IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в Европа намаляват, но не се задава срив

След осем години на рязък ръст цените на жилищата в Европа се понижават две последователни тримесечия, но вече има признаци, че спадовете се забавят

13:31 | 25.07.23 г. 6
Снимка: Maria Feck/Bloomberg
Снимка: Maria Feck/Bloomberg

В редица европейски страни има едно и също оплакване – хората не могат да си позволят да купят собствено жилище, пише Deutsche Welle.

Ускоряването на инфлацията, ръстът на лихвите и кризата с разходите за живот през последните две години се прибавят към отдавнашния имотен проблем на Стария континент.

Цените на жилищата в Европа не спират да растат от близо десет години, като голяма част от ръста им се дължи на институционални инвеститори. От първото тримесечие на 2015 г., когато цените нараснаха бързо, жилищните цени в ЕС са се повишавали по-бързо от наемите във всяко тримесечие до второто полугодие на 2022 г. Средните цени на жилищата в съюза са нараснали общо с 43% през този период.

Повишаването на цените се ускори по време на пандемията, тъй като хората побързаха да купят жилища. През 2020 г. и 2021 г. индексът на цените на жилищата в ЕС нарасна далеч по-бързо, отколкото в предишните пет години на растеж.

43%

е ръстът на средните цени на жилищата в ЕС от началото на 2015 г. досега

Но през последните три месеца на 2022 г. индексът най-сетне отбеляза спад след 30 последователни тримесечия на ръст. Цифрите, оповестени от ЕС преди две седмици, показаха, че за второ поредно тримесечие цените са намалели.

Индексът е отбелязал общ спад от 2,9% за шестте месеца. Цифрите карат немалко бъдещи купувачи на жилище, които отдавна са изключени от пазара, да се питат дали тенденцията е вероятно да продължи.

По-високите лихви по заемите отказват купувачите

Внезапното спиране на ръстовете на цените се случва на фона на данни, че цените на жилищата са намалели в редица европейски страни миналата година за първи път от над десетилетие.

В Германия цените на жилищните имоти са спаднали с 6,8% през 2022 г., най-големия годишен спад от началото на воденето на статистика през 2000 г. Федералната статистическа служба на страната отдаде спада на инфлацията и „по-високите разходи за финансиране“.

Намаляващото търсене на жилища показва, че много бъдещи купувачи вече не могат реалистично да си позволят да навлязат на пазара. Има и признаци, че предлагането се изчерпва. Почти една трета по-малко апартаменти са били одобрени за строителство в Германия през април 2023 г. спрямо април 2022 г.

„Имаме истинска липса на жилища на много места и в същото време спираме жилищното строителство“, констатира Лудвиг Дорфмейстер, експерт по строителните и имотните пазари в Германския институт за икономически изследвания Ifo.

Друга причина според Томас Хейн от подразделението за имотно финансиране в нидерландската банка ING е общата несигурност около германския пазар.

Според него предстоящият за приемане Закон за енергията в сградите в Германия е причина потенциални купувачи да са несигурни какви потенциални ремонти ще са необходими, за да отговорят на изискванията за енергийна ефективност в новия закон. Това се прибавя към „липсата в момента на сигурност за цените на строителството или на проекти за модернизиране и реновиране, за наличностите от материали и строителни работници и по-нататъшното развитие на инфлацията“, допълва той.

От другата страна на Ла Манша Великобритания отчита сходен спад на цените на жилищата. През юни те намаляха с най-бързия си годишен темп от 2011 г. насам, като цените са спаднали с 2,6% спрямо същия месец година по-рано.

В много развити икономики, включително Великобритания, резкият ръст на лихвите по ипотечните кредити е основната причина за това, твърдят експерти.

„Предвид достъпността на ипотечните кредити считаме, че цените в момента са надценени с около 30%“, коментира Андрю Гудуин, главен икономист за Великобритания в консултантската компания Oxford Economics.

Тя е стигнала до цифрата от 30%, като е пресметнала „справедлива цена“, измерена като достъпност на вноските по ипотечните кредити за домакинство със средно ниво на доходи преди данъци, което е изтеглило нов ипотечен кредит с първоначална вноска от 25%. Бенчмаркът за достъпност на компанията е средният дял на вноските по ипотечните кредити от доходите преди данъци от 2000 г. насам.

Макар че жилищата във Великобритания са надценени с най-малко 30%, Гудуин счита, че няма да се стигне до срив.

„Не смятаме, че ще има пълна корекция, защото високият дял на ипотечни кредити с фиксирана лихва означава, че последиците от по-високите лихви по ипотеките ще се усещат постепенно, а безработицата според нас ще остане ниска", казва той.

Последна актуализация: 15:09 | 25.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

6
rate up comment 23 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 9 месеца
До: Скъсана_УшанкаТака е ,хората трябва да се научат да четат добре ,ако днес цените паднат с 30% това е срив ,но ако срива се реализра за една ,две,три години вече не му викаме срив ,а постепенен спад ,ха ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 23 rate down comment 21
Скъсана_Ушанка
преди 9 месеца
И като ги дрънкате тия работи, дайте статистика. За периода 2008 -2012 цените на апартаментите паднаха с до 40%. Това срив ли е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 25 rate down comment 23
Скъсана_Ушанка
преди 9 месеца
Мда, брокерски лозунги. 1. Цените на имотите ще вървят само нагоре" . 2."Няма индикации за спад на цените". 3. "Цените на имотите са в плато".4. "Дават се отстъпки, но до 5-10% 6. "Цените падат, но нямало да е срив" 7. КОЕ ЩЕ Е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 9 месеца
Година след началото на кампанията за лихвите, ЕЦБ още не знае кога ще я приключи/статията е от днес /-Една година след като Европейската централна банка започна да увеличава лихвените проценти, нейните официални представители все още не знаят кога ще приключи най-трудната кампания по затягане на паричната политика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 5
nkavrakov1982
преди 9 месеца
И в Щатите и в Европа цикъла на вдигане на лихвите не е приключил все още ,никоя банка няма да отпусне *** ,защото инфлацията се връща отново и отново ,самия процес има нужда от време за да се просмуче добре в банковата система ,в бизнеса ,навсякъде ,и това е видно исторически ,12-16-18 месеца -сега имаме 12 месеца цикъл от лятото на 2022 година ,нека бъдем реалисти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 5
nkavrakov1982
преди 9 месеца
Всеки срив на пазара ,всяка криза или стагнация се реализира когато Централните банки спрат да увеличват лихвите и затова сме писали много ,но медиите имат нужда от пълнеж ,от заглавия иначе няма какво да публикуват .2006 -2008 година е периода когато Централните банки вдигаха лихвите ,сега сме почти на финала след 2022г. /старта отново ,след това ще ги държат високи докато самите скъпи кредити не ударят стабилно и инфлацията и икономиката ,тогава ще говорим за сривове ,сега само празни приказки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още