IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За саниране на сгради с евросредства ще се кандидатства от пролетта на 2012 г.

Еврофинансирането ще е до 50% от стойността на одобрените проекти, но ще има възможност и за получаване на нисколихвени заеми

16:14 | 07.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
За саниране на сгради с евросредства ще се кандидатства от пролетта на 2012 г.

За саниране на жилищни сгради с пари по съответната схема от оперативна програма (ОП) „Регионално развитие“ по всяка вероятност ще може да се кандидатства от пролетта на 2012 г., стана ясно от думите на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на енергийна конференция в София. Общият ресурс на схемата е 63 млн. лева.

От тях 50 млн. лева са предназначени за финансиране на проекти за саниране на жилищни сгради, като бенефициенти могат да бъдат така наречените асоциации (сдружения) на собствениците, които би трябвало да бъдат формирани по Закона за етажната собственост. Останалите 13 млн. лева ще отидат за формиране на фонд за финансов инженеринг, чрез който допълнително ще се подпомага реализирането на вече одобрени проекти за саниране по ОП „Регионално развитие“.

Експерти от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) обясниха по време на форума какво предстои, за да заработи на практика посочената схема за финансиране на санирането на жилищни блокове. За въпросните 50 млн. лева могат да кандидатстват сдружения на собственици от 36 големи града в страната. Основните дейности, за които по-конкретно може да се кандидатства, са топлоизолация, подмяна на дограма и евентуално преминаване към по-ефективен начин на отопление.

От МРРБ са пресметнали, че посочената обща сума ще стигне за подпомагане на санирането на около 5000 апартамента. А в цялата страна има необходимост от саниране на общо 730 хил. жилища.

Преди да се разгледа всеки проект по същество, ще бъде направено конструктивно обследване на съответната сграда за сметка на държавата, за да се потвърди, че е конструктивно устойчива, тъй като в противен случай няма смисъл да се санира. Одобрените проекти за саниране биха могли да получат максимум 50% безвъзмездна помощ по ОП „Регионално развитие“.

Беше даден пример, че за един апартамент от 70-75 кв. м са необходими средно около 10 хил. лева за саниране. Ако за дадената сграда бъде отпуснат максимално възможният размер  еврофинасиране, то собствениците би трябвало да осигурят останалите 5000 лева. Това може да стане чрез собствени средства или кредит.

Стремежът на МРРБ ще е през следващия програмен период общият размер на евросредствата за саниране поне да се удвои. Същевременно обаче, според европейските изисквания, ще се намали делът на безвъзмездната помощ с евросредства и ще се увеличи делът на подпомагане чрез отпускане на нисколихвени кредити и гаранционни схеми.

Последна актуализация: 00:10 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още