IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Димитър Язов: Появиха се първи признаци за съживяване на строителния отрасъл

Бюрокрацията гони строителите от България, заявява предприемачът в интервю за Investor.bg

08:06 | 05.12.11 г. 8
<p>
	Димитър Язов, Снимка: Investor.bg</p>

Димитър Язов, Снимка: Investor.bg

- За българина собственото жилище е свръх ценност и може би това ще спаси донякъде бранша в тези трудни времена?

Да, това е така. Хората са поизплашени от събитията през последните две години. Депозитите в банките се увеличават всеки божи месец. Някои от хората – разбира се не всички, имат пари. Но сега вместо в имоти ги влагат в банки. Не знам дали са прави или не – бъдещето ще покаже, но това, което съм научил и знам от практиката си е, че никога всички яйца не се държат в една кошница.

Рискът винаги трябва да се разпределя. Знаем какво се случи с банките през 1996-1997 г. Така че който има пари трябва да си ги разпредели – малко на депозит, малко в имоти, малко в скъпоценни камъни и злато. За да не стане така, че от един шамар в банковата система да загубят всичко.

- Казвате, че вече се наблюдава някакво оживление в сектора. Къде се забелязва най-отчетливо това, само при жилищата ли? Как е при промишленото и търговското строителство?

При офисите в момента нещата най-много са западнали. Търговски площи се търсят все повече. Миналата година на Главната улица на Пловдив около 30% от магазините бяха с табели „Отдава се под наем”. Сега няма нито един празен магазин. Всичко се напълни пак. Цените на наемите бяха паднали, сега се задържаха.

- А при жилищата, техните цени раздвижиха ли се?

На жилищата цените замръзнаха през 2010 г. Нивата са 500-600 евро в зависимост от местоположението, от самото жилище и много други фактори. Има някъде, където продават и на 300-400 евро, но това са или некачествено изпълнени жилища, или ги продават частни съдебни изпълнители, но са рядкост и са много рискови и не определят пазара. В Пловдив има един единствен обект с около стотина апартамента, който се продава от частен съдебен изпълнител.

Тази година започна малко по-добре – появиха се телефонни обаждания още от януари-февруари, от май започнаха да се правят все по-често огледи. А от септември – да не чуе дяволът, всеки ден имаме обаждания и огледи.

- А сделки?

И сделки  вече има. От септември по две-три сделки на месец стават. Докато през миналата година нямаше дори обаждания по телефона. Да не говорим за сделки. Черноморието живна още от пролетта – руснаците се върнаха и почнаха пак да купуват. Планинските курорти – не чак толкова.

София, Варна, Бургас, Стара Загора – и там има оживление. Цените не са се вдигнали, но започна да се вдига броят на сделките. Това означава, че наличното на пазара ще започне драстично да намалява. Колкото и да е уплашен народът ни, колкото и да стиска парите си в банката за черни дни, ще дойде един момент, в който малко по малко всеки ще прозре, че една част от парите си трябва да ги държи и в жилища . Притеснява ме единствено, че в Европа, поне аз така очаквам, се очертава жестока инфлация. Тези дългови кризи се оправят единствено с печатане на пари.

Последна актуализация: 22:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 18 rate down comment 0
Crux
преди 12 години
Смешно.Значи, за 12 години (1994 - 2006) този е построил в Израел 150 000 квадратни метра, а в София за 5 години (2006 - 2011) - 160 000 квадратни метра. Нещо поизмислени ми се виждат тия цифри.А съживяването на пазара в София не знам точно къде го вижда. От поне 2 години в обявите за имоти висят едни и същи жилища. В ниския, средния, високия клас - едни и същи. Нищо не се купува.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 19 rate down comment 1
stone kold
преди 12 години
леле забил си им го направо у дупката..бравос
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 24 rate down comment 1
sms_bgfunds
преди 12 години
На подобни статии вече им чета само заглавията - пълни манипулации и илюзии на неоялите се търговци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 23 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 12 години
Подобни статии много ме забавляват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 35 rate down comment 1
Danny666
преди 12 години
Хайдеее ояе една мутра си продава стоката !Цитат: " Жестоката инфлация ще вдигне цената на жилищата и ще отпуши пазара." ХА ХА ХА Сладур инфлацията ЯДЕ спестяванията и дохода на хората цената на ХАПАРТАМЕНТИТЕ ОСОБЕННО ако ти требе КРЕДИТ ПАДА ! КАПИШ ПАДА !!!И друга глупост :' До 1989 г. годишният план за жилища с акт 16 беше 7-8 хиляди на година."ХА ха ха абе мили от 1989 г. до днес БГ се е СВИЛА с повече от МИЛИОН ДУШИ !!!! А и е ЗАСТАРЯЛА ЗДРАВО ! Какви глупости плещиш ?Макар че има проблясъци на истина пак поредната маниполация и лъжа ! Тичайте да купувате че не остана ха ха ха ! Ами като толкова е ЦЕННО това хапартанет дето го продаваш ЩО НЕ СИ ГО ЗАДЪРЖИШ за ОЩЕ неколко години да му направиш ПОГОЛЕМА ПЕЧАЛБА ха ха ха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 0
Мажоритаря
преди 12 години
Е то си го пише в началото на статията бе Язов ООД ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 0
kranc_mk
преди 12 години
Невроятно.Най-накрая да се кажи истината дори част от нея.А така и не разбрах коя фирма управлява колегата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 0
stanislavnba
преди 12 години
много добро интервю. Само това с инфлацията е малко странно тъй като ЕЦБ има забрана за печатане на пари ама карай. Обаче всичко друго ми хареса много. Да го вземат за съветник в община Пловдив да ги светне как да си управляват жилищата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още