IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Милиарди евро нов капитал на пазара на имоти в Европа

Allianz Real Estate планира 1 млрд. евро инвестиции в имоти в Европа тази година; LaSalle IM привлича 800 млн. евро за нов фонд за имоти

13:02 | 10.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Милиарди евро нов капитал на пазара на имоти в Европа

Кризата създава възможности. Най-вече за онези, които могат да си позволят да се възползват от тях в „точния момент“. Това важи все повече за пазара на имоти на Стария континент.

В случая печеливши ще бъдат кешовите инвеститори, които имат заделени капитали за изгодни инвестиции в имоти.

Въпреки че досега не се достигна до огромните отстъпки от масови продажби на проблемни активи, които мнозина очакваха, стойностите на имотите на редица пазари са се понижили с над 30% в сравнение със своя връх преди кризата.

Някои затруднени инвеститори започнаха да прибягват до продажби на активи, за да обслужват своите задължения към банките или да освободят ликвидност, необходима за дейността им.

Поради подобни размествания в сектора, на пазара излизат т. нар „имоти трофеи“, които при нормални обстоятелства не биха били обявени за продан, създавайки рядко срещани инвестиционни възможности.

Това, заедно с индикациите за стабилизация в сектора и икономиката като цяло, са причина активността от страна на редица инвеститори да се повиши значително напоследък.

В свой доклад от миналата година консултантската компания DTZ прогнозира, че през следващите три години за инвестиции в бизнес имоти по света ще бъдат привлечени 112 млрд. долара нов капитал. Така на разположение за инвестиции ще има общо 842 млрд. долара капитал.

Днес Ройтерс цитира актуализирани данни на DTZ, според които само за 2011 г. на разположение за инвестиции в имоти („главно бизнес имоти“) по света ще бъдат 329 млрд. долара, което е със 17% повече в сравнение с прогнозите от миналата година. Този обем ще бъде почти равномерно разпределен между Азия и Тихоокеанския регион от една страна, Европа, Близкия Изток и Африка от друга, и Северна и Южна Америка от трета.

От компанията казват, че инвеститорите са увеличили капитала, насочен към Азия и Тихоокеанския регион с 45% до 104 млрд. долара.

Наскоро от Jones Lang LaSalle (JLL) казаха, че директните инвестиции в бизнес имоти в Европа през тази година може да се повишат с 30% от обема от 102 млрд. евро, отчетен през 2010 г.

Повишението за 2010 г. в Европа, Близкия Изток и Африка беше 40% спрямо 2009 г.

Нови инвестиционни фондове

Само през последните месеци бяха обявени редица нови инвестиционни фондове с планове за привличане на милиарди евро свеж капитал за инвестиции в различни видове имоти на континента.

През януари от ING Real Estate Investment Management Europe съобщиха, че смятат да привлекат 750 млн. евро за нов фонд, който ще цели брутен обем от активи на стойност 1,5 млрд. евро.

Скоро след това датската компания ATP Real Estate също обяви, че планира нов фонд с капитал от 700 млн. евро, който наред с други пазари предвижда и инвестиции в Централна и Източна Европа (ЦИЕ).

Собствениците на Mall Sofia и Serdika Center също са сред многобройните инвеститори с нови фондове за имоти.

Наскоро станаха известни плановете и на два други големи инвеститора за мащабни придобивания на пазара тази година.

Allianz Real Estate смята да инвестира 1 млрд. евро в имоти във Франция, Белгия и Холандия през 2011 г. Общо 60% от този капитал ще бъде насочен към пазара във Франция.

През 2010 г. компанията е вложила около 900 млн. евро главно в офис имоти във Франция, съобщава PropertyEU.

LaSalle Investment Management пък е привлякла 800 млн. евро от институционални инвеститори за различни придобивания на пазара на имоти в Европа.

Инвестиционният фокус ще бъде насочен към пазарите от Континентална Европа, най-вече Германия и Франция. Компанията смята да се концентрира върху офиси и търговски имоти, както и някои логистични активи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още