IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Богатите собственици на жилища в Лондон изострят недостига на предлагане

Много от тях са започнали да купуват жилища без да е необходимо да продават настоящите си, възползвайки се от благоприятните цени и ниските лихви

17:52 | 06.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: sxc.hu</em></p>

Снимка: sxc.hu

Редица собственици на луксозни имоти в Лондон, които разполагат с инвестиционен капитал, са започнали да купуват жилища без да е необходимо да продават настоящите си, възползвайки се от благоприятните цени и ниските лихвени нива, казват специалисти.

Това води до утежняване на и без това вече острия недостиг на предлагане в най-горния сегмент на жилищния пазар на британската столица, смятат консултантите от британската компания Cluttons.

Жителите на най-престижните лондонски квартали се радват на силен ръст на стойностите на имотите през последните години. Само за 2011 г. жилищните имоти в Централен Лондон са поскъпнали със 7,9%.

Много от собствениците, чиито доходи не са били засегнати от икономическия спад, се възползват от благоприятните условия, за да погасят задълженията си по ипотеките и други кредити. Доходите от бонусите се харчат по-разумно за изплащане на кредитите и покупка на следващ имот, вместо за луксозни автомобили и ваканционни имоти, както преди кризата, казват от компанията. 

За да увеличат инвестициите си на пазара в централен Лондон много от тях предпочитат да запазят сегашния си дом като вложение и да отдадат новия, за да си осигурят допълнителен доход. Това доведе до още по-голямо свиване на предлагането през последното тримесечие на 2011 г., когато броят на жилищата за продан се понижи близо с една пета.

Имотите в централен Лондон несъмнено все още се смятат за атрактивна инвестиция и хората предпочитат да запазят инвестициите си на пазара, коментира Джеймс Хайман, партньор в Cluttons.

„Отчетохме най-натоварения си януари в историята след нашия най-натоварен декември, като много имоти постигнаха сделки на или близо до офертните цени“, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още