IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И. Василева: В основата на интензивния пазар на имоти стои банковата политика

Без законова регламентация пазарът ще работи трудно и ще е рисков, коментира зам.-председателят на „Сдружение брокери на имоти“

08:00 | 23.02.16 г. 15
<p>
	Илиана Василева. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Илиана Василева. Снимка: Личен архив

- От Ваша гледна точка кое е най-търсеното средностатистическо жилище като брой спални, вид строителство и в кои ценови диапазони?

- Като брой спални – 1, т.е. двустайни апартаменти, като вид строителство – тухла, по възможност ново строителство, квадратура 50-60 кв.м и ценови диапазон – 50-60 хил. евро. Това остава най-търсенето с цел инвестиция жилище. При жилищата за собствени нужди е много индивидуално. Търсенето се определя в зависимост от доходите, от размера кредит, който ще се отпусне на купувачите, от броя членове на семейството. Тогава вече се търсят и 3 и 4-стайни жилища, панелни жилища, според конкретните нужди и възможности на семейството.

- Какви са Вашите очаквания за пазара през тази година?

- Очаквам тенденциите от 2015 г. да се запазят и през 2016 г. и пазарът да бъде интензивен. Показател за това е и „събуждането“ при търсенето на парцели с цел строителство. Пробужда се пазарът на новото строителство, което за нас също е знак, че нещата потръгват в положителна посока. На този тип жилища, които са добри за инвестиционна цел, цените ще се запазят или ще има умерен ръст от порядъка на 5-10%. По отношение на наемите очаквам нещата да се задържат.

- Наблюдава се доста силен ръст на разрешителните за строеж през последните месеци, особено в началото на 2015 г., когато за някои месеци се отчиташе и увеличение от порядъка на 80 на сто за големите градове. Смятате ли, че има опасност от свръхпредлагане на пазара в един момент?

- Българинът отдавна се е опарил от покупката на жилище „на зелено“, така че стартирането на едно ново строителство сега ще бере плодове поне след година. Не очаквам тази година да има ръст на покупката на жилища „на зелено“. Банките и не кредитират такъв тип сделки. По-скоро за мен това е показател, че това е тенденция в положителна посока на пазара нещата да се случват, да има активен пазар на имоти. Бих казала, че е успокояващо през следващите две-три години да разполагаме с такива запаси.

- Защо подкрепихте инициативата на Imoti.net за годишни награди за агенциите за имоти?

- Благодаря на Imoti.net за тази инициатива и с удоволствие я подкрепям, защото този бранш, който е най-неглижиран в обществото, трябва да излезе на показ. Когато се чуе, че има приз най-добра фирма, най-добър брокер и т.н., хората, на които им предстои сделка с имот, ще започнат да търсят повече информация за това какъв е брокерът или коя е агенцията, на която да се доверят. Тази иницатива, според мен, ще повиши имиджа на тази професия в обеществото и ще доведе до по-голям респект и доверие в брокерите, които работят професионално и коректно.

- Как Вие виждате бъдещата регламентация на дейността на брокерите на имоти – с повече държавна регулация, повече саморегулация или смесена система?

- Аз и моите колеги от националното "Сдружение брокери на имоти" сме твърдо за налагане на държавна регулация в този бранш. Практиката и в другите европейски държави показва, че най-лесно, прозрачно и професионално се работи при държавна регулация. Ние твърдо стоим и зад позицията за приемане на Закон за брокерите, в който държавата да поеме изцяло регулацията на бранша, като се създаде единен регистър на брокерите и агенциите. Регистърът трябва да бъде поддържан от държавна институция. Със сдружението работим в тази посока от 2 години насам и постоянно търсим подкрепа както от държавните институции, така и от партньорските организации.

- Какви биха били последствията за пазара, ако не се стигне до законова регламентация на дейността на брокерите?

- Ако не се стигне до законова регламентация на дейността на брокерите, ще продължим да работим трудно и рисково. Ще има проблеми както за коректните агенции, така и за клиентите на пазара, няма да има прозрачност и сигурност в сделките с имоти. В България делът на собствеността е много висок и на практика този капитал на българина не е защитен и подсигурен законово при опериране с него. Ето защо апелирам всички колеги в бранша и държавата да обединим усилия в изготвянето и приемането на закон за дейността на брокерите с имоти, така че по-бързо да създадем правила и сигурност в този сектор.

Тази година Imoti.net организира първите в България годишни награди за добри практики и постижения в сектора на недвижимите имоти. Каузата, зад която застават организаротире, е признание за компаниите и експертите, които с работата си утвърждават добрата репутация на бранша, независимо от агресивния сив сектор на пазара.

Годишните награди на Imoti.net са следващата стъпка в 15-годишната история на сайта, с която екипът му се обявява срещу порочните пазарни практики, в подкрепа на прозрачността и ясните правила. Генерален спонсор на Годишни награди 2015 на Imoti.net е Банка ДСК, консултанти са Bulgarian Properties и УНСС, партньор е Ремакс България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 8 rate down comment 6
misanthrope
преди 8 години
Кои ТЕ задържаха пазара, какво са лъгали и какво протакали?Изобщо, в това което си написал можеби виждаш някакъв смисъл, ама мисля че само ти го виждаш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 8
Mesoiadess
преди 8 години
признавам че задържаха пазара поради късмет и протакане , лъгане и мазане , но крайния резултат ще е още по - плачевен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 5
misanthrope
преди 8 години
Като цяло логично звучи, ама се изпускат някои важни работици. 1) Демографската тенденция и свръхпредлагането. Ще има баая жилища да стоят с години на пазара2) Икономиката. За да вземе човек кредит, трябва не само ниска лихва а и да се чувства спокоен за работата и бъдещето си, което некак... не е баш3) Няма нищо лошо в покупката "на зелено" стига да си направиш домашното .Повечето строители са точни, а на зелено можеш да си избереш етаж, квадратура, каквото си искаш. Това че банките не кредитирали зеленото са глупости. Обикновено на зелено плащаш 20-30% които така или иначе няма да ти дадат ( финансират до 80%) а вече на груб строеж плащаш останалото, но тогава банката си кредитира. Ако брокерицата си представя, че някой е толко *** да сипе една капа пари срещу голи обещаня, явно се е объркАла. Друг е въпроса че на зелено си продават строителите и за търтеи като нея нема УЕБ!А това със държавната регулация все ми убягва как ще помогне на клиента. Никакви регулации.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
skeptika
преди 8 години
кога *** може да взема самостоятелно решение??Само когато решението му е Правилно , т.е. Целесъобразно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още