IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищният пазар не работи за много американци

От няколко години няма достатъчно жилища за собственици или наематели в повечето сегменти от пазара

18:30 | 30.06.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

На фона на всичко това не е чудно, че бремето за все повече американци се увеличава. При една-пета от домакинствата разходът за наем е между 30% и 50% от дохода им, а при една-четвърт – над 50%. Товарът пада непропорционално върху бедните – три-четвърти от наемателите с годишен доход под 15 хил. долара дават над половината от него за жилище.

Когато наемите са твърде високи, те пречат на младите да станат независими. В регионите с най-високи наеми само 31% от хората на възраст 25-29 години са създали свои домакинства, докато в най-евтините области този дял е 41%.

Високите наеми също така оставят по-малко средства за други разходи. Наемателите с високи наеми харчат за здравеопазване само една пета от това, което могат да си позволят тези с ниски наеми. Последните са похарчили и три пъти повече за транспорт, което говори за достъп до работни места.

Още по-лошо е, че след многогодишен спад през 2018 г. за втора поредна година се е увеличил броят на хората без жилища, като бездомните нарастват за трета поредна година.

Собствениците на жилища са малко по-добре от наемателите, заключават изследователите от Харвард. Делът на собствениците, които са прекомерно натоварени с жилищни разходи продължава да спада, като през 2018 г. достига най-ниското си ниво от един век насам.

Също така сумата на жилищния капитал на собствениците расте заедно с цените на жилищата, осигурявайки източник за висше образование на децата, започване на малък бизнес, пенсиониране и други.

Хубаво е да имате жилище, но не всеки може да си го позволи. Във все повече области в САЩ жилищата стават недостъпни. По-скъпите жилища означават, че трябва да се спестят средства за по-големи първоначални вноски. Алтернативата са по-ниските първоначални вноски, но за сметка на по-голям финансов товар после във вид на по-високи ипотечни вноски.

Тегленето на ипотека е тежко, въпреки че кредитните условия се облекчиха леко от следкризисния период. 68% от наемателите през 2018 г. са смятали, че ще им бъде трудно да обслужват жилищен заем.

Мнозина от тези, които са придобили дом през 2016 г., са споделили за проблеми с приключването на сделката, като 15% са изпитали „неприятни изненади”, като отлагане, нужда от повече кеш от очакваното, променени ипотечни условия, или дори са били карани да подписват празни документи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още