IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Димитър Язов: Появиха се първи признаци за съживяване на строителния отрасъл

Бюрокрацията гони строителите от България, заявява предприемачът в интервю за Investor.bg

08:06 | 05.12.11 г. 8
<p>
	Димитър Язов, Снимка: Investor.bg</p>

Димитър Язов, Снимка: Investor.bg

- Какви нива за вас са жестока инфлация?

За Европа 10-15 на сто е жестока инфлация. Предполагам , че скоро още пари ще се напечатат. Жестоката инфлация ще вдигне цената на жилищата и ще отпуши пазара. Но пък ще изяде бързо резервите на населението в банките. Ще мине време докато се уравновеси пазарът. И после всичко ще си тръгне по нормалния ред. Въпросът е, че този период никой не може да  прогнозира  колко ще продължи – дали една, две или три години.

- Значи това оживление в момента реално консумира онова, което беше построено, но замразено заради кризата. Кога може да се очаква същинско оживление на бранша – тоест приходът от сегашното оживление да се реинвестира в ново строителство?

Няма да е през следващата година, макар че в София това започна още през тази година. Плахо, но са започнали. В Пловдив към края на 2012 година може да се очаква същото и чак към 2013 година да се започне нормално строителство, не онова изкуственото, надутото.

- Мислите ли, че кризата нямаше да бъде толкова тежка, ако не беше това огромно „изхвърляне” в бранша?

Не. Свръхпредлагане имаше само по курортите. Никъде другаде. В Пловдив през последните 20 години я има построени 5000 нови жилища, я няма. До 1989 г. годишният план за жилища с акт 16 беше 7-8 хиляди на година. Такива бяха нуждите от жилища. Няма как това да предизвика кризата.

- Колко фирми фалираха в бранша и конкретно - Пловдив?

Две трети от фирмите – не мога да кажа, че са фалирали безвъзвратно, но спряха работа. Половината от тях съм сигурен, че няма да се върнат никога в сектора, защото това бяха фирми, които се създадоха конюнктурно – хора, които никога не са се занимавали със строителство.

Видяха, че в бранша има печалба и бяха направили и те строителни фирми. Реално да са останали стотина – 120 фирми, които се занимаваха със строителство още от 1990 г. Тази криза отрезви пазара. Лошото е, че свестните работници и свестните кадри от нашия бранш заминават за чужбина тъй като тук не могат да си намерят работа в момента. А идат ли веднъж в чужбина – трудно се връщат.

В чужбина сме търсени – за разлика от България. По света само сърбите са по-добри строители от нас. В Израел клиентите като разберяха, че българи са строителите – купуваха без колебание.

- Къде заминават български строители?

В Германия, Англия, Франция, Испания, Италия.  В Израел през тези 14-15 години през мен са минали много хора – около 4500 души, всеки е работил там минимум 5-10 години. Всички тези хора се научиха да работят по капиталистически  и сега са пак в чужбина. Те в България не могат да изтърпят.

Просто при нас е трагедия – и бюрокрацията, и схемите на плащане, и начините на проверки - насила ни гонят от България.  В чужбина се работи сто пъти по-лесно и затова и производителността на труда е три-четири пъти по-висока.

Бях командировал мои работници от Израел – Пловдив, когато строях „Рилон център”. На втория месец производителността им пада три пъти. Питал съм ги: „Бетонът в България и Израел – един и същ, арматурата - еднаква. Заплащането ви – същото, какво ви става?” И си признават: ние работим, около нас се разхождат хора и ни се смеят. В пет часа ти викат, хайде да ходим в кръчмата.

Минеш през Главната в работно време – вечно е пълно  с народ. В Израел никой не бърза да излезе от работа, за да отиде в кръчма. В Германия е същото – в кръчмата през седмицата не можеш да видиш никой. Има хора в петък и събота. Ако през седмицата видиш в ресторант в Израел някой, спокойно му говори на руски или български. В Израел съм ги гонил строителите от работа в 6-7 вечерта. И не мога.

- Е, сигурно е заради някакъв почасов стимул за допълнителна работа?

Смесена беше системата на заплащане – и почасово, и за извършена работа. Една гарантирана част, плюс премии за допълнително свършена работа. За „Рилон”-а тук в Пловдив беше същата система, но не върви.

Последна актуализация: 22:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 18 rate down comment 0
Crux
преди 12 години
Смешно.Значи, за 12 години (1994 - 2006) този е построил в Израел 150 000 квадратни метра, а в София за 5 години (2006 - 2011) - 160 000 квадратни метра. Нещо поизмислени ми се виждат тия цифри.А съживяването на пазара в София не знам точно къде го вижда. От поне 2 години в обявите за имоти висят едни и същи жилища. В ниския, средния, високия клас - едни и същи. Нищо не се купува.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 19 rate down comment 1
stone kold
преди 12 години
леле забил си им го направо у дупката..бравос
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 24 rate down comment 1
sms_bgfunds
преди 12 години
На подобни статии вече им чета само заглавията - пълни манипулации и илюзии на неоялите се търговци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 23 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 12 години
Подобни статии много ме забавляват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 35 rate down comment 1
Danny666
преди 12 години
Хайдеее ояе една мутра си продава стоката !Цитат: " Жестоката инфлация ще вдигне цената на жилищата и ще отпуши пазара." ХА ХА ХА Сладур инфлацията ЯДЕ спестяванията и дохода на хората цената на ХАПАРТАМЕНТИТЕ ОСОБЕННО ако ти требе КРЕДИТ ПАДА ! КАПИШ ПАДА !!!И друга глупост :' До 1989 г. годишният план за жилища с акт 16 беше 7-8 хиляди на година."ХА ха ха абе мили от 1989 г. до днес БГ се е СВИЛА с повече от МИЛИОН ДУШИ !!!! А и е ЗАСТАРЯЛА ЗДРАВО ! Какви глупости плещиш ?Макар че има проблясъци на истина пак поредната маниполация и лъжа ! Тичайте да купувате че не остана ха ха ха ! Ами като толкова е ЦЕННО това хапартанет дето го продаваш ЩО НЕ СИ ГО ЗАДЪРЖИШ за ОЩЕ неколко години да му направиш ПОГОЛЕМА ПЕЧАЛБА ха ха ха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 0
Мажоритаря
преди 12 години
Е то си го пише в началото на статията бе Язов ООД ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 0
kranc_mk
преди 12 години
Невроятно.Най-накрая да се кажи истината дори част от нея.А така и не разбрах коя фирма управлява колегата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 0
stanislavnba
преди 12 години
много добро интервю. Само това с инфлацията е малко странно тъй като ЕЦБ има забрана за печатане на пари ама карай. Обаче всичко друго ми хареса много. Да го вземат за съветник в община Пловдив да ги светне как да си управляват жилищата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още