IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в Европа намаляват, но не се задава срив

След осем години на рязък ръст цените на жилищата в Европа се понижават две последователни тримесечия, но вече има признаци, че спадовете се забавят

13:31 | 25.07.23 г. 6
Снимка: Maria Feck/Bloomberg
Снимка: Maria Feck/Bloomberg

Край преди началото?

Впрочем, има признаци, че спадовете може да се забавят още преди да са започнали истински. В Германия цените са намалели с 3,1% през първите три месеца на 2023 г., по-малко от свиването с 4,9 на сто предходното тримесечие.

Макар че те може да продължат да намаляват още известно време, експерти твърдят, че няма да мине твърде много време, преди положението да се стабилизира.

„Независимо дали забавянето е една, две, три или четири години, няма съмнение, че след това препятствие всички заинтересовани страни отново ще инвестират в имотния пазар с увереност в средносрочен до дългосрочен план, това е актив“, казва Дорфмейстер.

Хейн е на същото мнение. „Не очакваме имотният пазар на жилищните имоти да се срине. Все още има търсене на пазара. В момента виждаме по-голямо желание за преговори сред продавачите, но без да приемат всяка цена. Много хора все още искат собствен имот, затова търсенето отново ще се стабилизира“, счита той.

Предвид връзката, която повечето експерти посочват между спадовете на цените и високите лихви, намаляване на лихвите може отново да повиши търсенето.

През април МВФ съобщи, че „когато инфлацията бъде овладяна, централните банки в развитите икономики вероятно ще смекчат паричната политика и ще върнат реалните лихви към нивата преди пандемията“.

Извън Европа редица богати икономики, които преживяха слаб спад на цените на жилищата през 2022 г., вече виждат промяна. Както в Австралия, така и в САЩ цените растат през последните месеци. Дори в Южна Корея, която понесе особено силен удар от резкия спад на цените, има признаци, че те отново се стабилизират.

Предвид резкия ръст на цените по време на пандемията мнозина очакваха, че евентуалният спад ще бъде поне също толкова сериозен, за да компенсира ръстовете през 2020 и 2021 г.

Сега това не изглежда много вероятно. Индексът на цените на жилищата в Европа е нараснал с над 20% от края на 2019 г. до средата на 2022 г. До момента общият спад на цените е изключително скромен в сравнение с покачването им преди това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:09 | 25.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

6
rate up comment 23 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 9 месеца
До: Скъсана_УшанкаТака е ,хората трябва да се научат да четат добре ,ако днес цените паднат с 30% това е срив ,но ако срива се реализра за една ,две,три години вече не му викаме срив ,а постепенен спад ,ха ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 23 rate down comment 21
Скъсана_Ушанка
преди 9 месеца
И като ги дрънкате тия работи, дайте статистика. За периода 2008 -2012 цените на апартаментите паднаха с до 40%. Това срив ли е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 25 rate down comment 23
Скъсана_Ушанка
преди 9 месеца
Мда, брокерски лозунги. 1. Цените на имотите ще вървят само нагоре" . 2."Няма индикации за спад на цените". 3. "Цените на имотите са в плато".4. "Дават се отстъпки, но до 5-10% 6. "Цените падат, но нямало да е срив" 7. КОЕ ЩЕ Е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 9 месеца
Година след началото на кампанията за лихвите, ЕЦБ още не знае кога ще я приключи/статията е от днес /-Една година след като Европейската централна банка започна да увеличава лихвените проценти, нейните официални представители все още не знаят кога ще приключи най-трудната кампания по затягане на паричната политика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 5
nkavrakov1982
преди 9 месеца
И в Щатите и в Европа цикъла на вдигане на лихвите не е приключил все още ,никоя банка няма да отпусне *** ,защото инфлацията се връща отново и отново ,самия процес има нужда от време за да се просмуче добре в банковата система ,в бизнеса ,навсякъде ,и това е видно исторически ,12-16-18 месеца -сега имаме 12 месеца цикъл от лятото на 2022 година ,нека бъдем реалисти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 5
nkavrakov1982
преди 9 месеца
Всеки срив на пазара ,всяка криза или стагнация се реализира когато Централните банки спрат да увеличват лихвите и затова сме писали много ,но медиите имат нужда от пълнеж ,от заглавия иначе няма какво да публикуват .2006 -2008 година е периода когато Централните банки вдигаха лихвите ,сега сме почти на финала след 2022г. /старта отново ,след това ще ги държат високи докато самите скъпи кредити не ударят стабилно и инфлацията и икономиката ,тогава ще говорим за сривове ,сега само празни приказки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още