IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителните обекти в САЩ продължават да намаляват

Жилищното строителство се върна на нивата си отпреди осем месеца, заличавайки ефекта от мерките на правителството

16:14 | 20.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Строителните обекти в САЩ продължават да намаляват

Строителните компании в САЩ са започнали работа по значително по-малък брой жилищни обекти през миналия месец, като началното жилищно строителство се свива силно за втори пореден месец, стигайки най-ниското си ниво от ноември 2009 г.

Причината за това се крие в изтичането на правителствената програма за насърчаване на покупките на първи дом с данъчен кредит до 8 хил. долара. Тя приключи на 30 април, като увеличи преди това силно активността на жилищния пазар в страната.

Началното жилищно строителство в САЩ се е понижило до 549 хил. единици на приравнена към годишна база основа през юни, което е с 5% под нивото му през май, когато бе отчетен рекорден месечен спад от 15%, съгласно данните на Министерството на търговията на САЩ.

В рамките на последните 12 месеца строителните проекти в САЩ са намалели с близо 6 на сто и са със 75 на сто под нивата си от пиковата точка на пазара в средата на 2006 г.

Броят на издадените нови разрешителни за строеж, които са добър ориентир за бъдещата активност на строителните предприемачи, се е повишил до 586 хил. единици на приравнена към годишна база основа през юни. Това е с 2,1% над нивото му през май, но е с 2% под нивата му отпреди година.

Началното строителство в САЩ стигна най-високото си ниво от ноември 2008 г. през април, малко преди да изтече федералната програма за подпомагане на купувачите на първи имот.

Щатският долар поскъпва с 0,6% срещу еврото днес, като 16:05 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,2864 долара. Еврото поскъпна силно с 2,3% срещу долара през изминалата седмица и се повиши с над 9% през последния месец заради утихване на страховете около дълговата криза в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още