IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ценните книжа обезпечени с ипотеки търсят начин да подобрят имиджа си

Мнозина обаче се опасяват, че новите инструменти ще имат трудности да си върнат доверието

12:17 | 13.03.12 г.
Автор - снимка
Създател
Ценните книжа обезпечени с ипотеки търсят начин да подобрят имиджа си

Ценните книжа, обезпечени с ипотеки, за които се смята, че са в основата на хаоса на финансовите пазари, който потопи множество банки и цели държави, преминават през процес на „пълна промяна“, въпреки че вероятно ще се сблъскат с много трудности преди да се отърсят от стария си имидж, пише Ройтерс.

Световни експерти работят по създаването на нов „етикет за качество“ за облигациите, обезпечени с пул от активи като различни кредити и лизингови схеми, с цел да опитат да възобновят търсенето.

Тяхната надежда е, че за вбъдеще тези инструменти ще намерят своето място на инвестиционния пазар с етикета „първокласни обезпечени инструменти“ (Prime Collateralised Securities).

Новият бранд има за цел да изглади имиджа на активи, които биха могли да бъдат ползвани от Европейската централна банка (ЕЦБ) като гаранция пред инвеститорите, които все още ги свързват с високорисковите ипотечни кредити в САЩ, чиито вторични трусове все още се усещат в банковата система в Европа и в други континенти.

Архитектите зад тази схема са уверени, че този вид инструменти ще бъдат възприемани като нискорискови, като са набелязали кредити за близо 1 трлн. евро, които може да бъдат причислени към книжата с новия бранд.

Сред тях са кредити за над 750 млрд. евро, обезпечени с ипотеки. Към тях може да бъдат добавени и секюритизирани кредити, отпуснати на малки и средни предприятия, на обща стойност около 100 млрд. евро, както и подобна сума заеми по кредитни карти и потребителски кредити.

Има силна воля това да се случи, както и обещания от страна на институции като ЕЦБ и Европейската комисия, коментира Себастиан Феърхъст, генерален секретар на Европейската финансова кръгла маса – едно от лобитата, организиращо програмата.

“Инициативата се очаква да донесе добавено качество, прозрачност и стандарт на пазара с цел да се подобри общата ликвидност”, обяснява той.

Проектът обаче е съпроводен както от ентусиазъм, така и от нервно очакване. По думите на банкер, пожелал анонимност, съществуват опасения, че банките може да злоупотребят с новите инструменти, за да ги ползват за прикритие на токсични инструменти.

Качество

Едно възраждане в търсенето на секюритизирани кредити би било истински спасителен пояс за банките в Европа. Още повече подкрепата на институция като ЕЦБ би окуражила инвеститорите да обърнат по-сериозно внимание на новите инструменти.

Последна актуализация: 19:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още