IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прогнозират по 2% годишен ръст на офис разходите в Европа до 2015 г.

От DTZ очакват разходите за наем на офис да се увеличават най-бързо в лондонския Уест Енд, в ЦИЕ също се прогнозират увеличения над средните

09:59 | 07.03.11 г.
<p>Хонконг e най-скъпата офис локация в света. <i>Снимка: БТА</i></p>

Хонконг e най-скъпата офис локация в света. Снимка: БТА

Средните разходи за наем на офис площи в Европа ще се повишават с 2% на година до 2015 г., пише в годишния доклад на консултантската компания DTZ. Основен фактор за ръста ще са повишения на наемните нива, но също и увеличения на други разходи като данъци и такси за обслужване. Въпреки това наемателите ще останат в облагодетелствана позиция на много пазари.

Увеличението на разходите за наем на офис в Европа се прогнозира да е по-слабо от глобалното и до 2015 г. разходите в Европа ще останат с 11,7% под пиковото ниво от 2007 г.

Проучването на DTZ обхваща основните компоненти на разходите за наем в 121 бизнес района в 47 страни, като подрежда всяка локация на базата на годишните разходи за работна станция в щатски долари. Те включват наеми и други разходи като такси за поддръжка и данъци.

Разходите в лондонския Уест Енд се очаква да бъдат най-бързо растящите в Европа през следващите пет години. Възстановяващото се търсене в комбинация с ограничено предлагане заради намаленото ново строителство ще продължи да оказва подкрепа на наемите. Разходите за наем там се прогнозира да се увеличават с 5,1% (5 730 долара) на година до достигането на 25 890 долара на работна станция до 2015 г. Благодарение на този ръст Уест Енд се очаква да запази второто си място в класацията на най-скъпите офис локации в света след Хонконг.

В Централна и Източна Европа също се прогнозират увеличения на разходите над средните. Москва се очаква да отбележи най-голямо увеличение до 2015 г. от 3,8% на година, следвана от Варшава и Киев.

Сред по-зрелите пазари в континентална Европа разходите ще се повишават по-бързо в Мюнхен (2,8% на година) и в централния бизнес район на Париж (2,7% годишно), където търсенето ще изпревари ограничената наличност на първокласни площи в краткосрочен план. Благодарение на този ръст разходите в бизнес центъра на Париж ще достигнат близо до тези в Женева, която е най-скъпата офис локация в континентална Европа. Разходите за наем в швейцарския град се прогнозира да достигнат 19 220 долара на работна станция до 2015 г.

Въпреки това наемателите в Женева и Бенелюкс ще спечелят от най-слабите увеличения на разходите в Европа през следващите пет години, под 1% годишно.

Будапеща и Букурещ също се очаква да постигнат по-силен от средния ръст на разходите от по 2,4% и 2,7% на година съответно до 2015 г., но въпреки това ще останат най-евтините пазари в Европа. София не е включена в проучването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още