IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С 10% са паднали наемите на моловете у нас за година

Общо 18% от площите в моловете в страната са празни, сочи проучване

09:58 | 24.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
С 10% са паднали наемите на моловете у нас за година

Наемите в търговските центрове в страната са се понижили с около 10% за последната година, сочи ново проучване, предоставено на Invеstor.bg.

Към края на третото тримесечие те са били средно 12,2 евро на кв. м на месец. Също около 10% е понижението на наемите в София, се казва в доклада за търговските площи у нас на консултантската компания MBL|CBRE.

Наемодателите вече осъзнават, че по-ниските обороти предполагат по-ограничени възможности за плащане на наем и такси за обслужване в дългосрочен план, смятат от компанията. Това е причината да предоставят различни форми на отстъпки, с което целят да подобрят събираемостта и да осигурят устойчивото развитие на своите обекти. Тази тенденция е валидна както за много от търговските центрове, така и за наемодателите по главните улици.

Общо 145 хил. кв. м, или близо 34% от общата площ на съществуващите търговски центрове и тези в строеж, в София в момента активно се предлагат за отдаване. Този процент е значително по-висок от дела на незаетите площи в действащите молове, който е около 8,3%, или 19 хил. кв. м.

Подобрение на нивата на свободните площи се отчита и в моловете извън София. Този дял се понижава до 24% от 27%. Средното ниво за страната е 18%.

От компанията отбелязват, че стабилизирането на свободните площи започна да се усеща заради промяната на политиката на някои търговски центрове, които са станали „много агресивни в ценовата си политика и по-гъвкави в осигуряването на достатъчно големи квадратури“.

През последното тримесечие няма завършени търговски центрове. Ново раздвижване на пазара се очаква до края на годината с отварянето на Bulgaria Mall в София (с 33 хил. кв. м отдаваема площ) и първата фаза от проекта Carrefour Center в Стара Загора (12 700 кв. м).

Откриването на Paradise Center бе отложено за първата половина на 2013 г. „поради трудности при отдаването под наем“. Също през 2013 г. се очаква да отвори и Sofia Ring Mall, с което търговските площи ще се увеличат с общо 179 хил. кв. м.

Пазарът на търговски площи по главните улици в София продължава да бъде динамичен и техният облик постепенно се променя, отчитат от компанията. Големите инфраструктурни проекти и завършването на ремонтните дейности подобриха излъчването на бул. Витоша в София и ул. Александровска в Бургас, както и други ключови места в градовете.

Дори и по-отдалечени и пренебрегвани досега точки започват да привличат интереса на търговците заради новата линия на метрото в столицата. Същевременно към бул. Витоша се наблюдава по-слаб интерес от страна на марките във високия ценови сегмент, но като истинска пешеходна улица тя вече се радва на голям човекопоток и новооткритите кафенета, барове и ресторанти може скоро да станат дори повече от лъскавите магазини, се казва в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още