IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За саниране на сгради с евросредства ще се кандидатства от пролетта на 2012 г.

Еврофинансирането ще е до 50% от стойността на одобрените проекти, но ще има възможност и за получаване на нисколихвени заеми

16:14 | 07.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
За саниране на сгради с евросредства ще се кандидатства от пролетта на 2012 г.

Именно за това са предназначени 13-те млн. лв. по ОП „Регионално развитие“, които ще формират фонда за финансов инженеринг. Възможно е до 20% от средствата да бъдат отделени за предоставяне на гаранции за отпускане на кредити за саниране, казаха от МРРБ. Още не е решено дали средствата от фонда ще се предоставят само на проекти за саниране на сдружения на собствениците или ще има възможност да кандидатстват и отделни собственици. 

Нисколихвени кредити от фонда ще се отпускат само за проекти за саниране, одобрени по ОП „Регионално саниране“. Но сдруженията с одобрени проекти, нуждаещи се от кредити за реализирането им, не са длъжни да ги търсят точно от фонда за инженерингово финасиране.

Предвижда се другата седмица да стартира обществена поръчка за избор на една или няколко банки, които да управляват средствата за инженерингово финансиране на проекти за саниране на жилищни сгради, съобщи Десислава Йорданова, в момента шеф на дирекция „Жилищна политика“ в МРРБ.

Критерият с най-голяма тежест при избора на финансова институция ще бъде лихвата, която ще бъде предоставена на собствениците при отпускане на кредит за дофинансиране санирането на сградите. Другият основен критерий ще бъде гратисният период за плащане на заема, като е желателно той да обхваща времето за реализиране на проекта.

Между другите основни критерии за избор на банка ще бъде и големината на обезпеченията, които ще иска финансовата институция при отпускане на заема.

От значение ще бъде и размерът на собствения ресурс, който банката ще включи към евросредствата за кредитиране санирането на жилищните сгради.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:10 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още