IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Втората вълна ценни книжа, обезпечени с бизнес имоти, се приема добре в Европа

Пазарът на този тип инструменти обаче няма да се възстанови истински, докато банките не го подкрепят със собствени капитали

16:17 | 12.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
Втората вълна ценни книжа, обезпечени с бизнес имоти, се приема добре в Европа

Второто поколение от ценни книжа, обезпечени с бизнес имоти, или CMBS 2.0 на професионален жаргон (от англ. CMBS – commercial mortgage-backed securities, бел. ред.) среща положителни отзиви в инвестиционните среди.

Първата истинска секюритизация на дълг, издаден в подкрепа на инвестиции в бизнес имоти, се прие по-добре, отколкото мнозина се надяваха, пише FT.

Множество инвеститори все още отчитат мащабни загуби от инвестиции в CMBS, издадени по време на бума, когато зле структурирани облигации бяха използвани за пласмента на прекомерно високи кредити върху нискокачествени имоти, пише изданието. Наскоро от Standard & Poor’s предупредиха, че броят на секюритизираните кредити в просрочие вероятно ще се повиши този месец.

Въпреки негативната среда Deutsche Bank, която миналия месец осъществи първото от 2007 г. публично предлагане на ценни книжа от типа CMBS, доказа, че в Европа има апетит към този вид инструменти.

Емисията на стойност 302 млн. паунда даде на банката предимство на този пазар, който се очаква бавно да започне да се завръща.

Специалисти гледат на този ход като на много по-значим за сегмента от просто предоставяне на кредит на Blackstone за покупката на офис комплекса Chiswick Park за 480 млн. паунда.

Над 20 институционални инвеститори записаха емисията – не точно наплив, но все пак достатъчно, за да се запази ценообразуването на книжата според първоначалните планове.

Съществен факт беше, че банката не трябваше да разшита на вече силния американски CMBS пазар, а успя да събуди интереса у група британски инвеститори и такива от континентална Европа.

На фона на задаваща се криза с държавния дълг в редица страни, това е положителен сигнал за съживяване на пазара в региона.

Банката осигури финансиране средно със 175 базисни пункта над нивата на междубанково кредитиране за най-главните и безопасни кредитни траншове.

Това е значително по-високо в сравнение с големите обеми от CMBS, налични по време на бума, но е благоприятно в сравнение с кредитирането на разположение от британските банки, които все още се опитват да понижат кредитирането за сектора на имоти, уточнява изданието.

От изключително значение е това, че характеристиките на риска при тази емисия са съвършено различни – дори най-рисковите облигации са обезпечени със значителен обем кеш в структурата, която от своя страна е значително по-проста.

Емисията бе значима психологическа стъпка, предоставяща съпоставка и основа за следващите сделки.

Самата Deutsche Bank подготвя две бъдещи емисии, като други банки също обмислят издаването на подобни ценни книжа.

Никой обаче не трябва да си прави илюзии, че тези първи положителни сигнали биха могли да подкрепят сектора сами по себе си, предупреждават анализатори.

Въпреки че инвестиционен интерес има, пазарът едва ли ще се върне към нивата на търсене от годините на бума още дълги години, още повече при положение, че много от CMBS емисиите бяха записани от специализирани фондове, които вече не съществуват.

Самите банки все още не са склонни да поемат собствен риск и да издават кредити, които могат да бъдат „пакетирани“ като нови продукти, които на свой ред да бъдат пласирани сред инвеститорите.

Същинското завръщане на пазара ще стане тогава, когато банките започнат да рискуват собствен капитал в подкрепата на инвеститорите на пазара на имоти, показвайки, че самите те имат доверие, че кредитите биха могли да бъдат успешно пласирани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още