IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започна разрушаването на бетонна буна в „Русалка“

Събарянето ще отнеме два дни и ще струва към 8 800 лв.

13:17 | 07.12.10 г. 3
Започна разрушаването на бетонна буна в „Русалка“

В курортен комплекс "Русалка" започна разрушаването на незаконно изградена буна на брега на морето, съобщи БТА.

Премахването на бетонното съоръжение се извършва от специализирана фирма въз основа на заповед, издадена от Дирекция национален строителен контрол (ДНСК), съобщи началникът на дирекцията във Варна Галин Баев. Заповедта е била обжалвана от собствениците на Русалка - Николай и Евгения Баневи, но жалбата им е отхвърлена от Административния съд в Добрич.

В момента в съда тече процедура и за премахване на два басейна, които са без издадени строителни разрешения, добави Баев.

Специализираната машина за разбиване на бетон влезе на територията на комплекса под конвой от служители на полицейското управление от Каварна. Управителят му Ангел Марков отказа да вдигне бариерата под предлог, че представителят на ДНСК не притежава сервитут за преминаване на частна територия, тъй като техниката трябвало да мине не по път, а по паркове и алеи. На второ място, управителят поиска да му бъде посочено мястото, където е изградено незаконното съоръжение. Според него то се намира срещу морския клуб, а не на централния плаж. По думите му има разминаване и между названието "Яхтено пристанище" и мястото, упоменато в съдебното решение като разположено на централния плаж.

Марков нареди да бъде дигната бариерата едва след предупреждение, че ще му бъдат поставени белезници.

"Един ден хората, които развалят буната, ще отговарят за действията си. Това е брегоукрепително съоръжение за запазване на бреговата ивица на страната, а не яхтено пристанище", посочи управителят на "Русалка". Според него бетонният кей е съществувал преди приватизацията на ваканционния комплекс и след това е удължен.

Незаконността на строежа е констатирана още през 2008 г. и е издадена заповед за премахването, каза Таня Василева от РДНСК в Добрич, а събарянето му ще отнеме два дни и ще струва към 8 800 лв. Той е под формата на буквата "Г" с размери около 32 метра от едната страна и 30 от другата. Нито една от фирмите на семейство Баневи не е подала декларация, че са собственици на буната и затова строежът се води на неизвестен извършител, уточни Василева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
bertram
преди 13 години
поредната ПР акция.интересно защо не разследват Банев за другите му далавери, а се са хванали за едно парче бетон. Като им стиска толкова трябваше да започнат от хотелите на мутрите по дюните и марината на братята от Влас.е пак е нещо...но дано не е поредното чудо за 3 дни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
nenchev
преди 13 години
И как така Баневи обжалват заповедта, като не са собственици?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
ezdachat
преди 13 години
"Неизвестен извършител" - правен абсурд!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още