещо, като една пр акция на едни хора наречени брокери, които по цял ден си барат щепселите и спамят от сайтовете и трудно ти дават шанс да ги прескочиш, за да си купиш ти директно от продавача. Нямам търпение да се спука за пореден път и тоя път по-здраво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 21 rate down comment 7
thehappyroger
преди 5 години
Аз продължавам да седя и да чакам с огромно нетърпение да видя кой балон ще се пръсне пръв, този на криптовалутите или този на кретено-масонският капитализъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 23 rate down comment 2
khao
преди 5 години
плюс това не виждам добрата новина в това че са се качили и без другото надценените имоти у нас... ама това е друга тема
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 19 rate down comment 3
khao
преди 5 години
системна пропаганда от медиите, плюс действията на политическия елит ... и ето ти резултата! ...моята прогноза е че и по лошо ще става.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 21 rate down comment 5
scott
преди 5 години
Ми да ти кажем, а? КАКВО ТОЧНО СА НИ НАПРАВИЛИ.......1990: въртех некви пари на магурата. натопиха ме, пребиха ме, свиха ми ени 10 000 марки. Най-трудно преглътнатата ми загуба....1994: въртех магазин. със застраховка кражба и прочее. Та, изчакаха да "заредим" стока за 15 000 марки. Фауит, нерви, правилните хора ни били обрали, та требваше да свием знамената със 0 /нула/ лева у джобъ.1997: шефчето на офисъ, в който работех, купи по мое настояване акции, които за 2 дни скочиха с около 3000%. На другиа ден ги подари на правилниа човек, само с едно теуефонно обаждане. А, да, и закриха отделъ в който бачках, щото нали, непродуктивен и на загуба.А фауита на туристспортбанк ми беше най-забавен. С ено приателче имахме бая пари там. той имаше връзки и си ги изкара, мойте изгореха. Свободнопазарен принцип. Слава богу, ктб не ме засегна. Ама се наложи да си теглим парите от друга банка, че и да гуедам пред очите ми как мои близки страдат. до смърт - включително.ТА,ТОВА,УВАЖАЕМИ СА НИ "НАПРАВИЛИ"! ИЛИ ПОНЕ, СА ГО НАПРАВИЛИ НА МАСАТА И СА Я ПРРЕВЪРНАЛИ В МЪРТВА И МАГИЧЕСКА.Колкот до "имотите". правилните хора са мложило ного пари в "недвижимите имоти". И не могът да преживеят, че нема 1000% пичелба, че нема да направат от един лев 3-*** роби на егото си. Щот просто, масата умира или бега далеч от техните заповеди, афторитет и влияние в терирориата.За първи път тука, сравнително гоуеми риби и кукловоди ниско и средно ниво ше ГРИЗНАТ ДРЪВЦЕТО. КЕФ! ЛИЧНО ШЕ ПИКАЯ НА ГРОБОВЕТЕ ИМ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 21
Sakamano
преди 5 години
Не мога да си обясня защо по-голямата част от коментиращите тук приемат нормално само негативните новини, а позитивните винаги ги смятат за лъжа и измама. Какво ли са ни направили, че сме се превърнали в народ от черногледци и параноици?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 15 rate down comment 2
osoitza
преди 5 години
е няма да е чак толкова скоро, първо ЕЦБ трябва да започне да дига лихвата, после да минат няколко месеца(години). Мисля че ще има още няколко(2-3?) години. Топката е в ЕЦБ,а пука не на балон без нея ще трябва да изчака малко повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още