IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Експерти: Може ли, и трябва ли човек сам да си строи дом

Алтернатива ли е да си купиш или да си построиш жилище, коментират експерти в анкета на BloombergTV Bulgaria

21:52 | 24.06.24 г. 1
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Притежанието на собствен дом е една от големите мечти на всеки човек, но постоянно стои въпросът, дали е по-изгодно сам да се заемеш с неговия строеж, или да си закупиш готов имот. Bloomberg TV Bulgaria направи анкета с петима експерти: „По-изгодно е да си построим или закупим готов дом“.

Николай Георгиев, мениджър „Оценки и консултационни услуги“ в Colliers

Има ясен отговор, въпреки че има много особености. Ако предположим равни други условия, да се построи апартамент е по-изгодно, отколкото да се купи готов. Ако не беше така, строителните предприемачи щяха да са фалирали, тъй като разликата в цената е печалбата за предприемача. Зад двете опции обикновено стоят различни участници на пазара, като има единични случаи, в които те се препокриват. Разходът за изграждане на стандартна жилищна кооперация в София на средно или малко над средното ниво може да е в диапазона между 1000-1200 евро на кв. м. За по-висококачествено или бутиково изпълнение цената се качва. Тази цифра не включва разходи за довършителни работи, обзавеждане, нито цената на земята, върху която се строи. Цената на земята много зависи от локацията и може да добави още 200 до 500 евро на кв. м. Трябва да се имат предвид и други фактори, характерни за двете разглеждани опции: липсата на подходящи парцели за строителство се оказва все по-труден проблем за решаване, а факторът време също е ключов.

Покупката на жилище може да отнеме от един до няколко месеца, докато процесът по строителство е доста комплексен. За мен тези две опции не са истински алтернативи, тъй като процесът по строителство не е за всеки човек, който иска да притежава жилище. Това е бизнес и като всеки такъв има своите предизвикателства, специфични рискове и тънкости, които се научават в процеса на работа и могат да се окажат трудно преодолимо препятствие за неопитни предприемачи. За тези хора, които са решили да строят по-малък проект (като къща), бих препоръчал да си намерят надежден главен изпълнител, който да следи и управлява процеса по строителство и съответно да контролира разходите.

Веселина Спасова, отговорен редактор "Real Estate пазари и проекти", Градът Медиа Груп

Най-простият и лесен отговор на този въпрос е, че по-изгодно за купувача е да се сдобие със собствен терен и да си построи собствено жилище (къща) по собствен проект и желание. Ако погледнем въпроса от друга перспектива, виждаме, че е доста комплексен и най-вече зависи от индивидуалните нужди и възможности на всеки клиент. Това, което хората могат да направят, когато вземат такова решение, е да погледнат моментната картина на пазара и кое е по-изгодно за тях от финансова гледна точка. Вниманието на купувачите остава върху по-големите жилища, в които сегмент влизат и къщите. Виждаме, че предлагането на първичния пазар (от инвеститор) зависи от ценовия диапазон, към който се е насочил купувачът, и от типа имот, който желае да придобие. Финансирането на самата покупка също е от значение сред основните акценти. Дали ще се прибегне към теглене на заем, предвид продължаващата тенденция за достъпност на банковото кредитиране и ниските лихвени нива, или напротив – сделката да бъде финансирана по различни начини. Клиентите, преди да закупят готово жилище или къща, или да проектират сами своя дом, искат жив контакт, да се докоснат до самите инвеститори, да ги познават добре и да привлекат доверие един към друг. Такъв тип срещи са атрактивни при експо концепциите, когато говорим за изложения, свързани с имотния пазар, дистанцията наистина се скъсява. Когато говорим за закупуване на къща, се изисква сериозно проучване на пазара. Къщите са вторият по продажби тип имот на пазара с около 30% сделки, и очакваме актуализиране на тези данни. Според мен, се очаква пазарът да продължи да бъде стабилен, но следим и анализираме данните.

Добромир Ганев, бивш председател на Национално сдружение "Недвижими имоти"

Това е сложен въпрос и не може да се отговори еднозначно. Има значение какви са вижданията на самия човек или семейство по този въпрос, защото има хора, за които е важно да направят нещо уникално. Тук въпросът не е само до цена, а до това, че ще живеят в дом, който е построен с материали, суровини и технологии по техните виждания. Има и хора, за които това не е толкова важно – това е първото, което трябва да отбележим. Строителният процес е твърде сложен – над 30-40 са длъжностите в строителството, които се обявяват от различни обучителни центрове. За да стартирате такъв процес, ако сте обикновен човек с професия, различна от тези, ще ви е много трудно. Важни са бюджетът и времето, което ще е необходимо да се построи една къща. Като всяко нещо, вариантите си имат предимства и недостатъци. Предимствата при строежа на нова къща са, че тя може да бъде уникална, може би когато вложите собствени материали и технологии, ще бъде по-евтина и поддръжката, както и влагането на високи технологии, може да доведе до по-нисък разход за енергия. Недостатъците са, че квалификацията, знанията и опитът, които трябва да имате, за да построите къща, са твърде големи и много време отнема – минимум 12-18 месеца. В крайна сметка, това е един стресиращ процес, който трябва да премине през доста етапи и винаги трябва да го имате предвид, когато стартирате подобна идея. Докато при покупката на готова къща, вероятно ще доведе до бърза сделка и по-лесни проверки. Но няма да имате гаранции, а в старото строителство има някои скрити проблеми и ако е по-старо, най-вероятно не са използвани нови технологии.

Останалите коментари на новоизбрания председател на Национално сдружение „Недвижими имоти“ Александър Бочев, и на управляващия директор на LUXIMMO Невена Стоянова, може да видите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Материалът не е повод за вземане на инвестиционно решение!

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:53 | 24.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
doba
преди 4 седмици
Всичко е много индивидуално. Да построиш къща от кота нула се искат много ресурси: пари, време, нерви. Може да продължи с години. Купуването на имот(който ти е легнал на сърце) става много по-бързо. НО не винаги ще покрие изискванията на всичките ви идеи... Труден избор, за мен зависи от конкретния случай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още